Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Gene Extranucleare Nelocalizate

Gene Extranucleare Nelocalizate

Pe langa determinanti genetici extranucleari localizati in diferite organite celulare exista, de asemenea, o seama de fenomene de ereditate extranucleara carora nu li s-a descoperit suportul celular corespunzator. pentru aceste fenomene poate fi citata si androsteriltatea citoplasmatica la porumb, sorg, ceapa, petunii etc.

Androsterilitatea sau sterilitatea mascula face ca polenizarea straina sa devina obligatorie, deoarece gametul mascul (polenul) este nefunctional. Androsterilitatea duce la modificari profunde ale florii si in special a organelor sexuale mascule (stamine, graunciori de polen), favorizand aparitia polenului steril, incapabil de fecundare.

Fenomenul androsterilitatii citoplasmatice a fost descoperit in 1904 de CORRENS la planta Satureja hortensis. Ulterior fenomenul androsterilitatii a fost remarcat la mai multe specii de plante : ceapa, porumb, in, sorg, sfecla de zahar, grau s.a. studiul acestor plante au evidentiat trei tipuri de androsteri ereditari si anume : citoplasmatica, nucleo-citoplasmatica si nucleara.

Androsteriltatea nucleara (tipul I) este determinata de gene recesive localizate in nucleu (msms). Aceste plante nu se pot reproduce singure neavand polen si de aceea pentru a le pastra ele se incruciseaza cu plante androfertile heterozigote (Msms), obtinandu-se in descendenta F1, 50% plante homozigote androsterile (msms) si 50% plante heterozigote (Msms) androfertile.

Androsterilitatea citoplasmatica (tipul II) este determinata de gene localizate in citoplasma. prin incrucisarea acestor plante androsterile (S), transmisa prin citoplasma, cu plante normale fertile (F), in descendenta domina androsteriltatea (S) transmisa prin citoplasma. Ca urmare, plantele ce poseda acest tip de androsteriltate se reproduc numai pe cale vegetativa sau prin incrucisari cu alte plante androfertile.

Sterilitatea mascula citoplasmatica poate fi transmisa de la un soi la altul prin incrucisari repetate, in care genitorul patern se foloseste mereu soiul ce trebuie transformat.

De exemplu, soiul de ceapa Crystal Wax poate fi transformat in soi androsteril prin incrucisarea cu soiul Rosu italian (cu androsterilitate citoplasmatica).

Folosind ca genitor matern soiul Rosu italian si ca genitor patern Crystal Wax se obtine in prima generatie androsterila, care este in ceea ce priveste nucleul, 50% de tip Crystal Wax. retoincrucisand aceasta generatie (F1) cu Crystal Wax, descendenta va fi androsterila dar cu nucleul in proportie de 75% de tipul Crystal wax. repetand retroincrucisarea mai multe generatii se obtine o planta care va fi androsterila, dar cu genomul de la Crystal Wax. Experienta prezentata constituie o certitudine in ceea ce priveste responsabilitatea plasmagenelor in expresia caracterului de androsterilitate.

Androsterilitatea citoplasmatica poate fi utilizata cu succes in producerea de seminte hibride la speciile la care plantele F1 se cultiva pentru diverse organe vegetative, cum sunt radacinile, tulpinile, frunzele sau florile. Plantele hibride F1 sunt viguroase, prezentand organe vegetative bine dezvoltate.

Androsterilitatea nucleo-citoplasmatica (tipul III) este determinata de interactiunea unor factori ereditari, situati atat in nucleu, cat si in citoplasma. Acest tip de androsterilitate difera in manifestare fata de cea citoplasmatica prin aceea ca descendentele plantelor androsterile nu sunt in mod obligatoriu androsterile.

Prin incrucisarea plantelor androsterile ca genitori materni cu plante fertile (F) heterozigote (Rfrf) se obtine o descendenta care in F1 este 50% androfertila (F, Rfrf) si 50% sterila homozogota (S, rfrf). In acest fel tipul de androsterilitate poate fi pastrat la descendenti.

In sfarsit, daca se incruciseaza plante androsterile (S, rfrf) cu plante androfertile dar care nu au capacitatea de restaurare a polenului (F, rfrf) se obtine in F1 o descendenta androsterila si homozigota (S, rfrf), deoarece, dupa cum s-a vazut, androsterilitatea determinata de factori din nucleu se transmite ca un caracter minor. Acest tip apartine de fapt androsterilitatii citoplasmatice.

Androsterilitatea de tipul III (nucleo-citoplasmatic) este utilizat in producerea de hibrizi la porumb, sorg si alte plante, avand importanta economica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *