Prima Pagina » Medicamente » Medicamente H » Harmonet

Harmonet

Prospect

Compozitie

Gestoden = 0,075 mg, Etinilestradiol = 0,02 mg. Celelalte componente sunt: nucleu – lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K 25, stearat de magneziu; stratul de drajefiere – zahar granular, macrogol 6000, carbonat de calciu usor, talc, povidona K 90, ceara montanglicol.

Indicatii

HarmonetHarmonet sunt contraceptive orale combinate, cu doza mica. Ofera o eficacitate a contraceptiei mai mare de 99%, precum si un bun control al ciclurilor menstruale, ameliorand durerile si diminuand fluxul menstrual.

Acest contraceptiv contine o cantitate mica din doi hormoni sexuali feminini diferiti. Acestia sunt gestoden (progestogen) si etinilestradiol. Acesti hormoni previn sarcina printr-o actiune tripla: impiedica eliberarea ovulului din ovar; ingroasa consistenta lichidului (mucoasei) cervical(e), ingreunand patrunderea spermatozoizilor in uter; si impiedica ingrosarea invelisului uterin, astfel incat fixarea unui ovul la nivelul uterului sa fie mai putin probabila.

Harmonet are o schema de administrare de 21 de zile – luati cate un drajeu timp de 21 de zile, urmate de o perioada de pauza de 7 zile, in care nu luati niciun drajeu.

Harmonet asigura controlul conceptiei daca este administrat corect si cu regularitate, Harmonet asigura o eficacitate a controlarii conceptiei mai mare de 99%, prin oprirea ovulatiei, ingrosarea mucoasei cervicale si modificarea invelisului intern al uterului.

Harmonet ofera un bun control al ciclurilor menstruale. Fapt demonstrat prin studii clinice, Harmonet controleaza eficient cilclurile, ajuta la ameliorarea durerii menstruale si scade fluxul menstrual.

Harmonet nu duce la cresterea in greutate. Harmonet are o formula contraceptiva cu doza mica. Potrivit studiilor clinice, aproximativ 83% din femei nu au inregstrat cresteri sau scaderi semnificative in greutate, dupa incheierea unui ciclu de doze Harmonet.

Beneficiile utilizarii pilulei includ:

 • este una dintre cele mai sigure metode contraceptive reversibile, daca este utilizata corect;
 • nu necesita intreruperea actului sexual;
 • de obicei, face ca ciclul menstrual sa fie mai regulat, cu sangerari reduse cantitativ si mai putin dureros;
 • poate ameliora simptomele pre-menstruale.

Harmonet nu va protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, precum Chlamydia sau HIV. Doar prezervativele va protejeaza de acestea. Pentru a preveni sarcina, Harmonet trebuie luat conform indicatiilor.

Contraindicatii

Este important sa intelegeti beneficiile si riscurile utilizarii pilulei inainte de a incepe utilizarea acesteia sau atunci cand va hotarati sa continuati utilizarea ei. Desi pilula este adecvata pentru majoritatea femeilor sanatoase, nu este adecvata pentru oricine.

Nu luati Harmonet in urmatoarele cazuri:

 • Daca sunteti alergica (hipersensibila) la gestoden, etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Harmonet;
 • Daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata;
 • Daca suferiti de cancer influentat de hormonii sexuali – precum unele tipuri de cancer de san, endometrial sau ovarian;
 • Daca aveti sangerari vaginale ale caror cauze nu au fost explicate de medicul dumneavoastra;
 • Daca dumneavoastra sau o ruda apropiata ati avut vreodata probleme legate de circulatia sanguina. Acestea includ cheaguri de sange (tromboza) la nivelul membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda), inimii (atac de cord), creierului (atac vascular cerebral), sau in orice alte parti ale corpului;
 • Daca suferiti de hipertensiune (tensiune arteriala ridicata) care nu este controlata;
 • Daca suferiti de batai neregulate ale inimii (aritmie cardiaca) sau probleme ale valvelor cardiace, de origine trombogenica;
 • Daca suferiti de dureri de cap cu simptome neurologice, precum aura;
 • Daca suferiti de diabet zaharat insotit de tulburari ale vaselor de sange;
 • Daca suferiti de orice boala care creste riscul formarii unui cheag de sange;
 • Daca ati suferit vreodata de niveluri ridicate de grasime in sange (niveluri ridicate de trigliceride) legate de pancreatita;
 • Daca ati suferit vreodata de o afectiune severa a ficatului.

Daca suferiti de oricare dintre aceste afectiuni sau daca acestea apar pentru prima data in timpul utilizarii Harmonet, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil. Nu trebuie sa luati Harmonet.

Precautii

Intr-un studiu clinic, 10,9% dintre femeile care au luat Harmonet au acuzat aparitia unor pete la prima menstruatie. Situatia s-a imbunatatit la menstruatiile ulterioare. Pana la menstruatia a sasea, aparitia petelor a scazut cu 3%. Daca insa aceasta situatia persista, treebuie consultat medicul.

Harmonet poate fi utilizat pe termen lung, pana in momentul in care decideti sa ramaneti insarcinata. In timpul medicatiei, consultati medicul regulat, cel putin o data pe an. Daca va doriti o sarcina, ocnsultati medicul in vederea intreruperii medicatiei.

Potrivit studiilor clinice, aproximativ 83% dintre femei nu au inregistrat schimbari semnificative de greutate, dupa incheierea unui ciclu de doze Harmonet. Cei mai importanti factori pentru mentinerea greutatii sunt dieta echilibrata si miscarea fizica.

Dozele mici de anticonceptionale orale ofera o contraceptie eficienta si mai multa siguranta. Harmonet este unul dintre contraceptivele cu cea mai mica doza de pe piata. Are o siguranta si o eficienta demonstrata. Nu exista dovezi conform carora Harmonet cauzeaza defecte la nastere sau infertilitate. Daca insa sunteti insarcinate, opriti imediat administrarea tabletelor.

Harmonet este un contraceptiv cu doza mica, ce poate reduce la minim efectele anticonceptionalelor traditionale, cu doza mare. Potrivit unui studiu de 3 ani, s-a raportat un singur caza de tromboza, la 670 de persoane. Exista insa multi alti factori de risc pentru tromboza, precum varsta inaintata, fumatul, antecedentele in familie, obezitatea, bolile de inima sau sange, diabetul si tensiunea arteriala ridicata. Consultati medicul inainte de a urma un tratament cu Harmonet.

Administrare

Harmonet se administreaza in fiecare zi, timp de 21 de zile. Harmonet este ambalat in folii cu 21 pilule, fiecare fiind marcata cu una din zilele saptamanii.
– Luati pilula la aceeasi ora in fiecare zi.
– Incepeti prin a lua pilula marcata cu ziua corecta a saptamanii.
– Urmati directia sagetilor de pe folie. Luati cate o pilula in fiecare zi, pana cand terminati toate cele 21 de pilule.
– Inghititi fiecare pilula intreaga, cu apa, daca este necesar. Nu mestecati pilula.

Dupa ce luati toate cele 21 de pilule din folie, urmeaza sapte zile in care nu luati nicio pilula. Daca luati ultima pilula din ambalaj intr-o vineri, atunci veti lua prima pilula din urmatorul ambalaj in sambata din saptamana urmatoare. La cateva zile dupa ce ati luat ultima pilula din folie, trebuie sa apara o sangerare de intrerupere, asemanatoare menstrei. Este posibil ca aceasta sangerare sa nu se opreasca inainte de momentul cand trebuie sa incepeti urmatoarea folie de pilule.

Nu este nevoie sa utilizati metode contraceptive suplimentare in perioada de pauza – atata timp cat ati luat pilulele corect si incepeti urmatoarea folie la timp.  Incepeti urmatoarea folie de Harmonet dupa perioada de pauza de sapte zile – chiar daca sangerarea nu s-a oprit. Incepeti intotdeauna la timp urmatoarea folie. Daca utilizati corect Harmonet, veti incepe intotdeauna fiecare folie noua in aceeasi zi a saptamanii.

Luati prima pilula de Harmonet in prima zi a ciclului menstrual. Daca incepeti astfel, protectia contraceptiva va fi valabila de la prima pilula.
Sau: incepeti utilizarea Harmonet in zilele 2-7 ale ciclului menstrual. In acest caz, trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare, ca de exemplu prezervative, pana cand ati luat primele sapte pilule in mod corect.

Daca ati suferit un avort spontan sau o intrerupere de sarcina in timpul primelor trei luni de sarcina, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va spuna sa incepeti sa luati Harmonet imediat. Aceasta inseamna ca protectia contraceptiva va fi valabila de la prima pilula.

Daca ati suferit un avort spontan sau o intrerupere de sarcina dupa luna a treia de sarcina, puteti sa incepeti sa luati Harmonet dupa 28 de zile. Pana atunci trebuie sa utilizati metode contraceptive alternative, ca de exemplu prezervative, inclusiv in primele 7 zile de utilizare a Harmonet. Daca a avut deja loc un contact sexual neprotejat, se va exclude prezenta unei sarcini sau nu se va incepe contraceptia orala pana la prima menstra de dupa avortul spontan sau intreruperea de sarcina.

Puteti sa incepeti sa luati Harmonet dupa 28 de zile, in cazul in care nu alaptati, ati avut o nastere vaginala fara complicatii si sunteti complet mobila. Pana atunci trebuie sa utilizati metode contraceptive alternative, ca de exemplu prezervative, inclusiv in primele 7 zile de utilizare a Harmonet. Daca a avut deja loc un contact sexual neprotejat, se va exclude prezenta unei sarcini sau nu se va utiliza contraceptia orala pana la prima menstra de dupa nastere.

Daca ati uitat sa luati un drajeu si va amintiti cu cel mult 12 ore inainte de urmatoarea doza, luati imediat drajeul uitat. Luati drajeurile urmatoare la ora obisnuita. In mod normal, protectia contraceptiva nu este redusa.

Daca ati uitat sa luati un drajeu si va amintiti cu mai mult de 12 ore intarziere, sau daca ati uitat sa luati doua sau mai multe drajeuri active, este posibil ca protectia contraceptiva sa fie redusa. Astfel, luati imediat doar ultimul drajeu pe care ati uitat sa il luati. Lasati in blister orice alte drajeuri pe care ati uitat sa le luati anterior si respectati in continuare modul normal de administrare a drajeurilor chiar daca acest lucru ar putea insemna sa luati doua drajeuri in aceeasi zi.. In urmatoarele sapte zile trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara, ca de exemplu prezervative.

Daca ati uitat unul sau mai multe drajeuri din prima saptamana marcata pe folie (zilele 1-7) si ati avut contacte sexuale neprotejate, este posibil sa ramaneti insarcinata. Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului cat mai curand posibil.
– Daca luati ultimul drajeu dupa cele sapte zile in care ati utilizat o metoda contraceptiva suplimentara, luati pauza obisnuita de 7 zile inainte de a incepe folia urmatoare.
– Daca luati ultimul drajeu inainte de incheierea perioadei de 7 zile in care aveti nevoie de o metoda contraceptiva suplimentara, trebuie sa incepeti o noua folie cu pilule in ziua urmatoare. In mod probabil nu veti avea o sangerare de intrerupere pana la terminarea tuturor drajeurilor din folia noua.

Va rugam sa retineti ca daca ati uitat sa luati oricare dintre pilulele dintr-o folie si nu apare sangerarea in perioada de pauza, este posibil sa fiti insarcinata. Nu incepeti un nou ambalaj, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau efectuati singura un test de sarcina.
Daca incepeti cu intarziere o noua folie de pilule, este posibil sa nu fiti protejata de sarcina. Daca ati avut un contact sexual in ultimele sapte zile, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului. S-ar putea sa fie necesara utilizarea contraceptiei de urgenta. In urmatoarele sapte zile trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara, ca de exemplu prezervativul.

Daca doriti sa amanati aparitia menstruatiei, trebuie sa sariti peste perioada de pauza si sa incepeti imediat sa luati drajeurile dintr-un ambalaj nou de Harmonet. Puteti sa amanati menstruatia cat este necesar, pana cand terminati de luat toate drajeurile din ambalajul nou. In timpul perioadei de amanare, este posibil sa apara sangerari de intrerupere sau sangerari minime (spotting). Utilizarea obisnuita a Harmonet va fi reluata dupa perioada obisnuita de 7 zile de pauza.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu utilizati Harmonet daca sunteti insarcinata. In cazul in care credeti ca este posibil sa fiti insarcinata, efectuati un test de sarcina pentru confirmare, inainte de a opri utilizarea Harmonet.

Nu exista dovezi sigure ca Harmonet va afecta dezvoltarea fatului, daca are loc conceptia in mod accidental, insa trebuie sa opriti utilizarea Harmonet in cazul in care se confirma sarcina.

Daca alaptati, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa nu luati Harmonet. Discutati cu medicul dumneavoastra despre metode contraceptive alternative. Daca alaptati, acest lucru nu exclude posibilitatea de a ramane insarcinata.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Harmonet poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Spuneti-i medicului dumneavoastra sau farmacistului daca va ingrijoreaza orice reactii adverse despre care credeti ca pot fi provocate de Harmonet.

Semnele formarii unui cheag de sange includ:

 • inflamatia dureroasa a piciorului
 • durere brusca la nivelul pieptului
 • dificultati in respiratie

Semnele unui atac de cord sau accident vascular cerebral includ:

 • daca aveti o migrena pentru prima data sau daca aveti o migrena mai grava decat in mod normal
 • orice modificare brusca a vederii (ca pierderea vederii sau vederea incetosata)
 • tulburari de vorbire (bolboroseala sau dificultati in exprimare)
 • slabiciune sau amorteala brusca pe o latura sau parte a corpului
 • dureri ascutite la nivelul pieptului, bruste, care se pot extinde de-a lungul bratului stang
 • ameteala, lesin sau convulsii
 • dureri ascutite la nivelul stomacului

Semnele unei reactii alergice includ: umflarea fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului

Semnele cancerului cervical includ:

 • secretie vaginala care miroase si contine sange
 • sangerare vaginala neobisnuita
 • durere la nivelul bazinului
 • act sexual dureros

Semnele cancerului de san includ:

 • adancituri la nivelul pielii
 • modificari ale sfarcurilor
 • orice umflaturi pe care le puteti vedea sau simti

Semnele afectiunilor hepatice grave includ:

 • durere severa in partea superioara a abdomenului
 • ingalbenirea pielii sau a ochilor (icter)

Daca credeti ca aveti oricare dintre aceste reactii adverse, adresati-va unui medic cat mai curand posibil. S-ar putea sa fie necesar sa opriti utilizarea Harmonet.

Alte reactii adverse posibile:

 • dureri de cap (insa, daca sunt severe, sau daca durerea de cap este neobisnuita sau dureaza mult, adresati-va unui medic cat mai curand posibil)
 • sangerari intercurente sau sangerari minime (pete) intre ciclurile menstruale, in timpul primelor cateva luni (acest lucru inceteaza de obicei atunci cand organismul dumneavoastra se obisnuieste cu Harmonet)
 • modificari ale greutatii (crestere sau scadere),
 • modificari ale dispozitiei, inclusiv depresie, modificari ale libidoului (dorinta sexuala)
 • nervozitate sau ameteli
 • dureri la nivelul sanilor, tensiune, marire in volum, secretii, modificari ale fluxului menstrual, modificari ale secretiei vaginale si ale mucoasei colului uterin, absenta ciclului menstrual (amenoree), menstruatie dureroasa (dismenoree)
 • inflamatie vaginala, incluzand infectie fungica (candidoza)
 • probleme la nivelul stomacului, precum greata, varsaturi sau dureri abdominale
 • acnee
 • retentie de lichide (edem)
 • modificari ale nivelurilor grasimilor din sange (lipidelor serice), inclusiv hipertrigliceridemie; modificari ale apetitului alimentar (crestere sau scadere)
 • modificari ale tensiunii arteriale
 • crampe abdominale, balonare
 • eruptii trecatoare pe piele; aparitia unor pete neregulate, de culoare maro, pe piele (melasma/cloasma), care pot fi persistente; cresterea excesiva a parului pe corp (hirsutism); caderea excesiva a parului (alopecie)
 • reactii adverse alergice severe, incluzand cazuri foarte rare de urticarie, inflamarea rapida a tesuturilor (angioedem) si reactii grave cu simptome respiratorii si circulatorii
 • scaderea nivelurilor de folati din sange, intoleranta la glucoza
 • intoleranta la lentile de contact
 • colorarea in galben a pielii (icter colestatic)
 • inflamatiacelulelor de grasime de sub piele (eritem nodos)
 • agravarea lupusului eritematos sistemic (o boala autoimuna cronica)
 • agravarea porfiriei (tulburare determinata de lipsa anumitor enzime)
 • agravarea coreei (tulburare a miscarilor)
 • inflamatia nervului optic (nevrita optica), formarea de cheaguri de sange in interiorul vaselor de sange ale retinei (tromboza vasculara retiniana)
 • agravarea varicelor
 • inflamatia pancreasului (pancreatita); inflamatia intestinului gros (colita ischemica)
 • boli ale vezicii biliare, incluzand pietre la nivelul veziculei biliare
 • eritem polimorf (tulburare la nivelul pielii)
 • sindrom hemolitic-uremic (boala la nivelul rinichilor)
 • carcinom hepatocellular.

Harmonet poate determina si aparitia bolii inflamatorii a intestinului si lezarea celulelor hepatice cu o frecventa necunoscuta, care nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile.

Sangerarile dintre menstre nu trebuie sa dureze mult. La putine femei apar sangerari neasteptate sau sangerari minime (spotting) in timpul utilizarii Harmonet, in special in primele cateva luni. In mod normal, aceste sangerari nu trebuie sa va ingrijoreze si vor inceta dupa o zi sau doua. Continuati sa luati Harmonet ca de obicei. Problema ar trebui sa dispara dupa primele cateva folii.

De asemenea, este posibil sa se produca sangerari neasteptate daca nu luati pilulele in mod regulat, de aceea incercati sa luati pilula la aceeasi ora in fiecare zi. De asemenea, sangerarile neasteptate se pot datora uneori si altor medicamente.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti sangerari de intrerupere sau sangerari minime (spotting) care:

 • nu inceteaza sa apara dupa primele cateva luni
 • incep sa apara la un timp dupa ce ati inceput sa luati Harmonet
 • continua si dupa ce ati oprit utilizarea Harmonet.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente pot reduce eficacitatea Harmonet – de exemplu:

 • unele medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei
 • unele medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei
 • unele medicamente utilizate in tratamentul HIV sau SIDA
 • unele antibiotice si antifungice
 • unele sedative (denumite “barbiturice”)
 • unele medicamente antiinflamatoare
 • sunatoarea (un remediu naturist)
 • atorvastatina (un medicament care reduce nivelurile ridicate ale lipidelor in sange)
 • vitamina C sau paracetamolul
 • teofilina (un medicament pentru astm)
 • ciclosporina.

Daca trebuie sa luati unul dintre aceste medicamente, este posibil ca Harmonet sa nu fie adecvat pentru dumneavoastra sau sa fie necesara utilizarea unei metode contraceptive suplimentare pentru o perioada de timp. Medicul dumneavoastra sau farmacistul va pot spune daca este necesar acest lucru si pentru cat timp.  De asemenea, Harmonet poate afecta eficacitatea unor medicamente. De exemplu, daca aveti diabet, este posibil sa aveti nevoie de mai multa insulina sau alte medicamente antidiabetice in timpul utilizarii Harmonet. Medicul dumneavoastra va va spune daca este necesar acest lucru.

Pret

Harmonet drajeuri orale, cutie cu 21 drajeuri este disponibil in farmacii la un pret aproximativ de 20 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 11 ianuarie, 2013, 16:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *