Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Gusa si Cretinismul Endemic

Gusa si Cretinismul Endemic

Gusa endemica

Definitie

Termenul de gusa endemica se refera la marirea de volum a glandei tiroide, manifestare intalnita in anumite zone geografice, interesand 10% din populatie. Gusa apare cu predilectie in zonele de munte si de deal. Gusa endemica este larg raspandita in toate tarile lumii, si se intalneste mai frecvent la femei.

Prevalenta

Statisticile arata ca in Romania 5% din populatie sufera de gusa endemica. Incidenta bolii difera insa de la o regiune la alta, cei mai multi oameni afectati fiind in zona subcarpatica (20% dintre locuitori). Interventiile chirurgicale pe glanda tiroida sunt foarte frecvente in tara noastra, numai la Institutul Parhon din Bucuresti inregistrandu-se peste 2.600 de operatii pe an.

Iodul este un oligoelement indispensabil sintezei de hormoni tiroidieni. Necesarul de iod provine din apa si alimente. Se estimeaza ca 29% din populatia globului traieste in zone geografice in care solul este sarac in iod. Aportul iodat normal se situeaza intre 150-300μg/zi. In anumite conditii fiziologice considerate perioade critice (varsta 0-3 ani importanta pentru neurogeneza, pubertate, sarcina, lactatie), necesarul de iod al organismului creste.

In tara noastra 30 de judete sunt declarate cu deficit moderat de iod: Alba, Arges, Bacau, Bistrita, Buzau, Brasov, Botosani, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu-Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Valcea, Vrancea.

Fiziopatologie

Deficitul de iod duce la secretie inadecvata de hormoni tiroidieni urmata de declansarea unor mecanisme de adaptare tiroidiene si extratiroidiene:

 • Hipofiza secreta o cantitate mai mare de TSH pentru a stimula foliculii tiroidieni, ceea ce duce la hiperplazia glandei tiroide.
 • Secretie preferentiala de T3 (acesta are o activitate biologica de 20-200 de ori mai mare decat T4 si necesita mai putini atomi de iod pentru sinteza).
 • Cresterea conversiei T4 in T3 la nivelul cortexului cerebral.
 • La nivelul ficatului hormonii tiroidieni sunt metabolizati iar iodul este trimis in circulatie pentru a fi refolosit de glanda tiroida.

Cauze

Factorul determinat in constituirea gusii este carenta de iod. Hipertrofia glandei tiroide mai este favorizata si de factori alimentari gusogeni – napi, gulii, fasole, morcovi, ridichi, spanac, mango -, de subalimentatie, in special de carenta proteica si de calitatea proasta a apei.

De asemenea, exista si alti factori ce cauzeaza aparitia gusei endemice: alimentatia neechilibrata, in special cu deficit de proteine si vitamine, conditiile nesanitare, infectiile, intoxicatiile.

Apa de baut poluata contine substante toxiinfectioase, uree, care reprezinta un factor de baza al formarii unor substante strumigene (substante ce determina aparitia gusei), precum tiouree, tiouracil, urocrom.

Un rol important in dezvoltarea gusei endemice are insuficienta in organism a bromului, zincului, cobaltului, cuprului, si, de asemenea, excesul sau deficitul de microelemente (calciul, fluor, mangan, crom).

O cauza a aparitiei gusei poate fi si cea ereditara. S-a constatat o incidenta crescuta a gusei la descendentii persoanelor ce sufera de gusa endemica.

Anatomie patologica

Hipertrofia glandei tiroide ca urmare a deficitului de iod este o distrofie caracterizata prin leziuni variate: foliculi hipofunctionali, hiperfunctionali, autonomi, confluenti, fibrozati sau calcificati. In timp, zonele de fibroza determina un aspect polilobular nodular.

Simptome

Tabloul clinic este alcatuit din simptome locale si generale, ce apar o data cu gradul de marire a glandei tiroide si a activitatii ei functionale. Pacientii se plang de slabiciune generala, oboseala crescuta, durere de cap, senzatii neplacute la nivelul inimii si fenomene dispeptice. Odata cu marirea gusii si comprimarea organelor afectate apar simptome precum senzatie de presiune in regiunea gatului (mai accentuate in pozitie culcata), dureri de cap pulsatile, disfagie.

In afara de dispunerea obisnuita a gusii pe fata anterioara a gatului, ea mai poate fi localizata atipic: retrosternal, inelar (in jurul traheei), sublingual, lingual.

Metodele de investigare au aratat ca nivelul de hormoni tiroidieni este scazut la persoanele cu gusa endemica. Pot apare simptome ale hipotiroidismului. Manifestarea extrema a gusei hipotiroide o reprezinta cretinismul endemic, cu afectarea intelectului, cresterea incetinita, dislalie si surdomutitate.

Complicatii

Complicatiile gusii sunt reprezentate de comprimarea nervilor si vaselor locale. Mecanismul de ingreunare a circulatiei poate duce la hiperfunctia si dilatarea jumatatii drepte a inimii. Local, sunt posibile hemoragii in parenchimul galndei tiroide, inflamatie (strumita) si malignizarea glandei.

Gusa poate fi insotita de tulburari endocrine sau nervoase. Pentru diferitele forme de gusa, este propus termenul de distrofie endemica tireopata – denumita prescurtat DET – si sunt clasificate in trei grade sau forme clinice:

in DET de gradul I sunt cuprinse gusile simple, care nu sunt insotite de fenomene de compresiune si nici de tulburari endocrine;

in DET de gradul II intra gusile de dereglari endocrine (forma endocrinopata), ca de exemplu gusa cu mixedem sau gusa hipotiroi-dizata;

in DET de gradid III (forma neuropata) predomina leziunile sistemului nervos central. Aici sunt cuprinse formele cu deficit mintal sever, cu tulburari neurologice si cu suferinte ale organelor. Cretinismul, idiotia mixedematoasa, epilepsia, surditatea, surdomutitatea si tulburarile de crestere (nanism) fac parte din aceasta categorie.

Cretinismul endemic prezinta un interes deosebit, datorita severitatii afectiunii. Este o stare morbida congenitala si familiala si se datoresteiipsei de hormoni tiroidieni in timpul vietii fetale. La cretini, gusa nu este obligatorie. Cretinismul se caracterizeaza prin intarziere in dezvoltarea organismului si, mai ales, prin lipsa de dezvoltare mintala, surditate sau surdomutitate.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe examenul fizic si pe efectuarea investigatiilor paraclinice.  Anamneza indica provenienta dintr-o zona cu carenta iodata, prezenta antecedentelor heredocolaterale de gusa, utilizarea substantelor gusogene, multiparitatea.

Examenul clinic deceleaza semne si simptome clinice precum: disfagie , disconfort in regiunea cervicala anterioara, disfonie intermitenta, dispnee inspiratorie sau la modificari ale pozitiei capului, prezenta gusii, sindrom Claude Bernard Horner in cazul gusilor voluminoase, circulatie colaterala venoasa toracica sau/si cervicala.

O gusa se apreciaza prin: a) marime; b) circumferinta gatului; c) aspect (difuza, nodulara); d) caractere: consistenta, localizare (cervicala, intratoracica); e) mobilitate la deglutitie; f) complicatii locale.

Investigatii paraclinice necesare:

 • radioiodocaptarea (RIC) demonstreaza ca tiroida este avida de iod;
 • scintigrama tiroidiana determina hipertrofia tiroidiana;
 • ecografia tiroidiana;
 • teste serologice – determina ioduria/24 ore.

Diagnostic pozitiv: Coroborarea datelor clinice si paraclinice, precum si contextul epidemiologic permit sustinerea diagnosticului de gusa endemica.

Gusa endemica trebuie deosebita de alte cauze de gusa:

 • Tiroidita autoimuna;
 • Tiroidita subacuta;
 • Boala Basedow-Graves;
 • Adenom tiroidian;
 • Carcinom tiroidian;
 • Cretinismul endemic trebuie diferentiat de cretinismul sporadic (hipotiroidismul congenital).

Tratament

Profilaxia detine primul loc in lupta impotriva gusii endemice si a cretinismului. La noi in tara a existat, inca din 1949, o retea endocrinologica, care a studiat si a combatut gusa endemica. In prezent, incidenta sa a scazut mult datorita masurilor organizatorice intreprinse. Cel mai eficace mijloc de profilaxie iodata il constituie administrarea de sare iodata in zonele endemice. Iodul mai poate fi dat sub forma de tablete iodate continand 1 mg iodura de potasiu. Alaturi de profilaxie iodata, un rol important il detine ameliorarea conditiilor de viata in zonele cu focare endemice.

Tratamentul curativ consta in tratament medical si chirugical. In gusile recente, cu fenomene de hipotiroidism, se da solutie de iodura de potasiu, Tiroxina si Tiroton.

Tratamentul chirurgical are indicatii in gusile mari, nodulare, care, crescand, comprima vasele, traheea si nervii din vecinatate.

Profilaxie

Metodele de suplimentare a iodului in zonele deficitare sunt :

 • Sarea iodata – este metoda profilactica cea mai utilizata. In tara noastra se adauga 20 mg de iod la 1 kg de sare;
 • Comprimatele de iodura de potasiu;
 • Uleiul iodat injectabil/per os;
 • Iodarea apei potabile;
 • Iodarea painii;
 • Iodarea hranei animalelor domestice.

Prognostic

Rezultatele terapiei cu iod la copii si adulti tineri constau intr-o reducere evidenta a volumului tiroidian (cu pana la 30% in primele 6-12 luni de tratament). In cazul gusilor voluminoase (>50 ml) si mai ales a celor nodulare, eficacitatea terapiei cu iod este mult mai redusa.

Rezultatele tratamentului cu tiroxina: la tinerii cu gusa difuza, aceasta poate scadea in volum cu cca. 30-40% (in primele 6 luni); la 20-30% dintre pacienti se observa cresterea gusii dupa intreruperea terapiei. Eficacitatea hormonoterapiei in gusile nodulare si in cele voluminoase este limitata. Rezultatele tratamentului chirurgical sunt bune in cca.95% dintre cazuri.

Dupa radioterapie, in 50 – 90% cazuri, se constata o reducere importanta a volumului gusii (la 3 – 6 luni dupa aplicarea terapiei). Tratamentul cu iod nu vindeca cretinismul endemic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 februarie, 2013, 16:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *