Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Hemoragia Digestiva de Cauza Enterala Atipica

Hemoragia Digestiva de Cauza Enterala Atipica

Hemoragia gastrointestinala prezinta rate crescute ale mortalitatii si morbiditatii, mai ales ca hemoragia digestiva la varstnici a devenit din ce in ce mai comuna. Un diagnostic corect este vital, mai ales la persoanele in varsta care au resurse limitate. O anamneza atenta este foarte importanta, apoi un examen fizic corect si analize pertinente efectuate inainte ca o cantitate semnificativa de sange sa fi fost pierduta (4-6 unitati).

Hemoragia poate sa survina de la orice nivel al tractului digestiv, de la orofaringe pana la anus; poate fi oculta, manifestandu-se prin slabiciune, anemie, hipotensiune ortostatica sau poate fi masiva, instalandu-se rapid, cu pierderi mari de sange. Hemoragia reprezinta primul semn de afectare digestiva in mai mult de o treime din cazuri, iar la 70% dintre pacienti nu exista un istoric de sangerare. Cu toate ca marea majoritate a hemoragiilor digestive (80 %) se opresc spontan, fara interventie, ceilalti 20 % dintre pacienti reprezinta o adevarata provocare diagnostica si terapeutica pentru chirurg, iar in ultimele decade endoscopia flexibila si arteriografia joaca un rol din ce in ce mai important in diagnosticarea eficienta si tratamentul acestor pacienti.

Hemoragiile digestive acute inferioare reprezinta o problema clinica importanta, ele afectand conform statisticilor din Statele Unite aproximativ 20-27 din 100.000 de persoane pe an.
Hemoragia digestiva enterala este considerata o cauza rara de sangerare (1%) fata de cele de la nivelul tractului gastro-intestinal superior sau colonului (80 %), iar diagnosticul cauzal prezinta intotdeauna dificultati. In cazul hemoragiei cu sediul la nivelul intestinului subtire, stabilirea exacta a sediului leziunii este de cele mai multe ori foarte dificila, atat clinic, cat si endoscopic, ceea ce implica necesitatea unor investigatii suplimentare. Diagnosticul este cu atat mai dificil cu cat hemoragia provine din leziuni minore de la nivelul intestinului subtire care nu este un segment usor accesibil pentru tehnicile de vizualizare directa a tractului digestiv.

Datorita caracterului sau inselator, de cele mai multe ori abordarea diagnostica si terapeutica a hemoragiei cu sediu la nivelul intestinului subtire prin prisma algoritmilor clasici nu este suficienta. Sursele de sangerare pot fi ascunse la nivelul intestinului subtire si astfel tabloul se poate constitui intr-o hemoragie aparuta la distanta dupa episodul initial. Aceste hemoragii cu localizare enterala sunt inselatoare chiar si pentru un expert in endoscopie. Atunci cand evaluarea tractului gastrointestinal superior si a colonului nu releva nici o sursa de sangerare, trebuie automat sa ne gandim la o leziune la nivelul intestinului subtire.

Angiodisplazia reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de sangerare la nivel enteral, fiind raspunzatoare de aproximativ 70 – 80% dintre episoade. Alte cauze comune de hemoragie a intestinului subtire sunt diverticuloza, diverticulul Meckel, neoplaziile, enterite, iar drept cauze rare sunt considerate: fistulele aorto- enterice, ulcerele cecale sau ileale, malformatii vasculare intestinale, varicele ectopice (in cadrul sindromului de hipertensiune portala).

Astfel, cel mai important factor in managementul hemora-giilor tractului digestiv il reprezinta localizarea adecvata a leziunii. Hemoragia digestiva de cauza enterala constituie o entitate rara, iar determinarea localizarii anatomice specifice a sursei de sangerare este foarte dificila.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 29 decembrie, 2018, 15:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *