Prima Pagina » Medicamente » Medicamente H » Hidrasec

Hidrasec

Prospect

Hidrasec se prezinta sub forma de plicuri a cate 3g de pulbere orala care contine racecadotril 30 mg.  Hidrasec este indicat pentru tratamentul  diareei acute la copii, in asociere cu rehidratarea orala. Importanta rehidratarii cu ajutorul solutiei de rehidratare orala sau pe cale intravenoasa trebuie adaptata in functie de intensitatea simptomatologiei, de varsta si de antecedentele copilului.

Doze si mod de administrare:

Cale orala:

Doza zilnica uzuala se stabileste in functie de greutatea corporala. Doza initiala pentru o data este de 1,5 mg racecadotril/kg, care se administreaza de 4 ori pe zi. Doza zilnica recomandata este de aproximativ 6 mg racecadotril/kg, adica aproximativ 42 mg racecadotril/kg pentru o saptamana de tratament.

Mod de administrare:

Copii cu varsta de la 30 luni la 9 ani (intre 13-27 kg): Prima zi: doza recomandata este de 30 mg racecadortil (1 plic Hidrasec 30 mg) de 4 ori pe zi. Zilele urmatoare: doza recomandata este de 30 mg racecadortil (1 plic Hidrasec 30 mg) de 3 ori pe zi.

Copii cu varsta peste 9 ani (peste 27 kg): Prima zi: doza recomandata este de 60 mg racecadotril (2 plicuri Hidrasec 30 mg) de 4 ori pe zi. Zilele urmatoare: doza recomandata este de 60 mg racecadotril (2 plicuri Hidrasec 30 mg) de 3 ori pe zi.

Pulberea poate fi inghitita ca atare. De asemenea, pulberea se poate amesteca bine cu alimente, intr-un pahar cu apa sau intr-un biberon, solutia obtinuta trebuind administrata copilului dintr-o data. Tratamentul va fi urmat pana la primul scaun normal, fara a se depasi 7 zile.

Contraindicatii:

Insuficienta renala sau hepatica, in absenta datelor.

Atentionari si precautii speciale:

Atentionari: La copiii mai mari de 24 luni, rehidratarea trebuie luata sistematic in calcul. Prevenirea sau tratamentul deshidratarii se va face cu ajutorul solutiilor de rehidratare orala. Se recomanda folosirea solutiilor de rehidratare orala si respectarea modalitatilor de reconstituire si utilizare.

Concentratia de sodiu va fi cuprinsa intre 30 si 60 mmol/l, solutiile cu o concentratie mai mica de sodiu (30 mmol/l) fiind rezervate pentru deshidratarile mai usoare. Pentru a corecta pierderile digestive este necesar si un aport de clor si de potasiu. Concentratia recomandata de glucoza se situeaza intre 74 si 110 mmol/l.

Adaugarea de proteine hidrolizate sau aminoacizi nu pare sa amelioreze rehidratarea, nici starea nutritionala. Copilul trebuie sa bea lichide frecvent, de exemplu la fiecare sfert de ora. Cu titlu informativ, volumul de solutie de rehidratare orala trebuie sa fie echivalent cu greutatea pierduta, adica de 50 – 100 ml/kg pentru o deshidratare echivalenta cu 5 – 10 % a greutatii corporale.

In caz de diaree severa sau prelungita, varsaturi abundente sau de refuzul alimentatiei, trebuie luata in considerare rehidratarea pe cale intravenoasa.

In caz de diaree infectioasa cu manifestari clinice sugerand un mecanism invaziv, trebuie luat in considerare un tratament cu antibiotice cu o buna difuziune sistemica.

Datorita prezentei zaharozei, acest medicament este contraindicat in caz de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de sucraza-izomaltaza.

Precautii de utilizare:

Modalitatile de utilizare, ca si modul de reconstituire a solutiilor de rehidratare orala trebuie explicate clar. In caz de diabet zaharat, trebuie tinut cont de cantitatea de zahar continuta intr-un plic, adica aproximativ 2,899 g de zaharoza per plic de 3 g de pulbere.

In cazul in care cantitatea de zaharoza (sursa de glucoza si de fructoza) din doza zilnica a acestui medicament depaseste 5 g pe zi, trebuie tinut cont in stabilirea ratiei zilnice.

Interactiuni:

Nu se cunosc.

Sarcina si alaptarea:

Nu este cazul.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Nu este cazul.

Reactii adverse:

Nu se cunosc.

Supradozaj:

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj.

Proprietati farmacodinamice:

Grupa farmacoterapeutica: alte antidiareice Cod ATC: A07X A04

Mecanism de actiune:

Racecadotril este un precursor de BP 0,35 sau ((RS)-N-(1-oxo-2-(mercaptometil)-3-fenilpropil) glicina), inhibitor puternic si selectiv al enkefalinazei. Aceasta enzima este responsabila de degradarea enkefalinelor prezente la nivelul tubului digestiv. In dozele recomandate, racecadotril exercita un efect antisecretor prin protejarea enkefalinelor endogene. In urma tratamentului cu racecadotril nu s-au observat reactii adverse precum deprimarea respiratorie si farmacodependenta, asa cum se observa in mod frecvent in cazul tratamentului cu morfinomimetice, de origine vegetala sau de sinteza.

Efecte farmacodinamice:

Racecadotril prezinta o activitate antisecretorie intestinala pura, demonstrata atat la animal cat si la om. Spre deosebire de substantele morfomimetice de sinteza, racecadotril nu modifica timpul de tranzit gastro-intestinal (orocecal si colic) si nici nu determina constipatie secundara sau balonare. Activitatea racecadotril este localizata la nivel periferic, fara efecte la nivelul sistemului nervos central.

Proprietati farmacocinetice:

Absorbtie: Racecadotril, administrat pe cale orala, este rapid absorbit. Activitatea inhibitorie asupra enkefalinazei plasmatice apare dupa aproximativ 30 de minute de la administrare. Intensitatea si durata actiunii racecadotril depinde de doza administrata. Dupa administrarea unei doze de 1,5 mg racecadotril/kg, concentratia plasmatica maxima este atinsa dupa aproximativ 2 ore si 30 de minute si corespunde unei inhibari de 90% a activitatii enzimatice. Durata activitatii inhibitorii asupra enkefalinazei plasmatice este de aproximativ 8 ore. Timpul de injumatatire plasmatica este de 3-4 ore.

Distributie: Distributia tisulara este redusa si reprezinta aproximativ 1% din doza administrata. Racecadotril se leaga in proportie de 90% de proteinele plasmatice (in principal albumina). Biodisponibilitatea racecadotril dupa administrare orala nu este modificata de alimentatie, dar activitatea maxima este intarziata cu aproximativ 1,5 ore.

Metabolizare: In organism, racecadotril este rapid hidrolizat in metabolitul sau activ BP 0,35 ((RS)-N-(1-oxo-2-(mercaptometil)-3-fenilpropil) glicina). Acesta se transforma apoi in metaboliti inactivi (printre care derivatul S-metilat) care se elimina pe cale renala, fecala si pulmonara.

Eliminare: In cea mai mare parte, racecadotril este eliminat din organism in principal in urina si in fecale. Administrarea repetata de racecadotril nu modifica proprietatile sale farmacocinetice si nu determina acumularea lui in organism.

Natura si continutul ambalajului:

Cutie cu 10 plicuri a 3 g pulbere orala. Cutie cu 20 plicuri a 3 g pulbere orala. Cutie cu 30 plicuri a 3 g pulbere orala. Cutie cu 60 plicuri a 3 g pulbere orala. Cutie cu 100 plicuri a 3 g pulbere orala.

Pret:

  • Hidrasec 30 mg are un pret de aproximativ 42 de lei;
  • Hidrasec 10 mg costa 45 de lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *