Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Hiperinsulinismul

Hiperinsulinismul

Hiperinsulinism

Definitie

Hiperinsulinismul este o stare patologica caracterizata printr-o secretie excesiva de insulina. Hiperinsulinismul, care se datoreste secretiei exagerate de insulina, se prezinta sub doua forme: organica si functionala.

Cauze

De cele mai multe ori, carenta de insulina este cauzata de hipoplazia involutiva a celulelor β din insulele lui Langenhans. Prima indicatie cu privire la deficitul de insulina este cresterea glicemiei.

Hiperinsulinismul organic este determinat de un adenom, mai rar de un cancer sau de o adenomatoza difuza a pancreasului, toate acestea secretand in exces si continuu insulina. De aceea, valorile glicemiei dimineata pe nemancate sunt foarte scazute, de 50 mg% (normal 80 – 110 mg). Crizele de hipoglicemie apar la cateva ore dupa mese sau in primele ore de dimineata. Daca pacientul se alimenteaza, crizele cedeaza.

Simptome

Hipoglicemia se manifesta cu somnolenta, pierderi de cunostinta, uneori chiar tulburari mintale, cu stari de confuzie, convulsii etc., fapt pentru care se considera in mod gresit ca bolnavul are isterie, nevroza, epilepsie sau o tumoare cerebrala.

Diagnostic

Insulinomul trebuie suspectat ori de cate ori se gasesc valori scazute ale glicemiei pe nemancate. Pentru precizarea diagnosticului au fost propuse mai multe teste:

Proba foamei prelungite consta in tinerea la post timp de 24 sau 72 ore a bolnavului suspect de tumoare pancreatica. Daca glicemia scade sub 50 mg% si continua sa scada, diagnosticul este sigur. Proba trebuie efectuata sub stricta supraveghere, deoarece bolnavul poate intra in coma, datorita scaderii importante a zaharului sanguin.

Tratament

Tratamentul este chirurgical si consta in extirparea adenomului pancreatic. Hiperinsulinismul organic sau insulinomul este o boala foarte rara. Mai frecvente in clinica sunt hipoglicemiile funtionale. Ele pot fi provocate de supradozajul de insulina, de Tolbutamida, de administrarea de alcool sau, la copii, de ingerarea de acid acetilsalicilic. La cei cu ulcer duodenal, sau la operati de stomac apar adeseori fenomene de hipoglicemie la 2 – 4 ore dupa mese.

Simptomele hipoglicemice sunt similare cu cele produse de injectarea insulinei: senzatia de gol in stomac, foame, paloare, tremuraturi, transpiratii, ameteli mergand pana la stari de agitatie. Administrarea zaharului sau chiar simpla alimentare a bolnavului fac sa dispara fenomenele.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 februarie, 2013, 15:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *