Prima Pagina » Medicamente » Medicamente G » Glubifer

Glubifer

Prospect

Compozitie:

Preparatul Glubifer se prezinta sub forma de drajeuri continand 100 mg glutamat feros; comprimate filmate continand 100 mg glutamat feros.

Actiune:

Complexul feroglutamic actioneaza prin cele doua componente in care este scindat in intestin: fierul feros ionizat, pus lent in libertate, se reabsoarbe in duoden si jejun; ajungand in sange serveste la corectarea deficitului de fier circulant sau tisular, necesar pentru eritropoieza, la sinteza hemoglobinei, a mioglobinei si a hemenzimelor; acidul glutamic intervine in metabolismul glucidic si protidic cerebral, cu repercusiuni asupra troficitatii sistemului nervos central.

Indicatii:

Anemii hipocrome esentiale sau secundare datorate hemoragiilor, resorbtiei gastrice deficitare; anemii din timpul sarcinii, post-partum sau perioada de alaptare; anemii din sindroame toxice infectioase; anemii helmintiazice; sindromul Plummer-Wilson; anemii consecutive rezectiei gastrice. In perioada de convalescenta dupa interventii chirurgicale si boli consumptive.

Administrare:

Glubiferul se administreaza pe stomacul gol sau in timpul meselor (daca apar fenomene de iritatie digestiva) astfel:
Adulti: 3-6 drajeuri (comprimate filmate)/zi; Copii: 1-2 drajeuri (comprimate filmate)/zi. Tratamentul se incepe cu doze mici care se cresc progresiv, pana la normalizarea valorilor hemoglobinei. Pentru profilaxie se administreaza 1 drajeu (comprimat filmat)/zi.

Contraindicatii:

Alergie sau intoleranta la fier, hemocromatoza, hemoliza cronica, anemie sideroacrestica, anemie din intoxicatia cu plumb, talasemie, boli hepatice grave; gastrite severe, varice esofagiene, diaree, sindrom de malabsorbtie intestinala (se recomanda fier injectabil).

Precautii:

Prudenta in ulceratii gastrice, colita ulceroasa, enterite.

Sarcina si alaptare:

Se va administra respectandu-se dozajul de mai sus.

Interactiuni:

La administrarea concomitenta de Glubifer si: acid ascorbic (vitamina C), absorbtia intestinala a fierului este crescuta; antiacide pe baza de aluminiu, magneziu, calciu si colestiramina scade absorbtia fierului; tetracicline, efectul acestora este diminuat de catre fier.

Supradozare:

Simptome: intoxicatia acuta apare mai ales la copii care au confundat drajeurile cu bomboanele. Se manifesta prin iritarea mucoasei gastrointestinale (voma, diaree sangvinolenta) si prin efecte sistemice toxice (soc, dispnee, letargie, leziuni hepatice, acidoza metabolica si coma). Intoxicatia cronica se manifesta prin hemocromatoza – ciroza hepatica, fibroza pancreatica, diabet, colorarea in brun a pielii.
Tratament: intoxicatia acuta – spalatura gastrica cu bicarbonat de sodiu, administrarea antidotului specific deferoxamina (desferal); intoxicatia cronica – sangerari repetate, 500 ml saptamanal.

Reactii adverse:

Rareori greata, dureri epigastrice, constipatie sau diaree (scaunul este colorat in negru), senzatie de vertij, bufeuri de caldura.

Farmacocinetica: Administrat oral se absoarbe in proportie mica, 5-7 % la adultul sanatos si in proportie mai mare, 12-40% la bolnavii cu deficit de fier. In plasma se leaga de transferina si este cedat maduvei hematopoietice. Fierul se elimina din organism in cantitati foarte mici, exceptie facand sarcina si alaptarea.

Pret:

Glubifer complex, 30 capsule cutie cu 3 blistere ori 10 capsule este disponibil in farmacii la un pret mediu de 24 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 30 martie, 2020, 2:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *