Prima Pagina » Corpul Uman » Glandele salivare

Glandele salivare

In fiecare zi, noi producem in mod obisnuit 1.7 l de saliva – o secretie apoasa alcatuita din mucus si lichid. Ea contine ptialina, cu rol in digestie, si o substanta chimica denumita lizozim, care actioneaza ca un dezinfectant, protejand mucoasa bucala de infectii. Saliva are o actiune usor antiseptica.

Saliva este produsa de trei perechi de glande situate la nivelul fetei si al gatului, glandele parotide, submandibulare si sublinguale. Exista, de asemenea, multe glande mici raspandite la nivelul cavitatii bucale. Fiecare glanda salivara se compune din ducte ramificate, care se unesc si sunt delimitate de celule secretorii. Functia acestor celule variaza de la o glanda la alta si secretiile lor sunt diferite.

Glandele parotide sunt cele mai voluminoase glande salivare situate la nivelul unghiului mandibulei, intinzandu-se superior pana la nivelul oaselor obrazului, imediat anterior de ureche. Saliva produsa de parotide este eliminata prin ducte ce se desprind din glande. In comparatie ci celelalte glande salivare, parotidele produc o secretie apoasa cu un continut mare de ptialina – enzima ce degradeaza amidonul.

Desi parotidele sunt cele mai voluminoase glande, ele produc doar un sfert din volumul total de saliva. Glandele submandibulare, dupa cum sugereaza si numele se gasesc sub maxilarul inferior, sub dintii posteriori si glandele sublinguale (au o denumire adecvata), sunt situate sub limba, pe planseul cavitatii bucale.

Ambele perechi de glande isi descarca continutul pe partile laterale ale frenului limbii (un cordon de tesut care porneste de la baza limbii si se uneste cu planseul gurii). Saliva secretata de glandele sublinguale este de consistenta vascoasa, cu mult mucus. Glandele submandibulare produc o saliva care contine cantitati aproape egale de mucus si ptialina si aceasta completeaza volumul de saliva secretata in gura in orice moment.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *