Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Genele Letale

Genele Letale

Genele letale schimba raportul mendelian de segregare, deoarece prezenta lor in stare homozigota (dominanta sau recesiva) determina moartea indivizilor purtatori, inainte de maturitatea sexuala.

Dupa gradul de manifestare, efectul genelor letale poate fi:

  • gene letale, ce cauzeaza o mortalitate de 100% a indivizilor purtatori;
  • gene semiletale, in acest caz 50% dintre indivizii purtatori mor;
  • gene subvitale, care cauzeaza moartea unui numar mai mic decat 50% dintre indivizii purtatori.

Notiunea de gena letala a fost introdusa in stiinta de catre CUÉNOT (1911), in urma cercetarilor intreprinse pe soareci de culoare galbena. Acestia   s-au dovedit a fi intotdeauna heterozigoti, deoarece prin incrucisarea a doi soareci galbeni, nu se obtin niciodata numai soareci galbeni, ci un amestec cu indivizi de alta culoare. Raportul intre soarecii galbeni si cei de alta culoare este in general de 2:1.

Daca se noteaza gene pentru culoarea normala a blanii cu a si mutanta sa care determina culoarea galbena a blanii cu Ay (yellow = galben), prin incrucisarea intre organisme heterozigote ar trebui sa se obtina raportul de 3:1 intre indivizii galbeni si de alta culoare.

Daca se tine seama de tipul AyAy, adica galben homozigot lipseste,   s-a dedus ca gena Ay este o alela mutanta letala, care in stare homozigota duce la moartea organismului. S-a constatat ca prin sacrificarea unei femele gestante, o parte a soarecilor de culoare galbena mor in stadiu embrionar.

La plante au fost identificate numeroase gene letale care in stare homozigota provoaca moartea embrionilor, sau plantelor inainte de maturitate. La porumb se cunosc 15 gene diferite care in stare homozigota blocheaza fotosinteza si formarea clorofilei (plante albinotice), incapabile sa supravietuiasca. Acelasi fenomen a fost semnalat si la Antirrhium majus.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 20 decembrie, 2012, 15:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *