Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Hepatita virala

Hepatita virala

Boala acuta de ficat, hepatita virala (icterul infectios) este cauzata de mai multe feluri de virusuri (A, B,C). Infectia se ia de la omul bolnav, care elimina virusuri prin saliva, urina sau materiile fecale, prin apa si alimente contaminate de bolnavi, precum si dupa injectii, operatii sau transfuzii sanguine.

Afectiunea incepe cu semne necaracteristice: greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, de muschi si articulatii, febra, oboseala. Numai la cateva zile dupa aceste simptome apare icterul (galbinarea), semn care pune diagnosticul de hepatita.

Astfel, ochii si pielea bolnavului sunt colorate in galben. In aceasta perioada urina bolnavului este inchisa la culoare, spumoasa, iar scaunul este mai decolorat. De mentionat ca icterul se observa si in alte boli (colecistita, calculi biliari, boli ale pancreasului, intoxicatii etc).

De aceea, la primele semne, persoana bolnava trebuie sa se prezinte urgent la medic atat pentru precizarea diagnosticului, cat si pentru internare in spital. Hepatita virala fiind contagioasa, bolnavul se izoleaza si poate fi tratat corect numai in spital.

Pana la internare, bolnavul care are icter se va feri sa murdareasca cu urina si fecale closetele publice. Closetul de la domiciliu va fi dezinfectat cu var cloros, cloramina, sublimat etc, pentru a evita contaminarea si a altor membri ai familiei. Rufele de corp si de pat, vesela, ca si alte obiecte ale bolnavului vor fi dezinfectate prin fierbere.

Persoanele care au venit in contact cu un bolnav de hepatita virala se vor prezenta la medicul de dispensar, pentru efectuarea unor analize medicale si pentru a fi urmariti medical cel putin o luna de zile, cat dureaza perioada de incubatie a bolii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 23 iulie, 2019, 14:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *