Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Hipotensivele Vasodilatatoare

Hipotensivele Vasodilatatoare

Hidralazinele

(Hidralazina si Dihadralazina) au fost mult timp putin intrebuintate, datorita tahicardiei si accidentelor cororaniene provocate. Odata cu aparitia betablocantelor, sunt din nou intrebuintate curent prin asociere cu acestea, care corecteaza efectul tahicardizant. Actioneaza asupra celulelor musculare netede arteriorare, producand vasodilatatie prin scaderea rezistentei periferice. Deoarece retin sarea si apa, trebuiesc asociate cu un diuretic saluretic (Nefrix). Actiunea apare dupa 2-3 zile in administrarea orala si dupa 3 ore in cea i.v. Ca efecte secundare pot apare: cefalee, hipersudoratie, anorexie, greturi, varsaturi, diaree, palpitatii si uneori semne de lupus eritematos. Hidralazinele sunt contraindicate in cardiopatie ischemica, in care sunt permise numai in asociere cu betablocantele. Se administreaza Hipopresolul (Dihidralazina) in comprimate de 25 mg, incepand cu un comprimat si crescand progresiv pana la 3 – 6 comprimate. Sunt utilizate in hipertensiunea arteriala usoara sau moderata. in asociatie cu Hiporsepilul (Rezerpina) se intalneste in preparatul Hipazin (Adelfan).

Minoxidilul

Minoxidilul, este utilizat pe scara redusa datorita efectelor sale secundare. Relaxeaza musculatura neteda arteriolara si scade rezistenta periferica, producand vasodilatatie. Deoarece are aceleasi efecte negative ca hidralazina, trebuie asociat cu un betablocant si un saluretic. Doza zilnica este de 10-20 mg si rar 50 mg (comprimate de 2,5 mg, 5 si 10 mg). Se intrebuinteaza in hipertensiunea moderata si in hipertensiunea bolnavilor cu insuficienta renala.

Verapamilul

Verapamilul (Isoptin) si Nifedipinul (Adalat, Corinfar) sunt blocante ale calciului, cu efect si hipotensiv dar cu indicatie majora in angor si aritmii. Nifedipinul sublingual, scade rapid tensiunea arteriala in edemul pulmonar acut.

Nitroprusiatul de sodiu

Nitroprusiatul de sodiu, este un hipotensiv puternic, utilizat in hipertensiunea arteriala parorxistica, deoarece produce vasodilatatie intensa si rapida. Preparatele comerciale sunt Nipride si Nipruss, si se gasesc in fiole de 50 mg. Se administreaza numai in spital si cu prudenta.

Diazoxidul

Diazoxidul, substanta inrudita cu Clorotiazida, fara a avea insa actiune diuretica. Actioneaza tot pe fibrele musculare netede arteriolare. Produce vasodilatatie prin scaderea rezistentei periferice (blocheaza receptorul pentru calciu). Ca preparate comerciale: Hiperstat si Eudemin in fiole de 20 ml cu 300 mg substanta. Scad rapid tensiunea arteriala. Este o medicatie de urgenta si este intrebuintat in encefalopatia hipertensiva, eclampsie, hipertensiune arteriala maligna. Efectele secundare sunt asemanatoare cu ale hidralazinei. Uneori apare si hiperglicemie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 ianuarie, 2013, 16:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *