Prima Pagina » Simptome » Simptome H » Hipoalbuminemie

Hipoalbuminemie

Simptom

Definitie:

Termenul medical de Hipoalbuminemie reprezinta scaderea albuminei plasmatice.

Cauze:

Hipoalbuminemia, in general, nu este considerata o boala medicala in sine, ci un posibil efect advers al ale altor  probleme de sanatate. De exemplu, unele boli de ficat pot provoca aceasta conditie, deoarece albumina este sintetizata in ficat. Atunci cand celulele hepatice mor din cauza unor afectiuni, capacitatea de a produce albumina si alte proteine a ficatului este mult diminuata. Albumina, de asemenea, poate fi pierduta prin rinichi, in cazurile de boli renale, deoarece aceste organe de filtrare in mod normal filtreaza albumina in rinichi astfel incat proteinele pot fi reciclate. Boli precum tuberculoza si bolile inflamatorii intestinale pot  reduce nivelul de albumina in sange, ca urmare a unei  inflamatii cronice.

Manifestari:

Multe persoane cu albumina din sange mult micsorata sunt complet asimptomatice, de multe ori simptomele nu apar cu exceptia cazurilor de boala moderata pana la severa.  Simptomele posibile in hipoalbuminemie includ tumefierea  uneia  sau mai multe parti ale corpului, cum ar fi la picioare, maini sau fata. Persoanele cu hipoalbunemie ar putea avea un apetit scazut, slabiciuni musculare, crampe musculare sau stari de oboseala.  Alte simptome depind de cauzele care stau la baza unui  nivel scazut de albumina din sange.

Nivelul scazut de albumina din sange nu poate fi corectat de pur si simplu prin prescrierea unui supliment alimentar de albumina pentru a ridica nivelul de proteine din sange. De fapt, unele studii indica faptul ca ar putea fi chiar daunatoare administrarea de  albumina, ca parte din tratament.

Tratament:

Tratamentul optim pentru persoanele cu hipoalbuminemie depinde de cauza bolii. Niveluri scazute  de albumina din sange sunt tratate prin gestionarea cauzei. Prin urmare, un pacient tratat pentru aceasta conditie ar putea fi consultat si tratat de un medic chirurg, nefrolog, cardiolog sau un alt tip de medic, in functie de cauza bolii.

Albumina reprezinta cel mai important component proteic din plasma, lichidul cefalo-rahidian si urina. In plasma, albumina este responsabila in principal de mentinerea presiunii oncotice; de asemenea este implicata in transportul diversilor compusi (acizi grasi liberi, bilirubina, hormoni, ioni de metale si medicamente). Albumina constituie un indicator global al starii de nutritie si sanatate a organismului, in special la persoanele varstnice cu diverse boli cronice. S-a constatat astfel ca la persoanele varstnice spitalizate, hipoalbuminemia reprezinta un factor de risc independent in ceea ce priveste mortalitatea.

Valori normale:

3,4 – 5,6 g/dl.

Cresteri patologice:

 • Hemoconcentratie;
 • Deshidratare;

Scaderi patologice:

 • Hiperhidratare;
 • Malnutritie;
 • Boli hepatice (hepatita, ciroza, insuficienta hepatica);
 • Sindrom Nefrotic;
 • Glomerulonefrita cronica;
 • Enteropatii cu pierdere de proteine (Crohn, colita ulcerativa, boala Whipple);
 • Sarcina;
 • Cancer;
 • Arsuri severe;
 • Malabsorbtie;
 • Imobilizare prelungita.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 septembrie, 2011, 21:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *