Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Haptena

Haptena

Antigen neimunogenic, incapabil de a produce anticorpi.

In combinatie cu o proteina trans­portoare (carrier) devine imunogenic, capabil sa produca anticorpi.

Are o greutate molecu­lara mica. Haptenele reprezinta agentii deter­minanti in dermatita de contact alergica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 septembrie, 2011, 7:52

2 Discutii la Haptena

 1. Mara 18/02/2013 at 19:19

  Mercurul este o haptena? Poate el determina boli autoimune?

  Răspunde
  • DoctorFrog 19/02/2013 at 10:28

   Un exemplu bine stiut de haptena este urushiolul, este o toxina din iedera otravitoare. Hidralazina poate induce boli autoimune, – lupus eritematos – , la anumite persoane. Halotanul – anestezic gazos – poate provoca anemie hemolitica autoimuna.

   Mercurul intra in componenta tiomersalului cu rol in conservarea vaccinurilor, fiind speculat recent in aparitia autismului la copii. De asemenea, se gaseste in componenta picaturilor pentru ochi, nas sau urechi si in diverse preparate antiseptice, diuretice sau laxative. Mercurul nu prezinta toxicitate in forma insolubila (ca sulfura), ci doar in forma solubila sub forma de cloruri sau monometilmercur (CH3Hg+). Datorita formei cationice, acesta poate reactiona cu alti anioni, printre care si gruparea -SH din structura cisteinei cu care formeaza legaturi covalente.

   Prin ingestie, metilmercurul se absoarbe rapid la nivel gastrointestinal formand complecsi stabili cu cisteina fiind astfel greu de eliminat din organism. Acest complex va fi recunoscut de catre metionina (aminoacid cu rol transportor) si trece cu usurinta prin bariera hematoencefalica si prin placenta cauzand toxicitate fatului.

   Studiile recente arata ca, dupa nastere, copii vor avea un IQ scazut, deficit de atentie si memorare si probleme in vorbire. S-au inregistrat si efecte teratogene in cazul copiilor nascuti de femei expuse la vapori de mercur.

   La adulti, metilmercurul cauzeaza afectiuni cardiovasculare si boli autoimune.

   Daca un atom de mercur se ataseaza membranei celulare unei celule sanatoase, atunci un hapten se va forma imediat, iar sistemul imunitar va identifica instantaneu acea celula ca fiind una de tip non-self si sistemul imunitar incearca atunci sa distruga acea celula. Daca mercurul se ataseaza unei celule nervoase, rezultatul va fi o boala neurologica, precum scleroza multipla, Boala Lou Gehrig, sau lupus.

   Daca mercurul se ataseaza de un hormon, atunci acea functie endocrina va fi compromisa. Mercurul se poate atasa aproape de orice tip de celule din corpul uman si intr-adevar este responsabil de aparitia bolilor autoimune.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *