Prima Pagina » Corpul Uman » Globulele Rosii

Globulele Rosii

Globulele RosiiGlobulele rosii actioneaza ca transportori ai oxigenului de la plamani la tesuturi. Dupa ce elibereaza oxigenul, ele preiau dioxidul de carbon, un produs de degradare al metabolismului celular, si il transporta  inapoi la plamani, unde este eliminat prin expiratie. Ele sunt capabile sa faca acest lucru deoarece contin milioane de molecule de hemoglobina.

In plamani, oxigenul se combina foarte rapid cu hemoglobina, dand globulelor culoarea rosie aprinsa, de unde deriva numele lor. Acest sange oxigenat ajunge la tesuturi, fiind transportat de artere. Cu ajutorul enzimelor din globulele rosii, dioxidul de carbon si apa, care este un alt produs rezidual al  activitatii celulare, sunt preluate de globule si tranportate inapoi la plamani, prin vene.

Producerea globulelor rosii incepe din primele saptamani  dupa conceptie si, in primele trei luni, se  desfasoara la nivelul ficatului. Numai dupa 6 luni de dezvoltare fetala, productia este transferata catre maduva osoasa, unde continua pentru tot restul vietii.

Dezvoltarea globulelor rosii incepe de la celulele cu forma neregulata, relativ retunda, denumite entroblasti, cu nuclei mari. Aceste celule trec prin diviziuni succesive, in timpul carora nucleul devine progresiv mai mic si, in final, este pierdut definitiv. Pentru producerea celulelor rosii, organismul are nevoie de fier, bitamina B12, acid folic si proteine.

In circulatia sanguina, globulele rosii sunt supuse unei uzuri enorme, necesitand astfel o reinnoire constanta. Organismul are o capacitate remarcabila de a controla numarul globulelor rosii din circulatie in functie de necesitati. Daca o cantitate mare de sange este pierduta, daca portiuni ale maduvei osoase sunt distruse sau daca aportul de oxigen la tesuturi este scazut prin insuficienta cardiaca sau deoarece o persoana se gaseste la mare altitudine, maduva osoasa reactioneaza prin cresterea productiei de celule rosii, deoarece organismul are nevoie de o cantitate suplimentara de oxigen.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 6 decembrie, 2011, 6:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *