Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Gastrita Acuta Coroziva

Gastrita Acuta Coroziva

Definitie

Este consecinta accidentelor constand in inghitirea unor substante caustice: hidrat de sodiu, acid sulfuric, azotic, clorhidric, acetic, sublimat – substante care provoaca necroze pe diferite intinderi ale mucoasei gastrice.

Simptomatologie

Dupa ingerarea causticului, primul simptom il constituie durerea extrem de intensa, cu localizare epigastrica si retrosternala, urmata imediat de disfagie, dupa care survin varsaturi incoercibile. Prin varsaturi se elimina substanta ingerata, apoi varsaturile devin brune si urmeaza hematemeze repetate. Starea bolnavului este foarte grava, cu soc; se adauga fenomenele pe care toxicul le-a provocat asupra altor organe (rinichi, ficat).

Evolutie

Evolutia gastritei corozive merge spre vindecare cu procese cicatriceale deformante, mutilante, la nivelul stomacului (si al esofagului); uneori, se poate complica cu o perforatie a stomacului sau cu o gastrita flegmonoasa.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe tabloul clinic grav si pe identificarea agentului caustic care a provocat afectiunea, si in plus, pe prezenta unor leziuni necrotice la nivelul buzelor si in cavitatea bucala; de regula se intalneste si tabloul clinic al esofagitei corozive.

Tratament

Tratamentul trebuie facut de urgenta. Este contraindicata introducerea unor sonde pentru spalatura gastrica, din cauza pericolului de perforatie. Se prefera administrarea unor solutii neutralizante prin mgestie. Solutiile neutralizante sunt mentionate la tratamentul esofagitei corozive. Alimentatia orala fiind un timp imposibila, se va recurge la clisme alimentare si la alimentatia parenterala. In cazurile usoare sau cand stadiul- bolii permite acest lucru, se prescriu lapte, supe de zarzavat, oua moi; treptat se va trece la biscuiti, piscoturi, smantana, frisca, pireuri, fainoase, branza proaspata de vaca, perisoare fierte in aburi. Dupa cateva saptamani se va ajunge la o alimentatie obisnuita.

Pentru calmarea suferintelor se vor administra antispastice si analgetice, in injectii sau supozitoare, iar pentru a combate deshidratarea si starea de soc se vor injecta solutii clo-rarosodice sau glucozate, analeptice sau se va recurge la tratamentul pentru desocare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 14:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *