Prima Pagina » Corpul Uman » Glandele Endocrine

Glandele Endocrine

Glandele EndocrineGlandele cu secretie interna (endo = inauntru, krino = a secreta) sunt glande care secreta substante chimice numite hormoni (ormao = a excita) cu actiune specifica asupra anumitor structuri. Spre deosebire de glandele exocrine (exo = in afara), glandele endocrine nu au canal de excretie si produsul lor se varsa direct in sange.

Hormonii sunt substante chimice bine determinate care actioneaza la distanta de locul sintezei lor, produc efecte specificedoar asupra unor anumite tesuturi ce constituie “organul tinta” ori asupra tuturor celulelor din organism, exercitand o actiune modulatoare asupra activitatii acestora. Hormonii preintampina sau corecteaza tulburarile ce survin consecutiv extirparii glandei care ii secreta. Glandele endocrine sunt: hipofiza, suprarenala, tiroida, paratiroidele, testiculul, ovarul, pancreasul insulra, timusul si epifiza.

Exista si alte organe care secreta substante ce intrunesc conditiile definitiei hormonilor.

Acestea nu sunt considerate organe endocrine, ci organe care in afara functie lor principale au si un rol endocrin. Exemplu: antrul piloric secreta hormoni cu rol in reglarea activitatii secretorii si motorii, a aparatului digestiv, rinichiul secreta renina si eritropoetina. De asemeni, trebuie evidentiata activitatea secretorie a unor neuroni hipotalamici si a altor organe nervoase, proces numit neurosecretie, care reprezinta tot o functie endocrina.

In lumina acestor date, sistemul endocrin este conceput ca un sistem anatomofunctional complex, coordonat de sistemul nervos, avand rolul de a regla si coordona pe cale umorala activitatea diferitelor organe, pe care le integreaza in ansamblul functiilor organismului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 11:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *