Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Hipotiroidismul

Hipotiroidismul

HipotiroidismHipotiroidismul poate sa  apara cand glanda nu se dezvolta sau are o dezvoltare slaba. Se mai pot prezenta cazuri in care glanda tiroida se dezvolta foarte mult, mai mult decat normal dar  in acelasi timp  tesutul glandular degenereaza. In sfarsit, hipertiroidismul poate sa fie provocat prin extirparea totala sau partiala a glandei.

In toate aceste cazuri, cantitatea de hormoni din organism este mica sau lipseste. Din aceasta cauza, in organism apar stari patologice foarte grave, cum sunt: scaderea metabolismului bazal, scaderea temperaturii corpului, tulburari trofice cutanate( caderea parului, unghiilor), oprirea dezvoltarii intelectului, a glandelor sexuale, anemie, etc. Aceste stari se  manifesta deosebit in faza copilariei si in aceea a maturitatii.

Simptomele Hipotiroidismului

 • Oboseala;
 • Voce ingrosata, ragusita;
 • Depresie;
 • Dificultate la inghitit;
 • Tulburari de atentie, de memorie, de concentrare;
 • Vorbire mai lenta (bradilalie);
 • Gandire greoaie (bradipsihie);
 • Intoleranta la frig (frilozitate);
 • Tulburari de apetit (apetit scazut);
 • Crestere in greutate;
 • Tulburari de tranzit de tip constipatie;
 • Piele uscata, mai rugoasa in special la nivelul coatelor si genunchilor;
 • Scaderea ritmului cardiac (bradicardie).

Hipotiroidismul in faza copilariei

Cand apare la copil, acesta ramane mic, prezentand intarzieri in cresterea oaselor si a dintilor, precum si o incompleta  dezvoltare a glandelor genitale. Se mentioneaza deficiente mintale, incepand de la debilitate mintala usoara pana la cretinism. Individul are o inaltime mult mai mica decat talia normala, de 130-140 cm, stare care a fost numita nanism sau piticism tiroidian. De asemenea, in varsta copilariei se produce gigantismul (pana la 2m). Sub pielea bolnavului se aduna un lichid mucos in cantitate mare, ceea ce da o aparenta de ingrasare, aceasta stare a fost numita mixedem. Ea este tot atat de caracteristica  pentru hiportiroidism, ca si nanismul. Se observa, de asemenea, o scadere marcata a metabolismului si o schimbare a desfasurarii lui, favorizandu-se depunerea de grasimi in anumite organe. De asemenea, organismul bolnavului nu este capabil sa reactioneze normal fata de temperature mediului inconjurator, avand senzatia de frig permanent, si prezinta anemie, caderea parului, etc.

O manifestare caracteristica a hipotiroidismului este starea de functionare necorespunzatoare a sistemului nervos si, mai ales a scoartei cerebrale. In cazuri grave se observa o totala lipsa a inteligentei, cu manifestarea unei absolute indiferente fata de tot ceea ce se petrece in jur. Aceasta stare este numita cretinism sau idiotie.  Este cea mai grava manifestare a hipotiroidismului pentru ca il face pe individ incapabil de a indeplini vreo activitate.

Sindromul se mai caracterizeaza prin expresia caracteristica a fetei, gura deschisa si limba atarnand, pielea uscata, lipsa de dezvoltare si functionare a organelor genitale.

In cazul in care hipotiroidismul survine prin cresterea dar in acelasi timp degenerarea parenchimului tiroidian se intalneste un alt aspect al hipotiroidismului care este gusa. In acest caz glanda tiroida se mareste foarte mult, putand sa ajunga la 2-3 kg greutate, dar, in acelasi timp, foliculii glandulari sufera o degenerare, pierzand proprietatea de a  mai produce hormone. In majoritatea cazurilor de cretinism, gusa este prezenta. O forma  de  gusa simpla  sau distrofia endemica, care se datoreaza lipsei iodului din apa si alimente. Ea   se caracterizeaza numai prin cresterea in volum a tiroidei.

Hipotiroidismul in faza maturitatii

Daca hipotiroidismul se manifesta la adult, adica dupa terminarea cresterii, apar toate aspectele lui ( micsedem, cretinism), dar nu mai influenteaza dimensiunile corpului; nu se manifesta nanismul, cretinul putand sa aiba dimensiunea normala.

Semnele caracteristice care apar sunt:

 • Scaderea metabolismului bazal pana la -30 sau -35%;
 • Metabolismul protidic este indeosebi tulburat, ceea ce duce la incetinirea circulatiei, racirea extremitatilor, hipotensiune arteriala, constipatie, etc.
 • Afectare sistemului nervos;
 • Oprirea completa a reproducerii.

La formele usoare, simptomele apar sub forma de apatie, somnolenta, ochi stinsi, lipsa de imaginatie, insensibilitate, etc. Hipotiroidismul provoaca, deci, stari foarte grave pentru organism. Acestea pot fi prevenite prin tratament, daca functionarea anormala a tiroidei este sesizata la timp.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 27 decembrie, 2012, 10:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *