Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Ghimbir (Zingiber officinale – Fam. Zingiberaceae)

Ghimbir (Zingiber officinale – Fam. Zingiberaceae)

Ghimbir Zingiber officinaleOriginar din Asia, ghimbirul este cultivat acum in Africa, India, Indiile de Vest si Statele Unite. Este o planta perena inalta si subtire, cu frunze in forma de lance si flori asemanatoare orhideelor. Planta se reproduce prin rizomi (radacini), partile folosite in medicina si la gatit. Ghimbirul confera o aroma picanta, iute, multor bucatarii asiatice.

Parti utile -rizomul

Rizomii se culeg la cel putin un an de la plan­tare si trebuie scosi cu grija din pamant, pentru ca se pot rupe usor. Radacina se foloseste uscata sau proaspata. Din ghimbirul uscat se prepara infuzii, extracte si tincturi; intra in compozi­tia multor produse farmaceutice.

Compusi activi

Ghimbirul este bogat in uleiuri volatile aromatice. Acestea formeaza compusii activi din punct de vedere medical si emana aroma. Uleiul de ghimbir contine sesquiterpene (cunoscute ca antiinflamatorii), in special zingiberena. in plus, con­tine monoterpene si alde-hide. Acesti compusi au fost asociati cu inhibarea unuia dintre cele mai comune virusuri gripale. Compusii cu miros puternic, numiti gingeroli, sunt cei care dau efectul antiemetic al ghimbirului.

Utilizari medicinale

Ghimbirul este un puternic stimulent al circulatiei sangvine. Are efect anticoa-gulant si este vasodilatator – combate problemele circulatorii. Ajuta digestia si este antispastic. Are efect sedativ si diminueaza greata si varsaturile, inclusiv raul de calatorie.

Un studiu din 1990, la Spitalul St. Bartholomew din Londra, a descoperit ca ghimbirul reduce incidenta cazurilor de greata post-operator. Eficacitatea lui e comparabila cu cea a meto-clopramidei, un antiemetic des folosit. Cercetari publi­cate in Journal of Nutrition in 2000 au aratat ca extrac­tul de ghimbir reduce colesterolemia si inhiba oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica (LDL). Ca urmare, ghimbirul ar putea fi util in lupta impotriva dezvoltarii aterosclerozei si a bolilor de inima. El poate indeparta si raceala. Este un expectorant antiseptic, fiind util in tratarea raceli­lor catarale, si scade febra. Studii australiene din anul 2001 au aratat ca mai multi constituenti ai ghimbirului au efect antiinfla-mator, putand fi utili in tratarea bolilor inflamatorii cronice precum artrita. Uleiul esential se prescrie pentru uz extern, fiind folosit pentru masaj in cazul durerilor reumatice si musculare. Datorita efectului sau antispastic, planta este un remediu util pentru durerile menstruale si pentru crampele digestive. Poate de asemenea vindeca flatulenta si diareea.

Cultivare

Ghimbirul este o planta tropicala, de aceea trebuie cultivat in casa sau intr-o sera. Plantati rizomii intr-un loc insorit sau usor umbrit, in sol neutru pana la alcalin, si udati-i bine.

Preparare si dozaj

In tratamentul greturilor si al vomismentelor, al digestiei proaste, al durerilor menstruale, al flatulentei si diareei; pulbere: Luati 0,5-1,5 g pe zi in apa sau amestecate cu mancare; extract lichid: Luati pana la 1 ml pe zi, intr-un pahar cu apa; tinctura (1:5 in alcool 60%): Luati pana la 30 de picaturi pe zi, intr-un pahar cu apa.

In tratamentul durerilor musculare si articulare; crema (continand pudra de rizom sau ulei esential): Aplicati pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi (insa nu si in inflamatiile articulare acute).

Precautii

Supradoza poate provoca dureri de stomac si somnolenta. Nu utilizati ghimbirul concomitent cu medicatie anticoagulanta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *