Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Genele Mitocondriale si Cloroplastice

Genele Mitocondriale si Cloroplastice

Mitocondriile si cloroplastele sunt organite celulare care contin ADN sub forma unui singur cromozom, de forma circulara si care  se replica independent de materialul genetic din nucleu. Acest ADN extranuclear se deosebeste de cel nuclear prin greutatea moleculara si prin raportul bazelor A+T/G+C.

In cloroplaste si in mitocondrii se gasesc ribozomi asemanatori celor bacterieni si se realizeaza sinteza unor proteine, pe baza informatiei genetice din ADN propriu.

Genele mitocondriale. Fiecare celula vegetala sau animala contine circa 100 de mitocondrii, insa in unele cazuri numarul lor este mult mai mare. De exemplu, in celulele hepatice de la mamifere exista circa 800 de mitocondrii.

In mitocondrii se gaseste un tip special de ADN mitocondrial (ADNmt), in care se gasesc in special genele ce codifica enzimele necesare respiratiei celulare. In genomul mitocondrial de la om se gasesc un numar de 37 de gene.

Genele cloroplastice. Cloroplastele sunt organite celulare in care se gaseste clorofila, pigmentul verde cu rol esential in fotosinteza. Numarul de cloroplaste per celula vegetala variaza de la 1 la alga Spyrogira, la 30-50 in frunzele plantelor superioare.

In cloroplaste se gaseste un tip special de ADN cloroplastic (ADNcp). Cantitatea de ADNcp este de regula mai mare decat cea din mitocondrii, astfel ca pot fi codificate 100-150 de polipeptide diferite. ADNcp alcatuieste un singur cromozom si deci, un singur grup de linkage.

Mitocondriile si cloroplastele sunt transmise ereditar exclusiv pe linie materna.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *