Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Hormonii Sexuali

Hormonii Sexuali

Androgenii dezvolta tractul genital masculin (medicatie de substituire); favorizeaza coborarea testicolelor, in criptorhidie; combat anumite sangerari uterine si tulburari de menopauza, intarzie dezvoltarea cancerului de san la femeie; actiune anabolizanta si de retentie hidrosalina.

Efecte secundare: virilizare la femei si inhibare a spermatogeneziei la barbati (in doze mari); agraveaza insuficienta cardiaca si hipertensiunea arteriala prin retentie hidrosalina; favorizeaza dezvoltarea cancerului de prostata.

Preparate: Testosteron – fiole de 10 si 25 mg (la 2 zile 1-2 fiole), Metiltestosteron -de 0,010 g (sublingual) comprimate; Testolent (fiole de 1 ml).

Estrogenii provoaca proliferarea miometrului si a endometrului; dezvolta glande mamare, impiedica dezvoltarea cancerului de prostata si a cancerului de san inoperabil, la femeile in varsta; determina retentie hidrosalina.

Efecte secundare: pot favoriza cancerele genitale si de san la femei; impotenta si ginecomastie la barbati; metroragii la femei in menopauza (in doze mari); tulburari digestive.

Preparate: Dietilstilbestrol – comprimate de 0,001 g (1 – 3 comprimate/zi); Estradiol – fiole de 5 000 si 25 000 u.i., i.m. profund; Estrolent +ilole de 1 ml (10 si 25 mg/fiole); Ginosedol B – fiole de 1 si 5 mg; Sintofolin – fiole de 1 si 5 mg si comprimate de 1 mg; Ambosex – comprimate; Destriol – comprimate; Presomen – fiole si comprimate;

Progestativele determina modificari de secretie la nivelul endometrului; inhiba secretia de gonadotropine hipofizare.

Efecte secundare: tulburari conceptionale; efecte anticonceptionale.

Preparate: Progesteron – fiole de 1 si 2 ml; Acetoxiprogesterona – comprimate de 0,025 g Alilestrenol (Gestanon) – comprimate de 0,005 g (3 comprimate/zi timp de 5 – 7 zile, pentru combaterea iminentei de avort) si Orgametril – comprimate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 15:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *