Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Hipotensivele Simpatolitice Centrale

Hipotensivele Simpatolitice Centrale

 Actioneaza asupra sistemului nervos central.

Alfa metildopa

Este un simpaticolitic cu actiune predominant centrala. Scade rezistenta periferica, in special renala si nu influenteaza debitul cardiac. Are actiune progresiva si este bine tolerata. Ca reactii adverse pot apare: somnolenta, uscaciunea gurii, tulburari digestive (greturii, diaree), febra, stari depresive, anemii hemolitice. Este contraindicata in accidentele vasculare, cerebrale si coronariene recente, in stari depresive, ictere, ciroza hepatica. Alfa metildopa (Alomet, Dopegyt), se administreaza oral. Se incepe cu un comprimat de 250 mg si se creste progresiv la 3 – 6 comprimate/zi. Este indicata in hipertensiunea usoara sau moderata, hipertensiunea din nefropatii, iar sub forma injectabila, in hipertensiunile maligne.

Clonidina

Actioneaza central si periferic simpaticolitic. Efectele se aseamana cu ale alfametildopei. Are si efect sedativ si bradicardizant. Actiunile adverse sunt nesemnificative. Nu este contraindicata in hipertensiunea cu insuficienta renala. Dozele se cresc progresiv de la 0,100 mg (Clonidina si Catapresan) sau 0,75 mg (Haemiton) si se ajunge la 0,450 – 0,600 mg. Este indicata in formele moderate de hipertensiune, iar injectabil si in formele severe.

Rezerpina

Este un derivat al Rauwolfiei si actioneaza atat central, cat si periferic, golind depozitele de catecolamine presoare. Efectul este hipotensor, sedativ si bradicardizant. Pe cale orala, se administreaza hiposerpil (0,25 mg) incepand cu un comprimat si ajungand la 2 – 4 comprimate/zi. Efectul apare dupa 3-6 zile si este maxim dupa 3 saptamani, in urgente, se administreaza parenteral Raunervil cu actiune dupa 3-4 ore. Ca reactii adverse apar: somnolenta, astenie, diaree, transpiratii, congestie oculonazala, stari depresive, ulcer gastroduodenal si sindroame neurologice. Este indicat in formele de hipertensiune usoara sau moderata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 ianuarie, 2013, 16:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *