Prima Pagina » Sanatate A-Z » Cardiologie » Hipertrofiile ventriculare, aspecte radiologice

Hipertrofiile ventriculare, aspecte radiologice

Hipertrofiile ventriculare, aspecte radiologiceHipertrofia ventriculara dreapta de rezistenta se intalneste in: scleroza pulmonara infundibulara, scleroze pulmonare primitive sau secundare.

  • primul semn de hipertrofie ventriculara dreapta este diametrul longitudinal al cordului marit;
  • in incidenta laterala stanga spatiul clar retrosternal apare redus prin cresterea distantei de contact cu sternul. Atunci cand hipertrofia ventriculara dreapta modifica si diametrul transversal, cu diminuarea consecutiva a adancimii spatiului clar retrosternal se considera ca a fost depasita limita de adaptabilitatea ventricolului stang.

Hipertrofia ventriculara stanga de rezistenta apare in: HTA, SAO;

In incidenta postero-anterioara se observa:

  • arc inferior stang alungit cu deplasare usoara a varfului cordului catre peretele toracic. In hipertrofiile ventriculare stangi importante opacitatea cardiaca se mareste spre stanga putand sa ajunga cu marginea inferioara stanga la rebord.
  • buton Ao proeminent cu diametru mai mare de 3 cm; golf cardiac adancit.

In incidenta laterala stanga se observa:

  • triunghiul venei cave inferioare micsorat sau disparut;
  • Hipertrofia ventriculara stanga lasa o amprenta cu raza mare de curbura asupra esofagului baritat deplasandu-l catre coloana, sunt situatii in care ventricolul stang depaseste esofagul baritat.

Hipertrofia ventriculara dreapta de umplere poate fi consecinta: umplerii retrograde a VD-IP. Curent sporit de sange – IT, DSA, DSV, PCA.

  • Aspectul radiologic este asemanator cu HVD de rezistenta insa aceasta hipertrofie este insotita de hiperemie pulmonara si nu de HTP ca in HVD de rezistenta.

Hipertrofia ventriculara stanga de umplere.

  • Radiografic pe  incidenta postero-anterioara arcul inferior stang ar cordului tinde sa se apropie de rebordul costal iar pe incidenta laterala stanga se observa diminuarea sau disparitia triunghiului venei cave inferioare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 30 iulie, 2019, 15:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *