Prima Pagina » Corpul Uman » Glanda Tiroida

Glanda Tiroida

Glanda TiroidaGlanda tiroida este asezata in loja tiroidiana, in partea antero-laterala a gatului, pe fata anetrioara a partii superioare a traheii, pe laturile acesteia si ale laringelui. Este formata din doi lobi – drept si stang – si din istm. Datorita asezarii lobilor si istmului, tiroida are aspectul literei “H”. Ea are o culoare roz-cenusiu, iar marimea sa  variaza foarte mult cu sexul, varsta, momentul fiziologic, trecutul patologic si zona geografica. In general, la adult, ea are o greutate de 30-40 grame, la femeie este putin mai mare decat la barbat. La exterior este acoperita de o capsula conjunctiva care trimite septuri spre interior si care impart lobii in lobuli, iar pe acestia in foliculi glandulari ce se prezinta ca niste vezicule. Foliculii contin coloidul tiroidian, format dintr-o substanta proteica pe care se fixeaza tiroxina. Din colid, tiroxina poate fi eliberata la nevoie si trecuta in sange.

Tiroida are o irigatie foarte bogata, fiind organul cel mai abundent vascularizat din organism. Debitul sanguin circulator este de 360-600 mL/100 grame organ/minut.

Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida controleaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei. Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3). T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism. Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.

 Tiroxina este principalul hormon tiroidian din sange. Tiroida exercita si o actiune complexa asupra celorlalte glande endocrine. Ea influenteaza functiile ovarului, testiculului, suprarenalelor, hipofizei, paratiroidelor etc. Actiunea aceasta a tiroidei este influentata de secretiile celorlalte glande endocrine, stabilindu-se astfel o interrelatie tireoendocrina. Pentru ca sa dirijeze functionarea normala a organismului, tiroida trebuie sa produca cantitati normale de hormoni. Daca insa functioneaza defectuos si produce cantitati mai mari sau mai mici de hormoni, organismul trece in stari anormale de functionare. Cand tiroida produce o cantitate mai mica de hormoni decat este necesar (hiposecretie), se produce hipotiroidism, cand ea produce o cantitate de hormoni mai mare decat normal (hipersecretie) se produce starea cunoscuta sub numele de hipertiroidism.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 februarie, 2019, 20:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *