Prima Pagina » Corpul Uman » Glanda hipofiza

Glanda hipofiza

Glanda pituitara (hipofiza) este principala glanda a organismului. Ea nu numai ca isi produce proprii hormoni, dar influenteaza, de asemenea, secretia hormonala a altor glande.

Glanda hipofiza se gaseste la baza creierului. Ea este conectata cu hipotalamusul printr-o tija de tesut nervos si functioneaza in stransa legatura cu aceasta zona a creierului. Impreuna, hipofiza si hipotalamusul controleaza multe aspecte ale mentabolismului, intelegand prin aceasta diferitele procese chimice al caror rol este de a mentine in functie fiecare parte a organismului.

Structura si functie hipofiza:

Glanda hipofiza este situata in interiorul unei “sei”osoase protectivedenumita sella turcica (o expresie latina ce inseamna saua turceasca). Saua turceasca poate fi observata clar pe o radiografie a craniului, marimea caesteia indica existenta unui proces patologic al glandei, impunand investigatii.

Glanda este impartita in doua portiuni, fiecare cu o functie relativ independenta de a celeilalte. Hipofiza posterioara este conectata cu hipotalamusul prin tija hipofizara. Ea are doar doi hormoni principali, care, de fapt, sunt produsi de hipotalamus.

Hipofiza anterioara produce hormonii care activeaza alte glande importante din corp ca si unul sau doi hormoni ce actioneaza direct asupra tesuturilor. Desi nu este legata direct de hipotalamus, functiile lor se coreleaza foarte strans.

Desi multe dintre comenzile de eliberare a hormonilor vin de la hipotalamus, hipofiza anterioara are un grad de control independent asupra eliberarii lor. Secretia unor hormoni este inhibata de substante care circula in sange.

Hormonii hipofizari:

Hipofiza posterioara elibereaza doi hormoni denumiti hormonul antidiuretic sau ADH si oxitocina. Produce, de asemenea, un numar de substante denumite neurofizine, ale caror functie si importanta nu sunt clarificate.

ADH controleaza echilibrul apei in organism. El actioneaza la nivelul tubilor renali, modificand capacitatea lor de a retine sau elibera apa. Aceasta inseamna ca tesutul renal este capabil de a absorbi mai multa sau mai putina apa din urina, dupa necesitati, pe masura ce aceasta trece prin tubi. Cand ADH este secretat in sange, rinichii tind sa retina apa. Cand hormonul nu este secretat, se elimina, prin urina, mai multa apa din organism.

Rolul oxitocinei este mai putin clar. Ea este implicata in initierea travaliului si determina contractia uterina. Joaca, de asemenea, un rol important in declansarea secretiei lactate a sanilor. La barbati, se crede ca oxitocina poate avea legatura cu aparitia orgasmului.

Activitatea glandei tiroide este declansata de TSH (tireo stimulant), in timp ce cortexul (portiunea externa a glandelor suprarenale) este influentat de ACTH (hormonul adreno – corticotrop).

Hipofiza anterioara elibereaza, de asemenea, FSH (hormonul foliculo – stimulent) si LH (hormonul luteinizant). Acestia sunt cunoscuti sub numele de gonadotrofine, ce influenteaza glandelesexuale. Ei stimuleaza producerea a doi hormoni sexuali majori, estrogen si progesteron, care, la sexul feminin, controleaza ciclul menstrual. La barbati, FSH si LH stimuleaza secretia hormonilor masculini si a spermatozoizilor.

Prolactina este unul dintre cei doi hormoni ai hipofizei antrioare care par sa actioneze direct asupra tesuturilor, fara a stimula alta glanda. Prolactina este implicata serios in controlul mecanismelor de reproducere. De asemenea, prolactina are un rol mult mai complex la femei decat la barbati. De fapt, rolul ei la barbat nu este clar, desi, cand este in exces, poate avea efecte negative.

Celalalt hormon produs de hipofiza anterioara etse denumit hormon de crestere; rolul sau, dupa cum sugereaza si numele, este de a asigura cresterea normala. Avand o importanta majora in cursul copilariei si adolescentei, hormonul continua sa aiba rol si al maturitate, intrucat determina modul in care tesuturile organismului utilizeaza zaharurile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 mai, 2020, 20:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *