Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Ginecomastia

Ginecomastia

Ginecomastia

Defineste dezvoltarea glandei mamare la barbat, datorita hiperplaziei difuze a tesutului mamar, depasind diametrul de 0,5 cm. Toate mecanismele implicate in aparitia ginecomastiei presupun un dezechilibru intre concentratia plasmatica a estrogenilor si testosteronului in favoarea estrogenilor si actiunea acestora la nivelul glandei mamare. Ginecomastia apare prin proliferarea canaliculara si a stromei conjunctive.

Cauze

Ginecomastia poate fi un fenomen fiziologic sau patologic. Ginecomastia fiziologica poate aparea:

 • ginecomastia nou-nascutului – la 30-40% din nou-nascuti; datorata estrogenilor materni si placentari.
 • ginecomastia pubertara – cu frecventa de 40-70%, prin cresterea secretiei de LH, se retrage spontan in maxim 2 ani de la debut.
 • ginecomastia de andropauza – datorata scaderii secretiei de androgeni si a conversiei periferice crescute a androgenilor in estrogeni.

Ginecomastia patologica apare indiferent de varsta si nu se remite spontan.

Cauzele ginecomastiei patologice:

Boli endocrine sau stari cu biosinteze patologice sau excese hormonale:

 • hipogonadismul primar sau central, congenital sau dobandit;
 • sindroamele de rezistenta la androgeni: actiunea estrogenilor la nivelul tesutului glandular mamar prin scaderea/lipsa actiunii androgenilor;
 • excesul de aromataza – familial;
 • hiperprolactinemia- actioneaza probabil indirect, prin reducerea gonadotropinelor si implicit a secretiei de androgeni, favorizand astfel dezvoltarea unui dezechilibru hormonal in favoarea estrogenilor;
 • disfunctii tiroidiene: hipotiroidie dar mai ales hipertiroidie (prin cresterea SHBG, stimularea activitatii aromatazei periferice, cresterea LH);
 • disfunctii corticosuprarenale: tumori adrenocorticale feminizante, sindrom Cushing, boala Addison (mai rar).

Tumori testiculare: coriocarcinom, tumori trofoblastice (prin hCG) tumorile celulelor Leydig (estrogeni in exces), secretie ectopica de hCG in hepatom, carcinom pulmonar, gastric, renal.

Boli hepatice: ciroza, creste secretia de SHBG (fixeaza predominant testosteron) + perturbarea metabolizarii estrogenilor. Insuficienta renala cronica. Procese pulmonare, toracice sau mediastinale: tumora, abces, pleurezi.

Medicamente, substante cu structura steroidica: estrogeni (folositi in tratamentul cancerului de prostata), androgeni, antiandrogeni (ex. ciproteron-acetat), spironolactona (reduce productia de testosteron, antagonizeaza periferic actiunea androgenilor, interactioneaza cu receptorii estrogenici de la nivelul sanului), derivati cortisolici, vitamina D, digitalice (efect estogen-like), fitoestrogenii din marijuana.

Fenotiazinele, metildopa si rezerpina determina ginecomastie prin cresterea PRL.

Pacientii cu malnutritie sau boli sistemice pot dezvolta ginecomastie in perioda de realimentare sau de remisie a bolii (prin oscilatiile secretiilor de gonadotropine). Stimularea excesiva acuta sau cronica a celulelor Leydig prin gonadotropine altereaza caile steroidogenezei si favorizeaza o secretie excesiva relativa de estrogeni si precursori ai acestora comparativ cu productia de testosteron. Acest mecanism poate fi responsabil de ginecomastia pacientilor cu sindrom Klinefelter, adultilor cu insuficienta celulelor Leydig, ginecomastia aparuta la pubertate, dar si cea din cazul tumorilor trofoblastice sau nontrofoblastice secretante de hCG (in plus, o parte a acestor tumori sunt capabile sa converteasca precursorii estrogenici in estradiol).

Semne si simptome

 • localizare: uni- sau bilaterala, simetrica sau asimetrica;
 • volum: de la o formatiune lenticulara subareolara pana la marimea unei portocale;
 • mameloanele si areolele sunt frecvent hiperpigmentate, areolele mamare uneori marite;
 • consistenta dura, elastica, mai ales in formele usoare; in cazul unor dimensiuni mari, consistenta asemanatoare unui san feminin;
 • poate fi dureroasa spontan sau la palpare;
 • foarte rar galactoree.

Explorari paraclinice si de laborator

Odata excluse ginecomastia fiziologica si cea indusa de medicamente, se impun:

 • determinari biochimice screening pentru afectiuni ale ficatului si rinichilor.
 • daca acestea sunt normale, se determina nivelele de T, estradiol, FSH, LH, PRL, SHBG, hCG, a-feto-proteina, TSH, FT4.
 • investigatii imagistice (mamare, testiculare, adrenale, toracice, abdominale, hipofizare).

Diagnosticul diferential

Ginecomastia patologica trebuie diferentiata de:

 • Lipoame, neurofibroame.
 • Carcinoame mamare – sunt de obicei unilaterale, dureroase si excentrice. Cancerul mamar apare foarte rar la barbati, dar are o evolutie foarte rapida. Suspiciunea de cancer mamar se ridica atunci cand procesul tumoral creste rapid, invaziv, are o suprafata rugoasa, consistenta neomogena, aderenta la tesuturi inconjuratoare, prezinta secretie (mai ales hemoragica), adenopatie axilara.
 • Infiltratie leucemica.
 • Adipomastia poate fi uneori greu de diferentiat (palpare, ecografie mamara) – mai putin ferma, difuza, fara structura glandulara, insensibila.
 • Ginecomastia fiziologica.

Evolutie si prognostic

Este buna pentru cea indusa de medicamente, dupa sistarea tratamentului. Ginecomastia fiziologica se monitorizeaza clinic (regresie de obicei spontana in 2-3 saptamani pentru cea aparuta postpartum si in 2-3 ani pentru cea pubertara si din andropauza).

Tratament

Etiologic daca este posibil: ablatia tumorii secretante de hCG, estrogeni, substitutie androgenica in caz de hipogonadisme. Cele fiziologice sunt tinute de obicei sub observatie, fara tratament.

Cele patologice pot beneficia de tratament:

1. Medicamentos:

 • antiestrogenice, SERM: Tamoxifen (10-30 mg/zi), Raloxifen o inhibitori de aromataza: Testolactona o androgeni nearomatizabili: DHT – putin eficienti.
 • in hiperprolactinemii: agonisti dopaminergici (bromocriptina, cabergolina).

2. Chirurgical – mamoplastie de reductie din motive estetice la pacientii cu ginecomastie cu evolutie indelungata, recidivata, refractara la tratamentul conservator aflata in stadiu fibrotic.

3. Radioterapie – iradiere mamara profilactica cu doze mici, la pacientii cu carcinom de prostata inainte de initierea terapiei cu agonisti GnRH.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 13:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *