Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Hipotiroidismul si Mixedemul

Hipotiroidismul si Mixedemul

Hipotiroidismul si Mixedemul

Definitie

Hipotiroidismul si mixedemul sunt sindroame clinice determinate de productia insuficienta sau de absenta hormonilor tiroidieni. Cele doua entitati clinice difera intre ele doar ca intensitate, mixedemul reprezentand forma cea mai severa de insuficienta tiroidiana.  Mixedemul reprezinta o insuficienta tiroidiana avansata, cu infiltratia tesuturilor, o infiltratie cutanata care antreneaza o umflare a fetei si membrelor, caracteristica hipotiroidiei (micsorarea activitatii glandei tiroide).

Mixedemul este o boala endocrina din cauza unei grave insuficiente tiroidiene, care duce la scaderea functiilor organismului. Insuficienta tiroidiana severa apare din cauza unui deficit de producere a hormonilor tiroidieni sau ca rezistenta tisulara (a receptorilor) la actiunea acestor hormoni.

Prevalenta

Mixedemul adultului apare la indivizi de ambele sexe, intre 40 si 60 de ani.

Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentand simptomele acestei afectiuni. Mai rar apare si la persoanele tinere. La copii, aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un retard de crestere si prin tulburari ale dezvoltarii psihologice.

Simptome

Simptomele se instaleaza lent, in decurs de ani, astfel incat afectiunea este sesizata tarziu. Boala debuteaza brusc numai dupa interventia chirugicala pe tiroida, cu extirparea completa a glandei. Bolnavul cu mixedem are o infatisare caracteristica. Datorita infiltratiei tegumentelor cu lichid mucoproteic, fata este impastata, cu pungi la ochi. Parul este uscat si cade. Tegumentele sunt aspre, uscate, de culoare palida-galbuie si reci.

Un semn constant intalnit este rarirea sprancenelor la extremitati. La femei, vocea se ingroasa. Temperatura corpului este de obicei scazuta (hipotermie) si bolnavii sunt foarte sensibili la frig. Cordul este marit, iar bataile inimii sunt rare (bradicardie). O alta particularitate a hipotiroidismului o constituie lentoarea psihica, manifestata prin somnolenta torpoare, incetinire a proceselor mintale si greutate in vorbire (bradilalie). Tabloul clinic este completat de dureri de cap, constipatie, dureri musculare, acestea din urma fiind in mod gresit atribuite reumatismului. Tulburarile in sfera genitala constau in menoragii si sterilitatea, la femei, si pierderea potentei si scaderea fertilitatii, la barbat.

Cauze

Mixedemul apare cu predilectie in regiunile cu gusa endemica, carenta in iod si substantele gusogene fiind factori favorizanti pentru aparitia sa. Indepartarea chirurgicala totala a glandei duce la instalarea rapida a mixedemului. Insuficienta tiroidiana mai poate fi produsa de leziuni inflamatorii ale tiroidei (tiroidite acute si cronice). In aceste cazuri se pare ca procesul autoimun (prezenta de anticorpi antitiroidieni care distrug tesutul glandular) are o deosebita importanta in producerea sindromului. In ultimii ani au aparut cazuri de insuficienta tiroidiana dupa tratamente cu doze mari de iod radioactiv terapie aplicata in hipertiroidism si, mai ales, in cancerul tiroidian.

Existenta unor anticorpi produsi de propriu organism care ataca tiroida: anticorpi antitiroidperoxidaza (ATPO) – acestia ducand la tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto.

Forme clinice

Mixedemul infantil: la copii, mixedemul imbraca forme diferite de ale adultului, fapt pentru care merita o descriere separata. Evolutia si manifestarile bolii sunt mai severe. Exista doua forme clinice distincte, dupa momentul instalarii hipotiroidismului: mixedemul infantil si mixedemul juvenil.

Mixedemul infantil este una dintre cele mai frecvente boli endocrine ale copilariei. In forma cea mai severa, cu absenta congenitala a tiroidei (mixedem congenital), debutul se situeaza in viata intrauterina. Simptomele apar din primele luni de viata. Tulburarile sunt grave, afectand atat cresterea, cat si dezvoltarea somatica si indeosebi dezvoltarea sistemului nervos. Capul este mare, fata inexpresiva, cu aspect de imbecilitate. Pielea este ingrosata, palida, abdomenul balonat, cu hernie ombilicala. Dintii, cariati, prezinta numeroase malformatii. Daca tratamentul tiroidian nu este instituit din timp, leziunile sistemului nervos devin ireversibile. Copilul este cretin si nu creste in inaltime (nanism tiroidian). Dezvoltarea sa este disarmonica, membrele fiind disproportionat de scurte in raport cu trunchiul. Un criteriu pretios de diagnostic il constituie inchiderea tardiva a fontanelelor si aparitia tarzie a nucleilor de osificare. Se mai adauga si alte anomalii, ca disgenezia epifizara, caracterizata prin calcifieri multiple si neregulate ale cartilajelor epifizare. Mixedemul infantil are drept cauze lipsa de iod in alimentatie, excesul de antitiroidiene luate de mama in timpul sarcinii sau absenta congenitala a unor enzime care intervin in formarea hormonilor tiroidieni.

Mixedemul juvenil, spre deosebire de cel infantil, apare ceva mai tarziu, in copilarie, intarzierea in crestere si in dezvoltarea mintala este mai putin accentuata. Mai exista o forma clinica de mixedem, in care punctul de plecare nu este in tiroida, ci in hipofiza, care secreta cantitati insuficiente de hormon tireotrop. Simptomele sunt mai putin manifeste decat in hipertiroidismui primar.

Diagnostic

Pentru diagnosticul hipotiroidismului se utilizeaza testele specifice explorarii functiei tiroidiene. Metabolismul bazai (normal ± 10%) este mult scazut in mixedem, ajungand la valori de -20% sau chiar -45%. Valorile colesterolului sanguin sunt semnificativ crescute, mergand pana la 300 mg si chiar la 600 mg% (normal = 180 -220 mg%). Un alt semn distinctiv il constituie aparitia in sange de hematii contractate, cu margini dintate si ondulate. Acestea dispar sub tratamentul tiroidian. Valorile iodemiei scad pana la 1 g/100 ml, iar cele iodocaptarii sunt cu atat mai scazute, cu cat deficitul tiroidian este mai sever.

Tratament

Tratamentul mixedemului este simplu si eficace. La adult se obtin rezultate surprinzatoare. Sub tratamentul tiroidian, mixedematosul isi schimba complet infatisarea, devine mai vioi si isi poate relua activitatea intrerupta. Tratamentul consta in administrarea perorala de pulbere de glanda tiroida sau produse hormonale sintetice: tiroxina sau triiodotironina (aceasta se gaseste in comert sub denumirea de Tiroton). Doza si durata tratamentului sunt apreciate de catre medic de la caz la caz.

Mai nou inlocuirea hormonilor tiroidieni se face cu hormonii de sinteza (Levotiroxina). Medicamentul este administrat pe cale orala si duce la reducerea simptomelor: pacientii simtindu-se mai putin obositi, nivelul de colesterol din sange scade, la fel ca si greutatea corporala. Tratamentul cu levotiroxina trebuie urmat toata viata, insa doza necesara este modificata la sfatul medicului. Necesarul de hormoni substitutivi poate sa varieze cu varsta, greutatea, starea aparatului cardiovascular sau din cauza altor boli sau tratamente medicamentoase.

Levotiroxina poate provoca reactii adverse atunci cand este administrata in doze prea mari: cresterea exagerata a apetitului, insomnii, palpitatii si tremuraturi. De asemenea, la pacientii cu boli cardiovasculare tratamentul va incepe cu doze mici, care vor creste progresiv, pentru a permite inimii sa se adapteze la un metabolism crescut.

Pentru a functiona eficient tiroida are nevoie de iod, care se gaseste in peste, fructe de mare, alge marine sau in plantele care cresc intr-un sol bogat in iod. Intrucat producatorii de sare adauga si iod in preparat, aceasta forma de hipotiroidism este foarte rara, cu exceptia unor tari, in care alimentatia prezinta un deficit de iod.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 februarie, 2013, 16:06

2 Discutii la Hipotiroidismul si Mixedemul

  1. doina 06/05/2014 at 14:54

    buna,as dorii sa-mi spui daca ai primit raspuns la cererea ta despre tiroton si daca da sa-mi spui si mie,multumesc mult

    Răspunde
  2. duca reghina 09/03/2013 at 12:02

    va rog foarte mult sa-mi spuneti unde pot gasi TIROTON deoarece am mare nevoie de el dupa 1989 l-am mai gasit circa 2 ani in timp ce l-am folosit nu am avut altu probleme cu tiroida unde il pot gasi ajutatima sa imigasesc medicamentul

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *