Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Hamei (Humulus lupulus – Fam. Cannabaceae)

Hamei (Humulus lupulus – Fam. Cannabaceae)

Hamei Humulus lupulusOriginar din Europa, hameiul este o planta perena agatatoare. Tulpinile groase si incolacite poarta frunze in forma de stea, divizate in lobi zimtati. Florile de sexe diferite cresc pe plante separate. Florile femele sunt acelea care produc „conurile” decorative, folosite din vremuri stravechi la fabricarea berii si in medicina traditionala.

Parti utile – florile femele (conurile)

Florile femele, sau conurile, se culeg toamna, cand se coloreaza in verde-galbui. Odata uscate, conurile au gust amar si aromat. Se folosesc in general la fabricarea berii, dar si la prepararea de infuzii, pulberi si extracte de uz medicinal. in balneoterapie (folosirea terapeutica a bailor), ele sunt apreciate pentru proprietatile lor calmante.

Compusi activi

Gustul aromat al plantei se datoreaza unui ulei esential compus din hidrocarburi mono- si sesquiterpenoide si din compusi oxigenati. Printre principiile care ii confera hameiului gustul amar se numara humulona si lupulona. Sunt prezente si substante cu efct estrogenic.

Utilizari medicinale

Proprietatile sedative si hipnoinductoare ale hameiului, mai ales ale uleiului esential si ale compusilor sai oxigenati, au fost confirmate de variate studii. Intr-adevar, studii clinice efectuate in Germania au demonstrat ca preparatele din hamei si valeriana sunt la fel de eficiente ca benzodiazepinele in rezolvarea problemelor legate de somn. Aceasta combinatie si-a dovedit eficienta si in tratamentul problemelor nervoase ale adultilor si copiilor.

Se stie ca principiile amare ajuta sistemul digestiv sa functioneze mai bine, iar unele cercetari au aratat ca humulona s lupulona pot distruge bacteriile si ca au efect antispastic. Alaturi de multe alte plante care contin compus cu proprietati similare hormonilor feminini estrogeni, hameiul este studiat in vederea potentialei sale valorificari in tratamentul unor afectiuni legate de ciclu menstrual si de menopauza.

Cultivare

Butasii recoltati toamna pot fi plantati primavara in sol bogat, bine drenat, in locuri insorite sau usor umbrite. Sau putet cumpara plante tinere.

Preparare si dozaj

In tratamentul insomniei; infuzie: Puneti 10 g de conuri de hamei la 1 L de apa clocotita. Infuzati timp de 10 minute. Beti 1 cana chiar inainte de culcare; tinctura, extract lichid: Luati cate 20 de picaturi in apa, de 3 ori pe zi.

In tratamentul problemelor nervoase; infuzie: Preparati in modul descris mai sus si adaugati 1 L in apa de baie calda. Stati in baie timp de 20 de minute.

Precautii

Doua dintre principiile amare ale hameiului, humulona si lupulona, pot avea efecte adverse toxice. Hameiul nu este recomandat persoanelor cu tendinte depresive. Hameiul poate produce contractii ale uterului, de aceea nu este recomandat in sarcina. Femeile care alapteaza sunt sfatuite sa consume preparate din hamei in cantitati mici. Unele persoane au reactii alergice la preparatele din hamei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *