Prima Pagina » Medicamente » Medicamente G » Griseofulvin

Griseofulvin

Prospect

Compozitie:

Comprimate continand 0,125 g griseofulvina.

Actiune farmacoterapeutica:

Antibiotic fungistatic activ impotriva dermatofitilor din genul Epidermophyton, Microsporum si Tricophyton.

Indicatii:

Dermatofitii ale regiunilor paroase ale pielii capului si fetei – favus, tricofitie, microsporie, sicozis parazitar, dermatofitii ale unghiilor (cu exceptia candidozei); toate tipurile de dermatofitii cutanate (in epidermomicoze se va asocia obligatoriu medicatie antifungica externa).

Mod de administrare:

Se recomanda administrarea in timpul meselor sau dupa mese.
Adulti: 500 mg/zi (1 comprimat de 4 ori pe zi sau 4 comprimate o data pe zi), zilnic (timp de 4-8 saptamani pentru micozele superficiale, 6-8 luni in onicomicoze ale degetelor mainii, 12-18 luni in onicomicoze ale degetelor picioarelor); in cazurile grave, doza se poate creste la 1 g/zi.
Copii: 10 mg/kg/zi, dupa varsta.

Contraindicatii:

Alergie specifica, porfirii hepatice, insuficienta hepatica grava, lupus eritematos diseminat, nefropatii. Nu se foloseste in primul trimestru de sarcina.

Reactii adverse:

Sunt de obicei minore si trecatoare (cefalee, rash, uscaciunea gurii, modificarea perceptiei gustative, tulburari gastro-intestinale). Ocazional, s-au semnalat angioedem, eriteme multiforme, dermatita exfoliativa, proteinurie, leucopenie si alte discrazii sanguine, candidoza, parestezii, fotosensibilitate si cefalee severa; s-au mai raportat depresie, confuzie, ameteli, insomnie si oboseala. In special la copii, in unele cazuri au aparut anormalitati ale organelor sexuale si ale sanilor.

Interactiuni medicamentoase:

Griseofulvina poate diminua efectele anticoagulantelor cumarinice si ale contraceptivelor orale, posibil prin cresterea ratei de metabolizare a acestora. Absorbtia gastro-intestinala a griseofulvinei este diminuata de barbiturice.

Pret:

Griseofulvin este disponibil in farmacii la un pret mediu de 19 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 16 noiembrie, 2011, 15:48

Un comenentariu la Griseofulvin

 1. Toader O 05/09/2012 at 17:54

  Rugaminte pentru un medic generalist/dermatolog

  In urma cu cca 2 ani a inceput sa ma deranjeze niste pustule care apar pe pielea capului/scalp.
  Mentionez ca in aceasta perioada am stat in mai multe spitale, ca insotitor , cu mama care a avut cancer gastric antral neoperabil si a decedat anul trecut.
  La analize a iesit colonii de stafilococ coagulazo negativ.Am fost la dr. Agapie Monica, care mi-prescris cateva saptamani antibiotice pe care le-am luat si anumeampicilina, amoxicilina si ciprofloxacin.
  Cam 2 saptamani dupa cca 1luna 1/2 de antibiotice au disparut si acum ma confrunt din nou cu aceeasi problema.-poate sa fie un semn de boala rea de nu se vindeca
  Ce ma sfatuiti?
  Cu respect,
  Toader o 0726793447 s6 buc
  Cu multumiri

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *