Prima Pagina » Articole Recomandate » Generalitati Tuberculoza

Generalitati Tuberculoza

Tuberculoza este o boala infectioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch, care se dezvolta lent in mediile bogate in sange si oxigen. Adesea infectia este localizata la nivelul plamanilor – TBC pulmonar – dar se poate raspandi si in alte parti ale organismului – TBC extrapulmonar.

Forma cea mai frecventa de tuberculoza ataca plamanii (tuberculoza pulmonara), iar bacteriile distrug tesuturile si creeaza cavitati. In tuberculoza extrapulmonara, bacteriile ataca alte regiuni ale corpului – oase, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos central. Exista si tuberculoza diseminata care presupune raspandirea bacteriilor prin sistemul sangvin si ataca intreg organismul.

Tuberculoza se afla in stare latenta sau activa. TBC latent presupune existenta bacteriei cauzatoare de TBC in organism, dar nu este transmis altor persoane, pana in momentul in care boala devine activa. TBC activ inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.

Simptomele tuberculozei pulmonare includ:

 • tusea persistenta;
 • expectoratii sanguinolente;
 • durerea de piept;
 • tahicardie;
 • gat marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune).

Tuberculoza se transmite pe calea aerului. Cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta microbii se raspandesc in aer. Contaminarea se produce cand inspiram microbii prezenti in aer. In unele cazuri boala poate fi transmisa de vite, de exemplu consumand laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

Boala mult mai rara, tuberculoza cu Mycobacterium africanum, este prezenta mai ales pe continentul african, se transmite intr-un mod comparabil celui prin care se transmite tuberculoza clasica si da simptome similare.

Tratamentul tuberculozei este de lunga durata, insa adesea acesta este finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este de 6-9 luni.

La nivel mondial aproximativ o treime din populatie este expusa bacteriei cauzatoare de tuberculoza, dar majoritatea oamenilor nu dezvolta simptome.

Tuberculoza NU este o afectiune ereditara. Aceasta se transmite prin stranut si tuse, si prin orice alta modalitate care conduce la inhalarea germenilor de la persoane infectate. Atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, bacteriile ajung in aer, sunt inhalate, apoi se stabilizeaza in tractul respirator cauzand infectia.

Tuberculoza NU este o afectiune usor de dobandit. Pentru a contacta aceasta boala, individul trebuie sa fie in contact cu persoana infectata pentru o lunga perioada de timp, de la cateva ore pana la cateva zile. In cazul in care suspectati ca ati contactat bacteria, sau manifestati simptomele aferente afectiunii este indicat sa va prezentati la medic pentru a va prescrie un tratament de specialitate. Netratata la timp, tuberculoza este fatala!

Afectiunile pulmonare, precum tuberculoza sau BPOC, cresc riscul aparitiei cancerului pulmonar deoarece lezeaza tesuturile pulmonare. Exista si alti factori care cauzeaza aparitia acestui tip de cancer, printre acestia se regasesc:

 • Fumatul – cresterea riscului este diresc proportionala cu numarul de tigari fumate zilnic, perioada de cand exercitati aceasta actiune, si varsta la care o persoana a inceput sa fumeze. Acelasi risc este prezent si in cazul in care o persoana foloseste pipa sau trabucul;
 • Fumatorii pasivi sunt acele persoane care inhaleaza accidental fumul de tigara de la fumatorii din jur. Si acestia prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar;
 • Poluarea;
 • Expunerea la radon sau alte materiale chimice;
 • Inhalarea pulberilor de azbest (conduce la aparitia afectiunii numita azbestoza).

Exista doua tipuri de tuberculoza: tuberculoza latenta si tuberculoza activa. Tuberculoza latenta presupune ca un individ a contactat bacteria Mycobacterium tuberculosis, dar afectiunea nu este contagioasa deoarece germenii se afla in stare latenta/inactiva. De asemenea, acest pacient nu prezinta semnele si simptomele specifice afectiunii. Tuberculoza activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.

Pacientii care prezinta tuberculoza latenta risca sa dezvolte forma activa in conditiile in care:

 • au o afectiune/infectie care slabeste sistemul imun (infectia cu HIV, cancer, diabet);
 • nu au acces la ingrijiri medicale de specialitate;
 • urmeaza un tratament indelungat cu corticosteroizi;
 • prezinta un sistem imun slabit cum sunt varstnicii, nou nascutii, femeile care tocmai au nascut, persoanele care au suferit un transplant de organ;
 • deja sufera de o boala pulmonara cronica .

Simptomele tuberculozei sunt comune mai multor afectiuni. Din aceasta cauza consultul medical este esential pentru stabilirea diagnosticului. Semnele si simptomele tuberculozei: tuse, senzatie de oboseala, pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare, febra, tuse cu sputa sanguinolenta, transpiratii nocturne.

Tuberculoza este o afectiune ce poate aparea in randul tuturor persoanelor. Intr-adevar persoanele care traiesc in regiuni slab dezvoltate socio-economic sunt predispuse infectiei cu aceasta bacterie. Astfel, numai prin cunoasterea factorilor de risc ai tuberculozei riscul aparitiei infectiei si bolii sunt reduse!

Daca testele efectuate pentru diagnosticarea tuberculozei nu indica prezenta afectiunii, medicul curant poate prescrie o schema de tratament bazata pe antibiotice pentru o perioada de 6-12 luni. Aceasta schema de tratament impiedica declansarea TBC in cazul persoanelor infectate cu bacteria Mycobacterium. Medicamentele prescrise pot include: isoniazida (INH), rifampicina (RM) sau vitamina B6.

Fumatorii sunt predispusi dezvoltarii acestei afectiuni pulmonare. Fumatul este un factor de risc pentru tuberculoza, bacteria Mycobacterium determina aparitia afectiunii.

Rezultatul pozitiv al testului PPD (test cutanat) presupune existenta afectiunii. Acest test indica faptul ca pacientul a fost expus bacteriei, indica prezenta infectiei dar nu si a bolii. Pentru a face ordine pe aceasta ramura, precizam ca unei persoane i se stabileste diagnosticul de tuberculoza atunci cand:

 • testul cutanata este pozitiv;
 • se manifesta principalele simptome ale afectiunii;
 • infectia este contagioasa.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 septembrie, 2019, 4:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *