Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Gastritele

Gastritele

Definitie

Gastritele sunt boli care se manifesta printr-un sindrom de suferinta gastrica si care pot fi provocate de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice, care intereseaza mucoasa si submucoasa stomacului. Termenul de gastrita nu se aplica deci numai in sensul strict de inflamatie a mucoasei gastrice, ci intr-un sens mai larg, astfel fiind denumite majoritatea suferintelor gastrice, in afara celor din ulcerul si cancerul gastric. Punem diagnosticul de gastrita atunci cand, in prezenta semnelor clinice evocatoare, constatam modificari morfologice directe sau semne de alterare a mucoasei gastrice, prin mijloace de investigatie (radiologie, gastroscopie), precum si functionale, privind secretia de acid clorhidric. Din punctul de vedere al evolutiei clinice, gastritele sunt acute sau cronice, iar din punct de vedere etiopatogenic, primitive si secundare.

Etiopatogenie

Cauzele care provoaca aparitia gastritelor sunt foarte numeroase si, dupa provenienta lor, recunoastem factori exogeni si endogeni. Factorii etiologici exogeni sunt de natura mecanica, termica, chimica, alergica, infectioasa. Masticatia insuficienta datorita obisnuintei sau unei danturi deficitare, tahifagia, mesele abundente, alimentele voluminoase sunt factori de iritatie mecanica. Factorii termici intra in actiune prin consumarea aliementelor si a bauturilor prea reci sau prea fierbinti. Un rol nociv il au si anumite mancaruri preparate cu prajeli, unele conserve si mezeluri, alimentele condimentate, alcoolul, abuzul de cafea, tutunul.Foarte multe medicamente luate timp indelungat sunt factori iritanti pentru stomac: salicilatii, Acidul acetilsalicilic, Aminofena-zona, antinevralgicele, PAS, preparatele de reserpina, cortizonicele, Fenilbutazona, Indocidul.

 Factorii endogeni pot fi bolile infectocontagioase si starile septice. Leziuni ale mucoasei gastrice sunt constatate in uremie, in hipoproteinemii, in pelagra, scorbut, in anemii biermeriene.

Anatomie patologica

In gastrita acuta simpla se evidentiaza macroscopic: o mucoasa congestionata, cu zone de eroziune si cu mici hemoragii; o mucoasa cu pliuri ingrosate si acoperite cu mucus; microscopic: vasodilatatie si descuamari ale epiteliului superficial. In majoritatea cazurilor, o gastrita, odata instalata, persita ca un proces cronic evolutiv – la inceput hipertrofie, apoi atrofie. In unele situatii, cum se intampla in anemia biermeriana, glandele gastrice dispar, pastrandu-se numai epiteliul mucoasei.

Tabloul clinic va fi studiat separat pentru gastritele acute si pentru cele cronice. Gastritele acute sunt mult mai rare decat cele cronice. Ele pot fi: Acute simple sau Catarale, denumite de autorii francezi “embarras gastrique febrile” flegmonoase (frisoane, febra, diaree, colaps, epigastralgii, perforatie), corosove, alergice, hemoragice, erozive (dupa aspirina, corticoizi, stresuri, etc).

Clasificare

Clasificarea gastritelor se face dupa mai multe criterii:

1. Clinico-evolutive

Acute. Evolueaza spre vindecare sau spre cronicizare. Majoritatea se autolimiteaza si se vindeca spontan.

Cronice. Sunt inflamatii de lunga durata, put ndu-se vindeca sub tratament sau evolu nd, indiferent de tratament.

2. Endoscopice

A. Forme endoscopice de gastrite:

 • Eritematos exudativa;
 • Macula eroziva;
 • Papula eroziva;
 • Atrofica;
 • Hipertrofica;
 • Hemoragica.

Clasificare dupa extindere:

 • Antrala – tip B – produsa prin infectia cu H Pylori;
 • Fundica – tip A – autoimuna (gener nd anemie Biermer);
 • Pangastrita.

 3. Histologice

Gastrita acuta: se caracterizeaza prin prezenta a numeroase neutrofile localizate intraepitelial, in lamina propria sau agregate in lumenele glandulare (abcese criptice).

Gastrita cronica:  se defineste prin prezenta de limfocite imunocompetente si plasmocite. Ea evolueaza in cateva decade spre gastrita atrofica. Gradele de activitate depind de prezenta neutrofilelor si gradul infiltrarii in profunzime. Activitatea usoara se car acterizeaza prin prezenta de neutrofile numai in lamina propria. In activitatea moderata, neutrofilele sunt in foveolele gastrice, iar densitatea lor este foarte mare. Gradul de activitate este sever atunci cand neutrofilele sunt prezente intraepitelial. Gastrita cronica este inactiva atunci cand lipsesc neutrofilele.

Gastrita atrofica: reprezinta stadiul ultim al evolutiei gastritei cronice si se caracterizeaza prin disparitia glandelor oxintice, cu distorsiunea retelei de reticulina. Infiltratul inflamator invadeaza intreaga grosime a peretelui. Examenul histopatologic trebuie sa mentioneze prezenta sau absenta metaplaziei intestinale.

 Cea mai sintetica clasificare a gastritelor a avut loc in 1990 la Sydney, cu ocazia Congresului  Mondial de Gastroenterologie. Este vorba de “Sistemul Sydney”, care se vrea o clasificare atotcuprinzatoare a gastritelor. Sistemul cuprinde o sectiune endoscopica, cu trei subdiviziuni: topografia, tipul leziunilor si categoria endoscopica de gastrita si o sectiune histologica, ce include, la ra ndul ei, etiologia, topografia si formele de gastrita.

Desi nu contine datele clinice si ancheta factorilor de risc, “Sistemul Sydney” permite elaborarea unui diagnostic mai cuprinzator, prin prelucrarea datelor endoscopice, histologice si etiologice. Grading-ul leziunilor histologice ale gastritelor dupa sistemul Sidney se refera la urmatoarele 6 caracteristici histologice, pentru fiecare existand gradarea in usor, moderat si sever:

 • inflamatia acuta – neutrofile;
 • inflamatia cronica – limfoplasmocite;
 • activitatea – infiltrat polimorfonuclear;
 • atrofia – pierderea glandelor specializate;
 • metaplazia intestinala;
 • Helicobacter Pylori.

Etiologice: Clasificarea gastritelor se face dupa urmatoarele etiologii posibile:

A. Infectioasa:

 1. Bacterii: H. Pylori (majoritara), Helicobacter Heilmannii, Streptococ alfa-hemolitic, Stafilococ,etc.
 2. Virusuri: Citomegalo-virus, Herpes-virus
 3. Fungi: Candida
 4. Paraziti:Strongiloides, Toxoplasma.

B. Autoimuna: Gastrita atrofica cu anemie Biermer.

C. Medicamentoasa: AINS (antiinflamatorii nesteroidiene).

D. Specifica: Boala Crohn, gastrita eozinofilica, gastrita limfocitara.

Gastrita Cronica H. Pylori Pozitiva:

Este gastrita de tip B, definite prin inflamatia mucoasei gastrice, predominant antrala, indusa de Helicobacter pylori (HP). Gastrita antrala se asociaza cu HP in 70% pa na la 95% din cazuri. H. Pylori este o bacterie gram negativa spiralata, localizata in stomac sub stratul de mucus.

Mecanismul patogenetic de producere a leziunilor gastrice este legat de  particularitatile bacteriei si de echipamentul enzimatic, avand ca efect final un raspuns imun al gazdei (local si sistemic), fata de diferite structuri proteice ale bacteriei. Anticorpii fata de proteinele secretate de HP cu rol de protectie par a fi implicati in patogeneza gastritei.

Aspectul macroscopic este de congestie difuza sau petesiala, predominant antrala cu eroziuni acute sau cronice. La 25% din cazuri apare o gastrita nodulara.

Microscopic se observa un infiltrat cu polimorfonucleare, afectarea  criptelor gastrice, aparitia unor agregate cu foliculi limfoizi si reducerea mucusului din celulele epiteliale.

Din punct de vedere evolutiv, se descrie o gastrita cronica active (cu infiltrat bogat de polimorfonucleare) si o gastrita cronica inactiva (predomina mononuclearele).

Simptomatologia clinica este nespecifica si se suprapune cu cea a dispepsiei non-ulceroase. Pot aparea epigastralgii, greturi, varsaturi. Aceste simptome dispar doar dupa tratamentul de eradicare.

Diagnosticul gastritei tip B se face prin endoscopie, cu evidentierea modificarilor antrale si, totodata, cu efectuarea unei biopsii, si prin evidentierea, prin diferite tehnici, a bacteriei HP.

Evolutia gastritei se poate face spre gastrita cronica atrofica, ce poate evolua ulterior spre metaplazie intestinala, displazie si in final cancer gastric sau limfom  NonHodgkinian.

Tratamentul este cel de eradicare a infectiei cu HP.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 28 noiembrie, 2012, 13:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *