Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Hipogonadismul

Hipogonadismul

Hipogonadismul

Definitie

Este o afectiune care se caracterizeaza prin insuficienta functiilor ovariene sau testiculare si cuprinde cea mai mare parte a tulburarilor sexuale la indivizii de ambele sexe.

Forme clinice

Hipogonadismul poate fi congenital sau dobandit. Hipogonadismele congenitale sunt boli foarte rare. Hipogonadismul hipergonadotrofic (cu cresterea gonadotrofinelor) este cauzat de o anomalie a gonadelor. Cazurile cele mai frecvente sunt sindroamele lui turner si al lui Klinefelter. In aceste cazuri, gonadotrofinele hipofizare (hormonul luteinizant si cel foliculostimulant) cresc normal in timpul pubertatii si stimuleaza gonadele, dar ovarele sau testiculele, anormale, nu produc hormonii sexuali.

Hipogonadismele dobandite pot rezulta dintr-o tumora (adenom), dintr-o boala (hiperprolactinemie) sau dintr-o iradiere a zonei hipotalamohipofizare. Ele antreneaza o pierdere a caracterelor sexuale secundare si o infertilitate.

Cauze

Insuficienta genitala poate avea ca punct de plecare hipofiza, hipotalamusul (hipogonadism secundar), ovarele sau testiculele (hipogonadism primar). Hipogonadismul secundar este provocat de leziuni distructive tumorale sau netumorale in regiunea hipofizara sau hipotalamica, cu productie insuficienta de hormoni gonadotropi. Hipogonadismul primar este determinat de nedezvoltarea gonadelor, de lipsa lor sau de leziuni la acest nivel.

Unele cauze de hipogonadism primar includ: anumite boli autoimune, tulburari genetice si de dezvoltare, infectii ale ficatului si ale rinichilor, radiatii, chirurgie. Cele mai frecvente tulburari genetice care cauzeaza hipogonadism primar sunt sindromul Turner si sindromul Klinefelter.

In hipogonadismul central, centrele din creier care controleaza gonadele, nu functioneaza corect. Unele cauze ale hipogonadismului central includ: sangerari, probleme genetice, infectii, deficiente nutritionale, excesul de fier, radiatii scadere in greutate rapida si semnificativa, chirurgia, traume, tumori.

O cauza genetica a hipogonadismului cantral care produce incapacitatea de a mirosi, este sindromul Kallmann. Cele mai frecvente tumori care afecteaza zona pituitara sunt craniofaringiomul la copii si prolactinomul.

Simptome

La fete, hipogonadismul in timpul copilariei va duce la lipsa ciclului menstrual si la dezvoltarea de sani si inaltimea mica. In cazul in care apare hipogonadismul dupa pubertate, simptomele includ pierderea menstruatiei, scaderea libidoului, bufeuri si pierderea de par de pe corp.

La baieti, hipogonadismul aparut in timpul copilarie duce la lipsa de muschilor si a dezvoltarii barbii si la probleme de crestere. La barbati plangerile uzuale sunt disfunctiile sexuale, caderea barbii si a parului de pe corp, extinderea pieptului si pierderi musculare.

In cazul in care o tumoare pe creier este prezenta (hipogonadism central) pot aparea dureri de cap sau pierderea vederii, sau simptome de alte deficiente hormonale (cum ar fi hipotiroidism).

In cazul in care apar cele mai comune tumori pituitare, poate exista o scurgere de lapte matern. Persoanele cu anorexie nervoasa (dieta excesiva pana la punctul de foame) si cei care sufera pierderi de greutate rapid, ca in cazul operatiei de bypass gastric, de asemenea, poate avea hipogonadism central.

Diagnostic

Testele care se pot face sunt cele de verificare a estrogenilor si nivelul testosteronului, precum si nivelul hormonilor care stimuleaza hipofiza gonadelor. Alte teste pot include: numarul de spermatozoizi, nivelul prolactinei, teste de sange pentru anemie, teste biochimice si de fier precum si analize genetice. In cazul in care este suspectata boala, un RMN sau o tomografie a creierului poate fi facuta.

Tratament

Tratamentul se substituie secretiei fiziologice, dar fara sa permita, in general, fecunditatea. La femeie, estrogenii si derivatii de progesteron sunt administrati in mod ciclic pe cale orala, percutana sau vaginala. La barbat, inlocuirea testosteronului se face pe cale injectabila sau orala.

Medicamente pe baza de hormoni sunt disponibile pentru barbati si femei. Estrogenul vine sub forma unui plasture sau a unei pastile. Testosteronul poate fi administrat prin utilizarea unui plasture, un produs de inmuiere in gingii, un gel, sau prin injectare.

Pentru femeile care nu au avut uterul indepartat, tratamentul asociat cu estrogen si progesteron este adesea recomandat sa reduca sansele de a dezvolta cancer endometrial. In plus, doze mici de testosteron pot fi adaugate pentru femeile cu hipogonadism, care au un apetit sexual scazut. La unele femei, injectabile sau pastile pot fi folosite pentru stimularea ovulatiei. Injectiile de hormon hipofizar pot fi utilizate pentru a ajuta pacientii de sex masculin sa produca sperma. In alte cazuri, chirurgia si radioterapia pot fi necesare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 februarie, 2013, 15:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *