Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Gigantismul

Gigantismul

Gigantism

Definitie

Gigantismul se caracterizeaza prin cresterea exagerata in inaltime, depasind cu cel putin 20% media staturala. Ca si in cazul acromegaliei, boala este provocata de o tumoare hipofizara acidofila, care secreta in exces hormon somatotrop. Gigantismul afecteaza intreg organismul, interesand diferite sisteme si organe (muschi si viscere). Inaltimea gigantului depaseste 2 m. Craniul este mare, desi proportionat fata de restul corpului. Membrele cresc mult in lungime, pastrand insa proportiile normale. Datorita cresterii excesive se produc modificari ale scheletului, ca cifoscolioza si osteoporoza. Viscerele sunt mari, dar corespunzatoare inaltimii. Daca tumoarea devine voluminoasa, apar tulburari neurologice si fenomene de compresiune.

Simptome

Afectiunea debuteaza atat in perioada de prepubertate, cat si in perioada de maturitate sexuala. Se observa o crestere proportionala rapida. Datorita osificarii tarzii a cartilajului epifizar, cresterea staturala continua mai mult decat la persoanele sanatoase. Cu timpul (ani), apar simptome ale disproportionarii scheletului (extremitati lungi, trunchi scurt, micsorarea capului). Pot sa apara trasaturi acromegaloide. Frecvent, forta musculara este redusa.

De multe ori, se observa semne ale hipogonadismului, mai rar – hipofunctia altor glande endocrine (tiroida, suprarenale). In cazul unei tumori, suficient de mari, la nivelul hipofizei ce creste progresiv, sunt posibile simptome de comprimare a chiasmei optice, cresterea presiunii intracraniene, cefalee, fenomene de staza la nivelul fundului de ochi.

Psihic, pacientii sunt astenici, imaturi, melancolici, au complexe de inferioritate. De asemenea, pot fi depresivi.

Patogenie

Gigantismul este consecinta hipersecretiei de hormon somatotrop, a carui actiune se exercita inainte de inchiderea cartilajelor epifizare determinand cresterea in lungime a oaselor.

Forme clinice

Se cunosc mai multe forme de gigantism: gigantismul pur, gigantismul cu eunuchism si gigantismul cu acromegalie. In gigantismul cu eunuchism nu se produce dezvoltarea sexuala. Organele genitale raman infantile, iar pubertatea nu are loc. Oasele lungi continua sa creasca un timp indelungat, nemaifiind oprite in dezvoltare de hormonii sexuali, membrele, disproportionat de lungi fata de trunchi – aspect cunoscut sub denumirea de macroschelie-, dau infatisarea eunucoida a corpului. La examenul radiologic se constata inchiderea tarzie a cartilajelor de crestere. In forma complicata cu acromegalie, gigantismul se asociaza cu deformarea extremitatilor in latime.

Evolutie

Cresterea este rapida inca din copilarie, dar procesul hipertrofie poate aparea si mai tarziu (intre 12 si 18 ani). Cresterea in lungime continua in adolescenta si la varsta adulta. Musculatura gigantului este la inceput bine dezvoltata, permitand performante fizice. Dupa o scurta perioada de forta fizica, urmeaza etapa de slabiciune musculara, cu scaderea rezistentei la efort si la boli infectioase. De aceea, cel mai adesea gigantii nu ating varsta de 40 de ani.

Tratament

Tratamentul este profilactic si curativ. Profilaxia trebuie sa aiba in vedere prevenirea complicatiilor inevitabile in gigantism (tuberculoza, boli cardiovasculare). Tratamentul curativ consta in extirparea tumorii hipofizare si in administrarea de hormoni sexuali, care grabesc inchiderea cartilajelor epifizare, oprind astfel procesul de crestere. Baietilor li se va administra Testosteron, iar fetelor hormoni estrogeni. Se vor reduce proteinele din alimentatie.

Se aplica radioterapie hipofizata in stadiile incipiente si adenectomie transfenoidala, precum si tratamentul substitutiv, al deficitelor hormonale secundare: gonadic tiroidian si suprarenal.

Prognostic

Prognosticul depinde de evolutia si complicatiile bolii. Capacitatea de munca si efort fiin redusa, pacientii cu gigantism pot fi activi in anumite sectoare ce nu solicita eforturi deosebite.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 februarie, 2013, 11:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *