Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Gene Extranucleare

Gene Extranucleare

In celulele eucariotelor marea majoritate a genelor, respectiv a materialului genetic sunt localizate in nucleu. Ca urmare, genele nucleare se manifesta in conformitate cu legile mendeliene si cu teoria cromozomiala a ereditatii.

O mica parte din materialul genetic celular se gaseste insa plasat in citoplasma, alcatuind ereditatea extracromozomiala sau citoplasmatica. Fenomenul ereditatii extranucleare este determinat de prezenta in citoplasma celulelor a unor gene denumite gene extranucleare sau plasmagene, spre deosebire de genele nucleare sau cromogene.

In timp ce o mica parte din fenomenele de ereditate extranucleara sunt controlate exclusiv de genele citoplasmatice, in cazul majoritatii fenomenelor de acest tip, au un control dublu rezultat din interactiunea cromogenelor si plasmagenelor.

Determinantii genetici necromiozomiali pot fi clasificati, dupa natura lor, in trei grupe :

1)      Gene necromozomiale localizate in diferite organite de tipul cloroplastelor si mitocomdriilor ;

2)      Gene necromozomiale localizate in particole infectioase stabilizate in celula (particole kappa si lambda la parameci, particole sigma si cele ce modifica sex-ratio la Drosophila etc.) ;

3)      Gene necromozomiale plasate in constituienti citoplasmatici foarte mici, nedetectabili citologic (gene care determina androsterilitateea citoplasmatica).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *