Prima Pagina » Corpul Uman » Hipofiza

Hipofiza

HipofizaHipofiza se mai numeste si glanda pituitara si este situata la baza creierului intr-o loja formata pe fata superioara a osului sfenoid. Este formata din trei lobi: anterior, intermediar si posterior. Lobul posterior este alcatuit din sistem nervos (neuroni) ca si hipotalamusul, iar lobii anterior si intermediar  din tesut epitelial glandular.

Lobul anterior, cel mai voluminos, se mai numeste adenohipofiza si secreta :

  • somatotropul (STH)
  • tirotropina (TSH)
  • corticotropina (ACTH)
  • gonadotropinele: hormonu foliculo-stimulant (FSH) si cel luteinizant (LH).
  • prolactina.

Cu exceptia hormonului somatotrop, ceilalti controleaza activitatea altor glande.

Somatotropul (STH) este hormonul de crestere. Este secretat in cantitate mare in copilarie si stimuleaza cresterea oaselor lungi si a masei musculare.

Hiposecretia acestui hormon in perioada de crestere duce la nanism hipofizar (piticism), caracterizat prin talie mica si o dezvoltare psihica normala.

Hipersecretia hormonului in perioada de crestere duce la gigantism (cu dezvoltare psihica deficitara), iar la adult duce la acromegalie (cresterea exagerata a extremitatilor si a organelor interne).

Tirotropina (TSH) stimuleaza secretia glandei tiroide. Corticotropina (ACTH) controleaza secretia glandei corticosuprarenale. Gonadotropinele (FSH si LH) regleaza activitatea gonadelor: FSH controleaza maturatia foliculara si secretia de estrogeni, iar LH provoaca ovulatia si controleaza secretia de progesteron. La barbat, FSH stimuleaza spermatogeneza, iar LH stimuleaza secretia de hormoni androgeni ( testosteronul).

Prolactina stimuleaza la femeie dezvoltarea glandelor mamare si mentine secretia lactata (hormonul va avea un nivel crescut in perioada graviditatii).

Lobul intermediar secreta hormonul melanocitostimulator (MSH) care stimuleaza melanogeneza (formarea de pigment – melanina, ce coloreaza pielea). In lipsa hormonului pielea se decoloreaza.

Lobul posterior formeaza neurohipofiza. Hormonii secretati: antidiuretic (ADH) si ocitocina.

Hormonul antidiuretic (ADH) are efect principal cresterea absorbtiei facultative a apei la nivelul tubilor distali si colectori ai nefronului prin marirea permiabilitatii acestora. (are rolul de a pastra apa in organism ) In doze mari poate produce cresterea tensiunii arteriale, de aceea hormonul se mai numeste vasopresina. Scaderea secretiei acestui hormon duce la diabetulul insipid, manifestat prin poliurie (pierderi masive de apa prin urina) si polidipsie (sete exagerata).

Ocitocina stimuleaza secretia glandelor mamare prin controlarea ejectiei laptelui si provoaca contractia musculaturii uterine (in timpul nasterii secretia este maxima).

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 septembrie, 2011, 7:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *