Prima Pagina » Stiri » Hormonii din mancare. Cat de mult ne ingrijoreaza prezenta lor?

Hormonii din mancare. Cat de mult ne ingrijoreaza prezenta lor?

Site-ul health.com a inceput dezbatere: cat de tare ar trebui sa ii ingrijoreze pe americani faptul ca pestele sau carnea de pe piata provine de la animale injectate cu hormoni

Somonul care ajunge la maturitate de doua ori mai repede fata de cat ar fi normal. Produse lactate provenite de la vacile care dau cu 15 la suta mai mult lapte. Sau carnea provenita de la bovinele care cresc cu 20 la suta mai repede. Toate aceste animale au devenit hiperproductive din cauza injectiilor cu hormoni sau a ingineriei genetice, despre care numeroase voci sustin ca au efecte negative asupra sanatatii, scrie site-ul Health.com.

Deocamdata, romanii nu au de ce sa isi faca griji in aceasta privinta. In Uniunea Euro­peana, din fericire, este interzisa folosirea hormonilor de crestere, asa ca nu avem aceasta problema. Iar somonul care ajunge la noi nu e modificat genetic, provine din crescatoriile din tarile nordice.

Disputa intre Europa si America in ceea ce priveste folosirea hormonilor de crestere la bovine este fara sfarsit. UE interzice importurile din carne din SUA tocmai din cauza faptului ca acolo se folosesc hormoni de crestere. Deocamdata, nici europenii nu au reusit sa demonstreze faptul ca hormonii de crestere ar fi nocivi, nici americanii nu au reusit sa demonstreze ca nu ar fi. Noi avem o lege care interzice folosirea lor si care chiar se respecta. Acesti hormoni ar fi responsabili pentru aparitia obezitatii.

Sunt acesti hormoni periculosi pentru oamenii care mananca respectiva carne sau beau respectivul lapte, se intreaba Health.com. Industria alimentara din SUA sustine ca nu, iar Food and Drug Administration, autoritatea care decide ce medicamente si alimente pot fi comercializate in America, ii da dreptate, cel putin in privinta carnii si a laptelui de vaca. FDA nu a decis inca daca sa aprobe punerea pe piata a somonului modificat genetic care creste de doua ori mai repede decat cel obisnuit. Potrivit aparatorilor drepturilor consumatorilor din SUA, hormonii din mancare duc la aparitia cancerului, la pubertate timpurie si la alte probleme de sanatate. Insa nu exista deocamdata studii care sa ateste cu certitudine acest lucru.

In 1993, FDA a aprobat injectarea vacilor de lapte din SUA cu rBGH, un hormon care creste productia de lapte. Temerea cea mare este ca acest hormon poate mari nivelurile altui hormon, factorul de crestere insulinostimulator care ar putea avea efecte nocive asupra organismului uman (IGF).

Nivelurile ridicate ale acestui hormon au fost asociate cu cresterea riscului de aparitie a mai multor tipuri de cancer, printre care cancerul la san sau cancerul de prostata, scrie Health.com. Insa alti oameni de stiinta sustin ca pentru ca acest lucru sa se intample ar trebui sa consumi cantitati foarte mari din acel lapte.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 septembrie, 2011, 18:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *