Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Hipertiroidia si Cancerul Tiroidian

Hipertiroidia si Cancerul Tiroidian

Prima observatie de cancer tiroidian asociat cu o hipertiroidie, ii apartine lui Tillaux fiind raportata in 1881. Primul caz de cancer si boala Basedow, a fost publicat in 1948 de catre Pemberton si Black. Prima asociere intre un nodul toxic si cancer a fost descrisa de Beahrs in 1951, care publica un caz de cancer paranodular. Primul caz raportat de cancer intr-un nodul toxic apartine lui Meadows in 1961. 

Probleme diagnostico-terapeutice ale asociatiei hipertiroidie- cancer:

In fata acestei asocieri patologice rare se impun o serie de comentarii, legate de etiologia si patogenia ei precum si a problemelor de diagnostic si tratament. 

Asocierea dintre cancer si hipertiroidie este intamplatoare sau nu?

Cancerele paranodulare. Daca in boala Basedow si in gusile multiheteronodulare toxice este dificil de afirmat localizarea unui cancer in raport cu zonele hiperfunctionale, in cazul nodulilor toxici, localizarea cancerului intra- sau extranodular se poate face relativ usor, majoritatea cazurilor publicate referindu-se la cancere paranodulare.

Iodul 131, utilizat in tratamentul hipertiroidiilor, a fost incriminat ca agent etiologic.

Afirmarea existentei unui epiteliom diferentiat la examenul extemporaneu in tesutul remaniat cu stigmate de hipertiroidie, este dificila mai ales in cazurile care au urmat un tratament cu antitiroidiene de sinteza.

Problematica abordarii terapeutice chirurgicale in cadrul asocierii dintre hipertiroidie si cancer este identica cu cea descrisa in cazul cancerelor tiroidiene descoperite fortuit.

In concluzie, putem afirma ca asocierea cancer-hipertiroidie, desi rara, nu este exceptionala, fapt ce constituie un argument in favoarea tratamentului chirurgical al acestor afectiuni si, in special, in cazul nodulului toxic si al gusii multiheteronodulare toxice. 

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *