Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Deosebeste hematemeza de melena

Deosebeste hematemeza de melena

Hematemeza si melena sunt hemoragii exteriorizate pe cele doua puncte de comunicare ale tubului digestiv cu exteriorul. Hematemeza reprezinta hemoragia de la nivelul tubului digestiv superior, care se insoteste de varsaturi. Sunt acele stari definite de pacienti ca o “voma de sange”. Iar melena este o hemoragie situata tot pe tubul digestiv, insa la nivel inferior. Manifestarea este de “scaun cu sange”, simptom care sperie pacientul, deopotriva. Diferenta intre cele doua este aceea ca in melena culoarea sangelui este inchisa, litaratura il defineste ca “negru ca pacura”, moale si lucios, acesta fiind supus proceselor digestive, in schimb, in hematemeza, sangele este rosu-deschis, proaspat.

Hematemeza mai trebuie deosebita de :

  • epistaxis posterior inghitit (adica o hemoragie de origine nazala, dar exteriorizata pe cale bucala)
  • hemoptizie (eliminarea prin tuse de sange rosu aerat, amestecat cu saliva, fara alimente)
  • gingivoragii

Melena trebuie deosebita de:

un scaun negricios produs de ingestia de alimente specifice, ex afine, mure, sfecla, medicamente cu fier, alimente cu sange.

In general, melena urmeaza hematemezei, cand cantitatea de sange depaseste 80 ml, putand aparea si fara hematemza. Ambele pot debuta brusc sau pot fi precedate de simptome si semne ce indica anemie acuta posthemoragica. Aceasta anemie acuta posthemoragica este o consecinta a unei interventii chirurgicale sau a unui traumatism cu hemoragie masiva. Ea poate fi manifestata fiziologic si temporar. Insa palpitatiile, transpiratiile insotite de ameteli, paloare si tahicadrie indica acest diagnostic. In functie de cantitatea de sange pierdut, se poate stabili si gravitatea situatiei. Daca se pierd pana in 200ml de sange, este vorba de o hipotensiune arteriala, fara probleme. Dar acolo unde se pierd peste 500ml de sange, pacientul intra in soc hemoragic se poate exanghina si intra in urgenta majora.

Cele doua afectiuni reprezinta, de fap,t forme de manifestare ale unor patologii insemnate si putin investigate, in principiu. De aceea, nici o deviere de la normal nu trebuie trecuta cu vederea de catre pacient, iar vizita la medic nu trebuie amanata.

Intrucat cauzele, pot diferi de la o structura anatomica la alta, unele sunt mai grave, altele mai putin. Dar e necesara depistarea lor precisa. Afectiunile pot porni de la nivelul:

  • esofagului: varice esofagiene rupte (varicele sunt vene inflamate, care in momentul in care se rup, pot inunda cavitatea abdominala cu sange si cauza moartea pacientului), cancer esofagian, esofagita, ulcer esofacgian
  • stomacului si duodenului: ulcer gastric si duodenal acut, gastrita acuta hemoragica, cancer gastric
  • intestin subtire: tumori maligne, infarct intestino-mezenteric, diverticulita, boala Crohn intestinala
  • tumorilor maligne de pe caile biliare
  • vaselor sanguine: teleangiectazie hemoragica ereditara, anevrism aortic rupt in tubul digestiv, hemangioame

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 28 decembrie, 2011, 17:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *