Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Gonoreea

Gonoreea

Gonoreea

Este cea mai frecventa boala sexual transmisibila (BST) in toata lumea, cu o morbiditate cuprinsa intre 50 – 450 cazuri noi la 100. 000 locuitori pe an. Incidenta maxima apare in orasele mari, la barbati tineri, necasatoriti, cu grad de instructie scazut.

Agentul patogen este Neisseria gonorrheae, diplococ Gram negativ, cultivabil pe me­dii speciale de cultura, care prezinta o afinitate particulara pentru infectia epiteliilor simple (uni sau bistratificate), epiteliile pluristratificate, pavimentoase fiind relativ rezistente la infectie.

Pe frotiu gonococii apar in perechi dispuse predominant intracelular (este vorba de ce­lulele epiteliale descuamate si PMN), aspectul fiind reniform, privindu-se prin concavitatea lor.  Ultramicroscopic se evidentiaza pe suprafata germenilor prelungiri numite pili. Pilii scurti sunt organite celulare care asigura aderenta la epiteliile infectate, pilii lungi sunt organite celulare prin care gonococii realizeaza schimbul de plasmide (ADN extracromozomial) care permit castigarea rezistentei la antibiotice, fapt important deoarece si in cazul gonoreei ne aflam intr-o cursa permanenta intre suse tot mai rezistente la AB si descoperirea unor noi AB mai active.

Calea de transmitere a bolii este in principal cea sexuala si in mod secundar contactul nou-nascutului cu germenii prezenti la nivelul colului uterin al mamei, in care caz dezvolta con­junctivita gonococica.

Perioada de incubatie este de 1 – 3 zile de la momentul contactului infectant.

Precizam ca termenii de gonoree si blenoragie sunt perfect sinonimi.

Gonoreea la barbati

Prima manifestare consta in uretrita acuta anterioara, gonococul localizandu-se pe epiteliul meatului urinar si al jumatatii anterioare a uretrei masculine. Clinic apare o scurgere uretrala net purulenta, de culoare alba sau mai rar galben-verzuie, permanenta, care pateaza lenjeria intima. Obiectiv meatul urinar apare rosu si edematiat iar subiectiv bolnavul acuza dureri intense la mictiune. Netratata, boala se extinde in urmatoarele 10 – 14 zile pana la uretra posterioara (uretrita gonococica totala) cu accentuarea simptomatologiei clinice: apar polakiurie, hematurie terminala, erectii dureroase, eventual hemospermie.

Desi puroiul si gonococii disemineaza in vezica urinara nu apar fenomene tipice de cistita (decat exceptional) deoarece vezica urinara este tapetata de un epiteliu pluristratificat. Ca evolutie naturala, in lipsa tratamentului, circa 60% din bolnavi se vindeca spontan iar restul intra in faza de uretrita gonococica cronica. In cazul ultimei, simptomele clinice se reduc treptat in intensitate, durerea la mictiune dispare si singura manifestare persistenta este asa-numita „picatura matinala”, for­mata de puroiul acumulat in cursul noptii. Formele de uretrite gonococice cronice raman insa infectante.

Complicatiile locale ale gonoreei, rar intalnite, constau din:

 • balanita gonococica este analoaga ca aspect clinic cu o balanita eroziva circinata cu depozit purulent pe gland produsa de orice alt germene bacterian;
 • periuretrita gonococica consta in diseminarea infectiei in corionul din jurul uretrei; secretia purulenta se exacerbeaza iar uretra devine un cordon dur si extrem de dureros;
 • fimoza si respectiv parafimoza inflamatorie; ultima este o urgenta care necesita rezolvare chirurgicala prin circumcizie partiala, deoarece blocheaza prin constrictie mecanica indusa de edemul preputului circulatia terminala a glandului si poate conduce la necroza acestuia;
 • in formele cronice stricturi uretrale, importante deoarece pot conduce la retentie acuta de urina, de asemenea o urgenta majora.

Complicatiile locoregionale ale gonoreei:

 • epididimita gonococica: epididimul se mareste in volum si devine dureros; de regula, dupa vindecare, capul epididimar ramane palpabil ca o formatiune mai dura, semn al unei mai vechi blenoragii;
 • orhita acuta, funiculita acuta (afectarea funiculului spermatic) si prostatita acuta gonococice sunt complicatii mai grave, care evolueaza cu alterarea starii generale si febra si constituirea de colectii purulente (abcese profunde) care necesita pe langa antibioterapie si interventie chirurgicala.

Gonoreea la femei

La femeie infectia gonococica se localizeaza concomitent la nivelul epiteliului uretral si la nivelului epiteliului colului uterin, astfel incat se dezvolta o uretrita acuta (de la inceput to­tala, uretra feminina fiind mai scurta si mai larga decat cea masculina) insotita de o colpita (cervicita) acuta.  Chiar si in faza acuta manifestarile clinice sunt mai moderate decat la barbati. Uretrita se exprima prin dureri moderate la mictiune, polakiurie si hematurie terminala, cu prezenta unei secretii purulente greu evidentiabile la nivelul meatului urinar.  Colpita acuta conduce la aparitia unei leucorei albe, purulente, nespecifice ca aspect. Examenul local arata colul rosu, edematiat si acoperit de o abundenta secretie purulenta galben-verzuie.

In decurs de 3 – 4 saptamani simptomele se reduc pana la completa lor disparitie si fe­meia devine o purtatoare „sanatoasa” de gonococ, cu potential infectant. Menstrele produc o activare a focarelor latente, ceea ce face ca femeia sa fie deosebit de contagioasa in zilele ur­matoare ciclului menstrual. Acest contingent de purtatoare asimptomatice reprezinta cel mai important rezervor de infectie.

Complicatiile locale ale blenoragiei la femeie:

 • bartholinita acuta, infectie a glandelor mucipare Bartholin, situate cate una in fiecare din labiile mici, care ia aspectul unui abces dureros cu edem masiv al labiei afectate si se insoteste de febra; necesita rezolvare chirurgicala pe langa antibioterapia specifica.

Complicatiile locoregionale ale blenoragiei la femeie:

 • salpingita acuta gonococica, care nu difera clinic de salpingitele acute de orice alta etiologie bacteriana si pot conduce la pelviperitonita gonococica, situatie de urgenta chirurgicala nece­sitand interventia chirurgului obstretician.

De regula peretii vaginali si uterul nu sunt infectate deoarece sunt tapetate de epitelii pluristratificate.

Gonoreea la fetite impubere

In cazul acestora, deoarece epiteliile vaginal si al labiilor sunt imature apare asa-numita vulvo-vaginita acuta gonococica. Clinic, fetitele acuza leucoree abundenta, albicioasa, dureri la mictiune si se evidentiaza la examenul obiectiv depozite purulente, edem si enantem la nivelul colului uterin, vaginului si organului genital extern, cu afectarea uretrei, greu evidentiabila.  Boala apare prin abuz sexual asupra minorelor.

Complicatia particulara in cazul fetitelor consta in anorectita acuta gonococica, dezvol­tata prin infectie de contiguitate, manifesta prin eritem, eroziuni si puroi perianal.

Gonoreea extragenitala

Conjunctivita acuta gonococica se manifesta ca orice conjunctivita acuta purulenta si se datoreaza infectiei gonococice de la mama purtatoare (manifesta sau complet asimptomatica dupa cum s-a aratat mai sus) in cursul nasterii, perioada de incubatie fiind aceeasi,de 1-3 zile.  Complicatia redutabila consta in oftalmogonoree, extinderea infectiei la intregul glob ocular cu pierderea definitiva a acestuia. Din aceste motive preventia oftalmiei gonococice este obligatorie la nastere si se realizeaza prin instilarea cate unei picaturi de solutie de azotat de Ag 1% in ambii ochi, in sacul conjunctival. Se utilizeaza un dezinfectant si nu un antibiotic deoarece fata de primul nu pot sa apara rezistente.

Rectita gonococica a adultilor apare in urma unui contact sexual anal cu o persoana infectata. Bolnavii prezinta tenesme, dureri la defecatie, eritem si fisuri perianale.

Gonoreea orofaringiana, mai frecvent manifesta ca si o amigdalita acuta pultacee bana­la, apare in urma contactului sexual oral si numai examinarile de laborator evidentiaza etiolo­gia exacta.

Examinarile de laborator in gonoree

 • frotiul colorat cu albastru de metilen 1% este facil dar putin fiabil; evidentiaza puncte albastre dispuse in perechi predominant intracelular, insa nu diferentiaza prezenta florei saprofite;
 • frotiul colorat Gram evidentiaza aceeasi dispunere caracteristica predominant intracelulara a perechilor de coci, cu diferenta ca cei patogeni (Neisseria gonorrheae) sunt rosii (Gram ne­gativi) in timp ce germenii saprofiti (eventual tot din grupul neisseriilor) apar albastri (Gram pozitivi);
 • cultura pe medii speciale pentru gonocici (mediul Muller – Hinton, etc) este examinarea de certitudine, necesara in cazul formelor cronice sau al complicatiilor a caror manifestare clinica este complet nespecifica, permitand in plus si efectuarea antibiogramei.

Tratamentul in gonoree

Tratamentul formelor acute de gonoree este bine standardizat si este preferabil a se aplica cat mai precoce. Este vorba de asa-numitul tratament „minut” in doza unica. In prezent sunt utilizate:

 • a)  fluorochinolone: ciprofloxacin, ofloxacin, pefloxacin, tablete per os. Doza minimala eficace este de 500 mg. Ca observatie, fiind vorba despre un tratament oral cu absorbtie intestinala a produsului care poate fi diminuata din variate motive (boli digestive necunoscute coexistente, alimentatia prealabila, alte medicatii concomitente) preferam sa administram 1000 mg o data.
 • b)  cefalosporine: cefuroxim ca Zinnat tablete sau Zinacef flacon 1000 mg per os sau respec­tiv injectabil sau ceftriaxona (Rocephine) un flacon o data intramuscular, chiar daca doza mi­nima eficace de 250 mg este depasita.
 • c)  spectinomicina (aminoglicozid) un flacon de 2 g intramuscular la barbat si 4 g (doua fla­coane) la femeie; este un tratament de rezerva pentru cazuri rezistente la primele doua clase de antibiotice;
 • d)  azitromicina (macrolid) cu denumirea de Summamed, 2 tablete a 500 mg o data, de ase­menea tratament de rezerva.

In cazul formelor complicate sau cronicizate de gonoree se folosesc aceleasi antibiotice pe o perioada de 7 zile. In cazul vindecarii in formele acute dispar complet durerea si secretiile uretrale sau vaginale. Persistenta unei secretii este o indicatie de control prin insamantare pe mediu de cul­tura.

Inainte de prescrierea tratamentului se face ancheta epidemiologica care consta in de­pistarea sursei infectante si a contactilor sexuali ulteriori apartiei gonoreei, prin discutie confi­dentiala cu bolnavul. Toate persoanele astfel identificate vor fi tratate, indiferent daca prezinta sau nu semne clinice de boala.

Frecvent, mai ales la barbati, uretrita acuta gonococica este urmata de o uretrita acuta cu Chlamydia trachomatis. Practic, in circa 50% din cazuri se constata reaparitia unei secretii uretrale, de aceasta data sero-mucoasa, la 1 – 2 saptamani postterapeutic iar bolnavii inter­preteaza fenomenul ca o recrudescenta a gonoreei. Pentru a preveni aceasta complicatie posibila este util ca in continuarea tratamentului antigonococic sa se administreze inca 10 zile Doxiciclina 2 tablete de 100 mg pe zi sau Eritromicina 1 g pe zi sau Ofloxacina (Zanocin) 3 tablete pe zi, ultima 14 zile.

O alta recomandare utila este ca bolnavii sa fie controlati serologic pentru sifilis la 3 luni dupa episodul de gonoree, existand posibilitatea ca ambele boli sa fie contractate simultan de la aceeasi sursa infectanta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 13:44

2 Discutii la Gonoreea

 1. Radu popescu 23/11/2013 at 00:25

  @Radu popescu :

  a) fluorochinolone: ciprofloxacin, ofloxacin, pefloxacin, tablete per os. Doza minimala eficace este de 500 mg. Ca observatie, fiind vorba despre un tratament oral cu absorbtie intestinala a produsului care poate fi diminuata din variate motive (boli digestive necunoscute coexistente, alimentatia prealabila, alte medicatii concomitente) preferam sa administram 1000 mg o data.
  b) cefalosporine: cefuroxim ca Zinnat tablete sau Zinacef flacon 1000 mg per os sau respec­tiv injectabil sau ceftriaxona (Rocephine) un flacon o data intramuscular, chiar daca doza mi­nima eficace de 250 mg este depasita.
  c) spectinomicina (aminoglicozid) un flacon de 2 g intramuscular la barbat si 4 g (doua fla­coane) la femeie; este un tratament de rezerva pentru cazuri rezistente la primele doua clase de antibiotice;
  d) azitromicina (macrolid) cu denumirea de Summamed, 2 tablete a 500 mg o data, de ase­menea tratament de rezerva.

  Răspunde
 2. radu popescu 18/11/2013 at 16:31

  care este cel mai bun tratatment pentru tratarea gonoreei? Multumesc mult !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *