Bronsita cronica si bronsiectaziile, aspect radiologic

Bronsita cronica si bronsiectaziile, aspect radiologic

Bronsita cronica este o afectiune caracterizata prin tuse productiva cronica care nu se datoreaza unui proces patologic bronhopulmonar cunoscut, unor leziuni ale cailor aeriene superioare, unei afectiuni cardio-vasculare sau a peretelui toracic, tuse care este prezenta cel putin 3 luni pe an, 2 ani consecutiv.

Mofologic bronsita cronica se caracterizeaza prin hipertrofia, hiperplazia mucoasei si a elementelor secretante de mucus din perimetrul bronsic. Ingustarea lumenului, cu stenoze pe alocuri la nivelul bronhiilor mici, modificarile coexista cu dilatatii bronsice si emfizem centrolobular.

Radiologic este caracteristica saracia elementelor radiologice. Se pot recunoaste cateva elemente care pot sugera existenta unei bronsite cronice:

  • hiperinflatia pulmonara – secundara procesului de obstructie a bronhiilor mici cu interventia circulatiei colaterale, care se accentueaza pe masura ce emfizemul devine important;
  • imaginile tubulare de “sina de tramvai” – opacitati in benzi paralele care converg spre hil, delimitand intre ele spatii radiotransparente, sunt date de peretii bronhiilor ingrosati cu calibru crescut;
  • modificari de perfuzie – elemente de hipertensiune pulmonara care sunt din ce in ce mai evidente pe masura agravarii afectiunii, secundar fenomenelor de sunt arterio arterial si hipertoniei din mica ciculatie.

Modificari bronhografice:

Bronhiile mari sunt ectaziate cilindric sau pot prezenta aspecte de “diverticuloza bronsica”. Bronhiolele se termina brusc,cu terminatii oarbe, unele la nivelul bronhiilor mici, altele bronhiloar. Sunt prezente obstructii partiale sau ingustari ale lumenului prin prezenta unor picaturi de mucus.

Bronsiectazia se descrie prin dilatatia anormala, permanenta, a lumenului uneia sau mai multor bronhii mijlocii si mici (diametru mai mare de 2mm) datorita distrugerii tesutului musculo elastic. Se clasifica in bronsiectazii: cilindrice, sacciforme, ampulare si moniloforme.

Imaginea radiologica poate fi normala sau se pot intalnii urmatoarele aspecte:

  • in zonele declive, apar opacitati trabeculare dense generate de bronhiile dilatate pline cu puroi sau opacitati nodulare cu contururi sterse date de mici focare de atelectazie;
  • prezenta imaginilor in “sina de tramvai” pe o distanta mai mare de 6 cm, apar mai frecvent la baze;
  • prezenta de mici imagini hidroaerice sau chistice;
  • vizualizarea de imagini transparente rotund ovalare, circumscrise, marginite de opacitati inelare, gruparte in manunchiuri, localizate perihilar – imagine “in rozeta” – semnul Ameuile, care este patognomonic, este dat de bronhiile ectaziate vizualizate ortorongenograd.

← Tratament miraculos al cancerului Piperazina →

Despre: bronsiectazie, bronsita, bronsita cronica