Prima Pagina » Simptome » Simptome G » Gangrena

Gangrena

Simptom

Gangrena este o necroza (moartea) unei portiuni a tesuturilor. Gangrena afecteaza, in principal, membrele, uneori si viscerele ca ficatul, plamanul sau intestinul. Cauza principala a unei gangrene este o intrerupere locala a circulatiei sangvine. Exista doua tipuri de gangrena: gangrena uscata si gangrena umeda, care se declara atunci cind o gangrena uscata sau o plaga se complica cu o suprainfectie (care da loc unor gangrene infectioase, dintre care cea mai frecventa este gangrena gazoasa).

Gangrena uscata – In aceasta necroza a tesuturilor, nu exista o infectie bacteriana; zonele atinse mor pentru ca sangele nu mai ajunge in ele, tesuturile nemaifiind oxigenate. Gangrena uscata poate fi provocata de o embolie arteriala (migrarea unui cheag care ramane blocat intr-o artera pe care o obstrueaza), o tromboza, o amputatie traumatica, o compresie (in cursul unui accident) care a durat mai mult de sase ore, o arterita (inflamatia unei artere), o arterioscleroza sau o degeratura. Tratamentul gangrenei uscate consta in ameliorarea circulatiei in regiunile afectate inainte de a nu fi prea tarziu. Daca tesuturile se infecteaza, pacientului ii sunt administrate antibiotice pentru a se impiedica instalarea unei gangrene umede.

Gangrena umeda – O gangrena umeda se caracterizeaza printr-o necroza a tesuturilor din cauza infectiei cu bacterii, a unei zone de gangrena uscata sau a unei plagi. In loc de a fi uscate, tesuturile sunt umflate si zemuinde. In cazul unei gangrene umede, amputatia chirurgicala a regiunii bolnave este inevitabila, precum si ablatia tesuturilor vii din apropierea plagii.

Tratamentul profilactic consta in curatirea corecta a ranilor, drenaj, antibiotice, ser antigangrenos, combaterea starilor de deficienta a organismului (transfuzii, vitamine).

Tratamentul curativ este chirurgical, ser antigangrenos, antibiotice. Gangrena prin tulburari de circulatie este destul de frecventa; se observa in emboliile arteriale sau in stadiul avansat al arteritelor.

Gangrena poate prinde mai multe degete si o parte a piciorului sau piciorul in totalitate. Evolutia merge spre mumificare si este foarte inceata. Se poate complica cu gangrena gazoasa. Tratamentul este medical si chirurgical; uneori amputatie.

Gangrena pulpara este o stare a pulpei dentare mortificate, in care tesutul pulpar (vasele si nervii dintelui) se descompune din cauza infectarii sale de catre microbii de putrefactie. Se produce dupa ce pulpa s-a mortificat datorita unor intoxicatii, unor tulburari vasculare (cauze generale), unor traumatisme ale dintilor tineri sau agentilor termici. Cel mai des apare ca o complicatie a cariei dentare, care devine penetranta, ajungand pana in canalul radicular al dintelui.

Bolnavul nu acuza uneori nici un simptom, mortificarea si infectia supraadaugata petrecandu-se “in tacere”. In acest mod se poate forma si granulomul, care poate exista tot in tacere. Alteori se manifesta prin faptul ca a devenit foarte urat mirositoare cavitatea carioasa a dintelui si uneori – mai ales cand aceasta se astupa cu resturi alimentare – apar dureri pulsatile ce pot trada formarea unui abces, (gangrena complicata). Tratamentul gangrenei trebuie inceput numai dupa ce stomatologul a vazut pe radiografii daca exista sau nu un granulom, daca radacina se prezinta penetrabila de instrumentele dilatatoare care se utilizeaza in tratamentul radacinilor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 martie, 2013, 12:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *