Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Histamina si Antihistaminicele

Histamina si Antihistaminicele

Histamina este o substanta cu functii fiziologice importante. Este vasodilatatoare, contracta muschii netezi (mai ales bronsici), stimuleaza secretia gastrica. Este eliberata in fenomenele alergice, producand o serie de tulburari prin vasodilatatie si hipotensiune. Se prezinta sub forma de fiole de 1 ml (de 1 si 0,1 mg).

Antihistaminicele impiedica unele actiuni ale histaminei. Combat bronhospasmul si efectele asupra circulatiei pe care le are histamina (vasodilatatie si permeabilitate capilara). Sunt active in unele boli alergice: uritcarie, rinite alergice, boala serului, alergii medicamentoase etc. Au actiune sedativa si hipnotica. Reactii adverse: uneori apar: depimare centrala cu somnolenta, potentarea efectului bauturilor alcoolice si excitatie psihica.

Preparate: Romergan (Phenergan, Anafilin, Prometazina) – drajeuri de 0,30 g, fiole de 0,050 g si sirop 1%; Nilfan (Chloropyramin), drajeuri de 0,025 g si supozitoare de 0,010 g; Feniramin – comprimate de 0,05 g si 0,01 g si fiole de 2 ml, Clorfenoxamin -comprimate de 0,020 g, Tavegyl, puternic antihistaminic – comprimate de 0,001 g, Peritol – comprimate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 15:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *