Prima Pagina » Simptome » Simptome H » Heterocromie

Heterocromie

Simptom

Definitie:

Heterocromia se refera la o diferenta in culoare, de obicei a irisului dar poate fi a parului sau pielii. Este rezultatul excesului sau a lipsei de melanina. Poate fi mostenita datorita unui mozaicism genetic sau datorata unei boli sau leziuni. Culoarea ochilor este determinata in principal de catre concentratia si distributia melaninei. Ochiul afectat poate fi hiperpigmentat (hipercromic) sau hipopigmentat (hipocromic). La oameni, de obicei, un exces de melanina indica hiperplazia tesuturilor irisului, iar o carenta de melanina determina hipoplazie.

Heterocromia ochiului (heterochromia iridis sau heterochromia iridum) este de doua tipuri. In heterocromia completa, un iris are o culoare diferita de celalalt. In heterocromia partiala sau heterocromia sectorala, o parte a irisului este de o culoare diferita fata de restul irisului. Heterocromia partiala sau sectorala este mai putin comuna decat heterocromia completa, fiind intalnita in afectiunile autozomale mostenite, precum boala lui Hirschsprung si sindromul Waardenburg.

Heterocromia oculara poate avea o cauza congenitala (boala Hirschsprung sau sindromul Waardenburg), poate aparea ca reactie la anumite medicamente sau ca urmare a unei leziuni sau afectiuni a ochiului. Atunci cand coloratia diferita a celor doua irisuri este insotita de vedere incetosata si uneori durere dupa efort fizic, poate semnala prezenta unui glaucom pigmentar, boala ce apare mai ales la persoanele tinere.

Alte situatii in care hipercromia mai poate sa apara sunt: leziunile la baza ochiului, existenta unei tumori benigne a pielii sau chiar in cazul cancerului de piele. Culoarea ochilor, mai specific cea a irisului este determinata de concentratia si distributia de melanina. Ochiul afectat poate fi hiperpigmentat sau hipopigmentat. La oameni un exces de melanina indica hiperplazia tesutului irian, in timp ce un deficit de melanina indica hipoplazia.

Cauze:

  • heterocromia familiala, sindromul Waardenberg;
  • neuroblastomul ca rezultat al compresiei nervului simpatic cervical;
  • neurofibromatoza, glaucomul pigmentar.

Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 7 mai, 2020, 8:31

Un comenentariu la Heterocromie

  1. Melinte Claudiu 28/02/2013 at 22:58

    Am un copil de 6 luni cu heterocromie iriana ,un ochi albastru ca (tata) si un ochi caprui inchis ca (mama) .As dori sa stiu ce sanse exista sa se vindece de aceasta boala ?Cum pot sa il ajut sa se vindece? Din ce cauza a aparut aceasta boala ?Mentionez ca am observat dupa 1 luna dupa ce l-am adus de la spital la lumina si acum a devenit mai evidenta .Pe perioada sarcinii a luat no spa 40 mg pt dureri iar la 6 luni era sa piarda sarcina si s-a administrat gynipral,scobutil,no spa injectabil .

    Mltumesc astept raspuns.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *