Prima Pagina » Corpul Uman » Glandele sudoripare

Glandele sudoripare

Glandele sudoripareTemperatura normala a corpului este, traditional, de 37°C, desi exista variatii si fluctuatii zilnice de la persoana la persoana. Totusi, este esential ca temperatura normala sa fie mentinuta mai mult sau mai putin constanta. Daca temperatura mediului extern creste excesiv, temperatura corpului este mentinuta datorita pierderii de caldura prin glandele sudoripare, prin perspiratie.

O cantitate mica de caldura se pierde direct in fiecare zi prin plamani si prin piele, fara a implica direct glandele sudoripare. Dr, dupa cum ne putem imagina, acesta este un mod ineficient de a pierde caldura. Nu este un mecanism flexibil, deoarece nu putem creste frecventa respiratorie daca suntem supraincalziti.

De fapt, majoritatea caldurii pierdute zilnic rezulta din perspiratie. Totusi, sudoarea se evapora de la suprafata pielii inainte de a putea fi observata si din acest motiv este denumita „perspiratie insensibila”. Aceasta evaporare permite pierderea de caldura. Functioneaza pe principiul ca lichidul are nevoie de energie pentru evaporare – la fel cum are apa cand fierbe si se transforma in vapori.

La oameni, aceasta energie provine din piele si efectul sudorii care se evapora se realizeaza prin utilizarea unei parti din energia si caldura pielii, scazand prin aceasta temperatura corpului. Odata ce temperatura corpului a crescut atat de mult, incat transpiratia devine excesiva, acest mecanism a atins un nivel care nu mai poate face fata – el lucreaza la capacitatea maxima, in asa-numitul stadiu ”insensibil”.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 2 septembrie, 2018, 19:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *