Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Herpesul Simplex

Herpesul Simplex

Herpesul Simplex

Herpesul simplex este produs de virusul herpetic, varianta antigenica I pentru jumatatea superioara a corpului (in special herpesul buzelor) si respectiv varianta antigenica II pentru jumatatea inferioara a corpului (in special herpesul genital).

Aproape totalitatea fiintelor umane trec prin primoinfectia herpetica in primii ani de viata, dupa care virusul se cantoneaza in stare latenta in genomul neuronilor senzitivi din ganglionii spinali posteriori corespunzatori metamerului cutanat afectat si poate sa se reactiveze sau nu in restul vietii. In 80 – 90% din cazuri primoinfectia este inaparenta clinic; in restul de 10 – 20% din cazuri, primoinfectia herpetica se exprima printr-un tablou clinic de regula mai grav decat recidivele ulterioare.

Forme clinice

Perioada de incubatie este de 3 – 12 zile, dupa care poate apare una din urmatoarele forme clinice:

a)  gingivo – stomatita herpetica: apare la copii intre 6 luni – 6 ani. Mucoasa bucala prezinta un enantem marcat (culoare rosie carminata) si numeroase vezicule grupate carac­teristic in buchete, unele erodate prin spargere si formand eroziuni cu fond alb-galbui, difteroid. Eruptia bucala este insotita de febra, cefalee, astenie, sialoree si adenopatie locala satelita. Se vindeca spontan in 3 – 6 saptamani.

b)  kerato – conjunctivita herpetica: se manifesta la nou-nascutul infectat de la mama cu un herpes genital activ, ca o conjunctivita acuta purulenta bilaterala grava, care se poate complica cu opacifierea corneei (leucoame).

c)  herpesul genital primar: apare in adolescenta, la debutul activitatii sexuale. La barbat are un aspect clinic mai putin grav, identic cu cel al recidivelor (pata eritematoasa cu un bu­chet de vezicule, insotite de senzatia de arsura). La femeie aspectul clinic al acestei primoinfectii genitale este grav, extensiv, ocupand tot organul genital extern si intern (o vulvo-vaginita acuta) care apare eritematos, uneori edematiat, cu numeroase vezicule pseudo-purulente grupate si extrem de dureroase, febra si adenopatie satelita loco-regionala. Uneori apare si o cervicita herpetica eroziva. Vindecarea spontana necesita de asemenea intre 3 – 6 saptamani.

d)  herpesul cutanat primar: se poate localiza absolut oriunde pe suprafata tegumen­tului, inclusiv pe scalp, palme, plante, etc.  si este identic cu recidivele.

e)  forme grave de primoinfectie herpetica: copii atopici pot dezvolta asa-numita eczema herpeticatum, o eruptie generalizata de vezicule ombilicate pseudo-purulente cu ten­dinta la confluare, pe un fond eritematos aproape eritrodermic, cu febra inalta, stare generala profund alterata si adenopatie generalizata. Boala necesita obligator terapie antiherpetica pe cale generala (bucal sau i. v. ).

La adulti bolnavi de SiDa sau cu imunodeficiente congenitale grave se poate dezvolta de asemenea o eruptie herpetica generalizata, cu zone de necroza tegumentara, meningo-en- cefalita si eventual o hepatita acuta cu virus herpetic.

Meningo – encefalita herpetica a nou-nascutului este rara dar grava, cu risc letal inalt si dificil de tratat. Se transmite de la mama cu primoinfectie herpetica la nou-nascut in cursul travaliului (virusul fiind prezent in lichidul veziculelor herpetice). In aceasta situatie particulara se indica nasterea prin cezariana.

Herpesul recurent se explica prin persistenta virusului in stare latenta in ganglionii spi­nali posteriori tot restul vietii. Reactivarea sa poate fi precipitata de evenimente care deprima temporar capacitatea de aparare imuna, cum sunt: expunerea exagerata si intempestiva la soare sau ultraviolete artificiale, ciclul menstrual, stresul psihic, unele alimente, astenia, medi­catia imunodepresiva, etc. Localizarile cele mai frecvente sunt labiala si genitala, dar cu sublinierea ca herpesul poate sa apara oriunde altundeva pe suprafata tegumentului sau a mu­coaselor.

Eruptia recidivanta este precedata cateva ore de o senzatie de jena sau arsura discreta locala (prin coafectarea terminatiilor nervoase locale) apoi se constituie o pata difuza de eritem activ pe suprafata careia apar vezicule grupate „in buchet”. Acestea persista cateva zile dupa care se crustifica si in 7 – 14 zile eruptia dispare complet. De regula apare si o adenopa­tie locala moderat dureroasa. Este de remarcat ca virusul se poate transmite interuman doar prin contactul direct cu lichidul veziculelor, purtator de virusuri, in perioadele de remisiune persoanele nefiind infectante.

Diagnostic

Diagnosticul de certitudine il aduce evidentierea virusului pe medii de cultura celulare sau evidentierea ADN-ului viral prin tehnica PCR, inca putin uzuale la noi. Evidentierea anti­corpilor anti-herpetici in ser este simpla, dar nerelevanta de vreme ce majoritatea oamenilor sunt purtatori virali. Din aceste motive, diagnosticul uzual este pur clinic.

Complicatii

Complicatiile herpesului simplex constau in suprainfectia bacteriana (de regula stafilococica) care agraveaza tabloul clinic si respectiv edemul limfatic cronic rezidual al bu­zelor sau genital, care apare dupa multiple recidive sau dupa tratamente locale interzise cu cortizonice.

Tratament

Tratamentul herpesului simplex

Tratamentul este atat general cat si local. Medicamentul initial creat este Aciclovirul, care dupa fosforilare inhiba ADN – polimeraza herpetica. Din aceeasi familie fac parte Valaciclovirul, Ganciclovirul si Famciclovirul.

Aciclovirul se administreaza per os 1 g/zi (5 ori 1 tb a 200 mg) timp de 5 – 7 zile, in perioada de eruptie. Ca tratament de preventie a recidivelor, daca acestea sunt mai nume­roase de 4 per an, se indica 200 – 400 mg Aciclovir / zi timp de 3 luni.

Tratamentul topic este crema cu aciclovir (Zovirax, Herpestop, Euvirox, etc) aplicata de 4 ori pe zi, de preferinta din stadiile cele mai precoce ale eruptiei.

Prevenirea recurentelor se incearca si cu imunostimulatoare nespecifice de tip Isoprinosina 6 tb/zi timp de 15 zile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 25 septembrie, 2013, 14:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *