Prima Pagina » Simptome » Simptome H » Hematemeza

Hematemeza

Simptom

Definitie:

Voma cu sange (hematemeza) poate fi atribuita unor afectiuni minore sau majore, poate fi abundenta sau nu, dar necesita intotdeauna o spitalizare de urgenta.

Cauze:

Afectiuni digestive – gastropatia eroziva sau hemoragica, ulcerul duodenal, ulcerul gastric, varicele esofagiene sau gastropatia hipertensiva portala precum si malformatii arterio-venoase. Alte afectiuni digestive sunt reprezentate de ciroza hepatica, afectiuni ale splinei tromboza venelor suprahepatice, sindrom Budd – Chiari, pancreatita cronica si acuta, boala celiaca hemoragica,etc.

Afectiuni extra digestive – hemopatii cum ar fi purpura trombocitopenica ideopatica hemofilia, purpura Henoch, boala Hodgkin, leucemii; vasculopatii dintre care amintim hipertensiunea arteriala, fistula aorto-enterica, anevrism de artera mezenterica sau hepatica, boli sistemice ca de exemplu poliartrita nodoasa, sarcoidoza, mielomul multiplu amiloidoza, lupus eritematos sistemic; boli renale insotite de uremie.

Manifestari:

Entitatiile clinice prezentate explica peste 90% din toate cauzele de hemoragii gastro intestinale superioare in care o sursa specifica poate fi gasita. Eroziuniile gastrice sau gastropatia hemoragica, eroziva sunt frecvent asociate cu ingestia de antiinflamatoare nesteroidiene, special aspirina. Ulcerele peptice determinate de Helicobacter pylori sunt cele mai frecvente cauze de sangerare gastrointestinala superioara exteriorizata prin hematemeza sau prin melena.

Sangerarea din varice sau din gastropatia hipertensiva portala intalnita in ciroza hepatica este in mod caracteristic severa si in cantitate mare. Sangerarea din faringele esofagiene sau gastrice se datoreaza hipertensiunii portale secundare cirozei. Desi hemoragia digestiva superioara la un pacient cu ciroza sugereaza o sursa varicoasa, un sfert din acei pacienti vor sangera dintr-o alta leziune cum ar fi gastropatia eroziva, gastrita, ulcerul peptic. Astfel este esential sa se determine cat mai rapid cauza sangerarii pentru a fi instituit cat mai repede tratamentul.

Debut:

Debutul hemoragiei digestive superioare poate fi acut instalandu-se semne de anemie acuta post hemoragica:

 • tegumente palide;
 • scaderea tensiunii, puls accelerat.

Semne periferice de ciroza hepatica:

 • ascita;
 • stelute vasculare;
 • eritroza palmara;
 • ginecomastie;
 • circulatia colaterala;
 • splenomegalie.

Diagnostic:

Diagnosticul de hemoragie digestiva superioara cuprinde trei etape:

 • diagnosticul de hemoragie digestiva superioara;
 • aprecierea gravitatii hemoragiei;
 • diagnosticul etiologic.

Examinarea obiectiva a pacientului descrie aspectul varsaturii (hematemeza) sau a scaunului (melena). De asemenea pacientul relateaza informatii asupra unor antecedente personale patologice, hepatita, ulcer sau in urma tratamentului cu aspirina, trombostop.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 25 iunie, 2020, 5:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *