Prima Pagina » Simptome » Simptome H » Hemipareza

Hemipareza

Simptom

Definitie:

Hemipareza este o paralizie partiala, incompleta (scaderea fortei musculare – miscarile sunt posibile dar sunt mai lente si se fac cu greutate) a jumatatii drepte sau stangi a corpului. Hemiplegia este paralizia (pierderea functiei motorii – imposibilitatea miscarii membrelor) jumatatii drepte sau stangi a corpului.

Manifestari:

Hemipareza rezulta dintr-o leziune de neuron motor central deasupra maduvei cercale mijlocii; majoritatea leziunilor care produc hemipareza sunt localizate deasupra lui foramen magnum. Localizarea mai precisa a leziunii este realizata prin recunoasterea semnelor asociate. Afectarea limbajului, tulburarile corticale senzoriale, tulburarile cognitive, afectarea integrarii zual-spatiale, apraxia si convulsiile identifica o leziune corticala. Defectele omonime ale campului zual reflecta fie o leziune emisferica corticala, fie una subcorticala.

O hemipareza a fetei, bratului si piciorului fara semne asociate indica o leziune mica, discreta in limbul posterior al capsulei interne, in pedunculul cerebral sau in partea superioara a puntii. Unele leziuni de trunchi cerebral produc manifestarile clasice ale semnelor de nerv cranian ipsilateral si de hemipareza contralaterala.

Hemipareza cronica care se dezvolta in luni (opusa celei care se dezvolta acut si apoi persista luni de zile) este de obicei datorata unui neoplasm histologic benign, al unei malformatii arteriovenoase integre, unui hematom cronic subdural sau unei boli degenerative. Testul diagnostic initial este frecvent un RMN cerebral, in special daca datele clinice sugereaza patologie de trunchi cerebral. Daca RMN cerebral este normal, exista posibilitati mai putin probabile de a lua in considerare o leziune de foramen magnum sau de coloana cercala superioara.

Cauze:

 • Diverse afectiuni ale creierului;
 • Traumatisme severe ale extremitatii cefalice;
 • Atac ischemic tranzitor;
 • Endocardita infectioasa;
 • Hemiplegia acuta infantila;
 • Accident vascular cerebral in timpul travaliului;
 • Malformatii congenitale ale creierului, agenezie cerebrala;
 • Paralizie cerebrala;
 • Abces cerebral;
 • Meningita;
 • Sindromul Brushfield-Wyatt;
 • Sindromul Klippel Feil;
 • Sindromul Sturge-Weber;
 • Tumori cerebrale;
 • Boala Moya Moya.
Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Recomandari:

Se recomanda consultatia unui neurolog inca de la inceput pentru indicarea studiilor imagistice potrivite situatiei. In prezent nu se mai face punctie spinala inaintea unei investigatii imagistice. Angiografia arterei carotide ar trebui efectuata pentru a exclude insuficienta carotidiana, mai ales in atacuri ischemice tranzitorii. Angiografia RMN a devenit tehnica noninvaziva cea mai acceptata pentru evaluarea fluxului sangvin cerebral, mai ales la nivelul arterelor vertebrala si bazilara. EKG-ul, ecocardiografia si hemoculturile vor ajuta la identificarea surselor de embolism.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 18 ianuarie, 2020, 0:26

6 Discutii la Hemipareza

 1. Draghita ilie 03/09/2016 at 13:15

  E fals mitul cu primii doi ani. Total fals. Atata timp cat creierul e viu, sinapsele creeaza mereu noi conexiuni, neuronii neafectati au capacitatea de a prelua mereu functii.

  Răspunde
 2. cojocariu ramona 19/05/2013 at 15:48

  Sunt bolnava de 1an de urmatoarele boli;lupus erimatos sistemic,sndrom bipiramidalcervical,hemipareza stanga ataxica,tahicardie sinusala.Iau medrol de 4 mg. imuran 50mg.lyrica 75mg 3pe zi,lioresal 10mg 4pe zi,midocalm. O sa ma vindec?

  Răspunde
 3. georgiana stancu 22/01/2013 at 18:28

  Pentru diagnosticul : Traumatism cranio-cerebral grav. GCS 8 puncte . Hematom intraparenchimatos posttraumatic la nivelul nucleilor bazali de partea stanga in remisiune, grosime maxima de 5 mm. Shift de 8 mm, in cat timp este posibila recuperarea totala a hemiparezei (pe partea dreapta)?

  Răspunde
  • Dr. Pavel Anton 05/02/2013 at 12:24

   din pacate niciodata

   Răspunde
 4. gaitanar carmen 06/01/2012 at 10:34

  exista tratament medicamentos pentru hemipareza stanga

  Răspunde
  • DoctorFrog 06/01/2012 at 17:49

   Din pacate nu. Activitatea creerului si tesutului nervos afectat poate fi sustinuta cu o medicatie care este activa in perioada recuperarii cum ar fi extractele proteice – extracte din proteine din creierul de porc – Cerebrolyzin, extracte din plante medicinale cum ar fi Tanakanul, dar si substante cu element vasoactiv, substante care actioneaza asupra troficitatii celulei nervoase – Piramenul sau Piracetamul.

   Tratamentul hemiparezei este similar cu tratamentul acordat celor care se recupereaza in urma unui accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale. Un fizioterapeut / kinetoterapeut joaca un rol important in sprijinirea acestor pacienti si in recuperarea lor.
   Tratamentul este axat pe imbunatatirea abilitatilor motorii si celor de sensibilitate, care permit pacientului sa faca fata mai bine activitatilor lor de zi cu zi.

   Unele strategii utilizate pentru tratament includ stimularea utilizarii membrelor hemiparetice in timpul unor sarcini functionale, mentinerea unor game de miscari, si folosind stimularea electrica neuromusculara sa scada spasticitatea musculara si sa creasca gradul de control voluntar a membrelor.

   Participarea activa a bolnavului este esentiala pentru invatarea noilor miscari motorii si grabirea procesului de recuperare, prin urmare, este important sa va pastrati starea de spirit ridicata astfel incat sa puteti face imbunatatiri continue.

   Stimularea electrica este utilizata pe larg in tratamentul hemiparezei pentru a fortifica musculatura membrelor persoanei, imbunatatind in acelasi timp aria lor de miscare. Procedura presupune plasarea de mici placute metalice pe muschii slabiti si se aplica stimuli electrici mici pentru a contracta anumite grupe musculare.

   O alta tehnica este stimularea magnetica transcorticala: un camp magnetic aplicat chiar pe scoarta cerebrala din zona paralizata. Astfel sunt stimulati neuronii care au ramas intregi si care pot contribui la refacerea miscarii.

   Unele studii au demonstrat ca anumite tratamente medicamentoase pot fi de ajutor in relaxarea unor grupuri musculare. Tratamentul se face cu injectii de Botox.
   In general, rezultatele recuperarii se pot observa cel mai bine la sfirsitul a doi ani de terapie. Cam cu ce ramai la doi ani este maxim de recuperabilitate care se poate obtine.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *