Prima Pagina » Simptome » Simptome H » Hemianopsie

Hemianopsie

Simptom

Definitie:

Pierdere a vederii unei jumatati a campului vizual al fiecarui ochi. Hemianopsiile iau diferite aspecte, dar cele mai obisnuite sunt hemianopsiile laterale, in care fiecare ochi pierde jumatatea temporala (dinspre partea tamplei, spre exterior) sau jumatatea nazala (de partea nasului, spre interior) a vederii sale. Leziunile cailor vizuale pot avea drept cauza un traumatism cranian, o compresie exercitata de o tumora sau un accident vascular cerebral. Tratamentul este doar cel al cauzei.

Manifestari:

Simptom determinat de o leziune a analizatorului vizual, de obicei la nivelul nervului optic, si care consta in ingustarea, la jumatate, a campului vizual, unilateral sau bilateral. H. este numita altitudinala cand pacientui nu vede in jumatatea inferioara a campului vizual, limita dintre cele doua zone fiind orizontala, dar eel mai frecvent aceasta limita este verticala, pacientui pierzandu-si vederea In jumatatea externa sau interna a campului vizual, h. numindu-se laterala. In cazul unei leziuni retrochiasmatice, h. laterala este omonima (cu pierderea vederii de partea nazala pentru un ochi si de partea temporala pentru celalalt ochi). Daca leziunea este chiasmati-ca, h. laterala este heteronima binazala (pierderea vederii de partea nazala pentru ambii ochi) sau bitemporala (pierderea vederii bilateral in jumatatea externa).

Cauze:

  • Leziuni traumatice ale lobului occipital;
  • Leziuni traumatice ale lobului parietal;
  • Accident vascular cerebral;
  • Anevrism de artera carotida;
  • Tumori de hipofiza.

 Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Teste:

Se recomanda cosultatia unui oftalmolog de la inceput, pentru testarea corespunzatoare a campului vizual. Este necesara de asemenea o consultatie neurologica. Cel mai probabil neurologul va solicita o tomografie cerebrala pentru excluderea leziunilor care ocupa spatiu, asta daca nu suspecteaza scleroza multipla. In suspiciunea de scleroza multipla, investigatia de electie este RMN-ul, chiar daca este mai scump. Angiografia bilaterala a arterelor carotide, dar mai ales angiografia a patru vase arteriale pot fi efectuate pentru excluderea afectiunilor vasculare. Daca se observa semne/simptome ale unei disfunctii endorine, se recomanda consultatia unui endocrinolog. Daca se suspecteaza un embolism, trebuie cautata sursa acestuia, iar un cardiolog va indica cele mai potrivite investigatii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 13 octombrie, 2019, 20:27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *