Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Gastrita Alergica

Gastrita Alergica

Este provocata totdeauna de un alergen, de obicei alimentar (lapte, raci, peste, ou etc.) si este manifesta cu un tablou clinic violent, care se instaleaza imediat dupa ingerarea alergenului: dureri epigastrice violente, greturi, varsaturi, anxietate. Deseori apar pe tegumente placi urticariene, iar la examenul sangelui se constata eozinofllie.

Diagnosticul este inlesnit de recidivele bolii, care apar ori de cate ori bolnavul consuma un anumit aliment.

Tratamentul este acel obisnuit in gastrita acuta simpla; in plus se vor administra antihistaminice: Romergan, Feniramin, Nilfan. Pentru viitor se recomanda bolnavului sa nu mai consume alimentul incriminat sau sa se incerce o desensibilizare fata de alergen.

In general, tratamentul gastritelor acute este in principal igieno-dietetic (repaus la pat si dieta), rehidratare (solutie glucozata si cloruro-sodica izotonica in perfuzie de 2 – 3 1) si dupa caz antispastice, analgetice, antivomitive (scobutil fiole, supozitoare sau comprimate) cu sau fara torecan, adeseori se administreaza Papaverina, (o fiola de 40 mg), Plegomazin (o jumatate de fiola), Metoclopramid (o fiola i.m.), supozitoare de Emetiral sau Lizadon.

In gastrita flegmonoasa se administreaza antibiotice in doze mari (penicilina G), interventie chirurgicala, cu drenaj etc. In gastrita hemoragica sunt necesare transfuzii de sange, spalaturi gastrice cu solutii clorurosodice-izotonice, alcaline, cimetidina si in cazuri extreme interventii chirurgicale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 14:27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *