Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Gastroduodenita Uremica Eroziva

Gastroduodenita Uremica Eroziva

Gastroduodenita Uremica ErozivaEste raportata pentru prima data de catre Jaffe si Lainq care, in 1934, pe 136 pacienti decedati in stadiul uremie al insuficientei re­nale si autopsiati, au descris la majoritatea le­ziuni hemoragice sau pseudomembranoase. Introducerea hemodializei in tratamentul uremiei a modificat natura, dispozitia si gra­vitatea leziunilor citate, dar ele persista la dializati, gastrita fiind prezenta in proportie de 10-44% (Mitchell), cu tendinta la evolutie ulterioara spre atrofie gastrica.

Etiopatogenia gastroduodenitei uremice este plurifactoriala: toxicitatea uremica, hipergastrinemia, starea dissecretorie clorhidropeptica cu hiper- sau hiposecretie, reflu­xul biliar, stresul, medicatia etc.

Diagnosticul se stabileste prin endoscopie, care releva o hipertrofie a pliurilor; aces­tea devin edematoase, eritematoase si friabi­le, sangerand usor la contactul cu endoscopul. La nivelul duodenului, este caracteristic aspectul nodular, mamelonat al mucoasei, care apare la 34% din pacientii cu IRC termi­nala, fata de 4% in populatia generala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 februarie, 2013, 13:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *