Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Gonoreea

Gonoreea

Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala ce poate fi tratata, provocata de o bacterie numita Neisseria Gonorrhea. Aceasta bacterie poate infecta tractul genital, gura si rectul. La femei intrarea in uter este primul loc in care apare infectia. Totusi, boala se poate extinde in uter si trompele uterine avand ca urmare inflmatia pelviana(IP). Aceasta boala afecteaza peste 1 milion de femei in Statele Unite si poate provoca infertilitate in peste 10 % din cazuri.

In 1997, cadrele medicale au raportat 324,901 de cazuri de gonoree in Statele Unite ale Americii. Institutul de Medicina estimeaza, insa, ca 800.000 de cazuri de gonoree apar anual in S.U.A., cazuri ce duc la cheltuirea a peste 1 miliard de dolari pe tratamentul acestei boli si a complicatiilor acesteia.

Gonoreea este raspandita in timpul actului sexual (fie ca este vaginal, oral sau anal). Persoanele care practica sexul anal pot avea o infectie gonococica la nivelul rectului. Chiar si femeile care nu iau parte la un act sexual anal pot fi infectate daca bacteriile sunt raspandite in zona vaginala.

Femeile infectate pot transmite gonoreea noilor-nascuti in timpul nasterii, provocand astfel infectii la nivelul ochilor copiilor lor. Aceasta complicatie este rara, deoarece nou-nascutii primesc un tratament pentru a preveni infectia. Daca infectia apare in tractul genital, gura sau rectul unui copil, aceasta se datoreaza de obicei unui abuz sexual.

Simptome:

Primele simptome sunt in general discrete. Acestea apar intr-o perioada de doua pana la zece zile de la contactul sexual cu un partener infectat. De multe ori nu apar simptome la persoanele infectate cu gonoree; astfel 10 – 15 % dintre barbati si pana la 80 % dintre femei nu prezinta nici un fel de simptome. Aceste persoane risca sa dezvolte complicatii ale gonoreei si raspandesc boala in necunostinta de cauza.

Primele simptome care apar la femei sunt:

  • sangerari asociate cu un contact sexual
  • o senzatie deranjanta sau chiar dureroasa in timpul urinarii
  • secretii vaginale galbene sau sanguinolente

Alte simptome mai avansate, care indica aparitia inflamatiei pelviene, includ crampe si dureri, sangerari intre perioadele menstruale, stari de voma si febra.

Barbatii prezinta simptome mai des decat femeile. Acestea includ:

  • aparitia de puroi
  • usturime in timpul urinarii

Simptomele infectiei rectului includ mancarimi in zona anala si sangerari in timpul defecatiei.

Diagnostic:

Medicii sau celelalte cadre sanitar folosesc de obicei trei metode pentru a diagnostica gonoreea: prelevarea de mostre biologice din zona infectata si colorarea lor, detectarea prezentei genelor bacteriene in urina si cresterea bacteriei in culturi de laborator. Multi doctori prefera sa foloseasca mai multe teste pentru a marii acuratetea diagnosticului.

Metoda colorarii presupune plasarea unei mici cantitati de secretie peniana sau cervicala pe o lamela si amestecarea acesteia cu un colorant. Apoi doctorul cauta pe lamela bacteriile cu ajutorul unui microscop. Acest test dureaza foarte putin. Metoda aceasta este foarte buna pentru diagnosticarea barbatilor, insa nu este eficienta la femei. Doar o femeie din doua bolnave de gonoree prezinta o urma identificabila.

Cel mai des, doctorii folosesc urina si secretiile cervicale pentru a detecta genele bacteriei. Aceste teste dau rezultate chiar mai bune decat cultivarea bacteriei in laborator, de aceea sunt foarte raspandite.

Testul culturii presupune plasarea unei mostre de secretie intr-un mediu de cultura si incubarea acesteia pana la doua zile pentru a permite bacteriei sa se inmulteasca. Sensibilitatea acestui test depinde de zona din care este prelevata mostra. Culturile de mostre cervicale detecteaza infectiile in aproximativ 90 la suta  din cazuri.

Pot fi folosite mostre si din gat pentru a diagnostica gonoreea faringiala.

Culturile sunt folosite si la determinarea rezistentei la medicamente a bacteriei.

Tratament:

Se prescrie de obicei o singura doza de antibiotic pentru a trata gonoreea, cum ar fi:

  • Ceftriaxon
  • Cefixim
  • Ciprofloxacin
  • Ofloxacin

Pentru femeile gravide infectate sau pentru tineri de pana la 18 ani nu este indicata folosirea ciprofloxacinului sau a ofloxacinului. Alegerea este a doctorului care poate prescrie cea mai buna si mai sigura varianta.

De obicei infectia gonococica este insotita si de alte boli cu transmitere sexuala. De aceea, doctorii prescriu o combinatie de antibiotice, cum ar fi ceftriaxon si doxicilina sau azitromicin, care va trata toate afectiunile.

Persoanele infectate trebuie sa-si duca la control toti partenerii sexuali pentru a fi testati si tratati, chiar daca nu prezinta simptome ale infectiei.

Complicatii ce pot aparea in lipsa tratamentului:

In cazul infectiilor gonococice netratate, bacteria se raspandeste in aparatul genital, sau mai rar, ea poate, cu ajutorul sangelui, sa afecteze articulatiile, valvele cordului sau creierul.

Cel mai comun rezultat al gonoreei netratate este inflamatia pelviana (IP), o infectie foarte grava a organelor reproductive femeiesti. IP gonococa apare de obicei dupa  perioada menstruala. IP poate provoca aparitia unor cicatrici in trompele uterine. Daca tubul este doar partial cicatrizat, oul fertilizat nu poate ajunge in uter. Daca aceasta se intampla, embrionul se poate implanta intr-una din trompe provocand sarcina extrauterina. Aceasta complicatie grava poate provoca un avort spontan si poate duce la moartea mamei.

Pentru cei afectati de infectia gonococica creste riscul infectarii cu HIV, de aceea este importanta prevenirea sau tratarea inca din faza incipienta a acestei boli.

Gonoreea la nou nascuti:

Femeile gravide si infectate cu gonoree pot transmite infectia in timpul nasterii. Medicul poate preveni infectia ochilor prin aplicarea de nitrat de argint sau a altor medicamente inmediat dupa nastere. Datorita riscului mare de infectie, femeilor gravide le este recomandat cel putin un test gonococic in timpul sarcinii.

Prevenire Gonoree:

Pentru a reduce riscul de aparitie a infectiei gonococice este necesara folosirea corecta a prezervativelor in timpul actelor sexuale normale sau anale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 21 octombrie, 2019, 9:43

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *